Kuşaklar Arası Çatışma
Kuşak çatışması yeni nesilden çok eski neslin yeni nesli anlayamama ve kabul edememesinden kaynaklanmaktadır. Anne ve baba gençten kendisi gibi olmasını bekler, fakat bu beklenti beraberinde bir sürü sorunlara da yol açar.
Geleneksel aile yapısında yaşlıların söz hakkı vardır. Yani o süreci koruyan aileler olmakla beraber, modern batılaşmış aileler de mevcuttur. Bu süreçte genç sık sık anne babasıyla fikir ayrılığına düşer.
Bu da nesiller arasında çatışmaya neden olur. Halbuki gencin aradığı yeni bir kimliktir. Ailelerin onu bir birey olarak kabul etmesi çok önemlidir. Bu dönemde ailesini kritik eder, onları geri kafalı, girişimsiz, çağa uymayan kişiler olarak görür.
Yetişkinlerin hep var olan, hiç değişmeyen ve kendi dünyalarında yaşamak istemesi gencin genelde ailesinden uzak durmasına neden olur. Gencin yaşadığı kültür ile ailenin yaşadığı kültür farklıdır. Bu kültür yabancı bir ülkede doğup, büyüyen gençler için daha da zordur.
Çünkü gençler hem kuşak, hem de kültür çatışmasıyla mücadele etmek zorunda kalırlar ve bu durumda aileler daha baskıcı bir tutum içine girebilirler. Bu tür tutumlarda, gençler başka yollara yönelebilirler.
Örneğin kötü arkadaşlıklar edinir, ya da içki, sigara veya uyuşturcu bağımlısı olurlar. Sevgiyi, anlayışı dışarıda arayabilirler. Diğer taraftan ailelerin de kendi kültürlerini kaybetmek istememeleri gençleri daha da bir çıkmaza sürükler ve aralarının daha fazla açılmasına neden olur.
Halbuki gençler bir takım zorluklara rağmen yeni ortama ve kültüre uyma özelliği taşırlar. Çocuklara yasaklar konularak durum daha vahim bir hal alır. Anne babaların bu durumu asgariye indirmesi, onları dinlemeleri ve anlamalarından geçer.
Gençleri sürekli yönlendirmek yanlıştır. Onlara güvenmek ve sorumluluk vermek önemlidir. Sonuç olarak aile içindeki iyi bir iletişim, sevgi ve saygıya dayanırsa kuşak çatışmaları çok fazla görünmez.
Kuşaklar Arası Çatışma
