© © 2025 S-B-E Ltd

AP'de İslamfobi ve Aşırılıkla mücadelenin toplantısı yapıldı

Avrupa Parlamentosu'nda (AP), Sosyal Uyum İçin Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO) tarafından düzenlenen uluslararası toplantıda, Avrupa’da İslam düşmanlığı ya da Müslüman karşıtı ırkçılık olarak tanımlanan İslamofobi ve Aşırılıkla mücadelede, Müslümanların neler yapması gerektiği ele alındı.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

24 Mayıs 2016 tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleşen, uluslararası toplantıya EMISCO Başkanı Nazir Ahmed, AP üyesi Afzal Khan, T.C. Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz, AP ile AB Komisyonu’nun temsilcileri ve çesitli Müslüman sivil toplum kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantı İngilizce dilinde yürütüldü.

Uluslararası toplantıda, aşırılığa karşı Müslüman toplulukların fikirleri alındı. Son zamanlarda Avrupa'da yaşayan Müslümaların maruz kaldığı sorunlara ve bu sorunlarla nasıl başa çıkılması gerektigine dair tecrübeler, fikirler ve öneriler paylaşıldı.

Toplantının açılışını yapan EMISCO Başkanı Nazir Ahmed konuşmasında İslam'ı bir tehdit olarak algılayan Avrupa ülkelerine değindi. Örnek olarak, Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında, Özgürlük Parti liderinin BBC'ye yaptığı konuşmasını, verdi. Ahmed, parti liderinin Avrupa Müslümanları hakkında söylediği sözlerini tekrar ederek "Onlar kadınlarına tecavüz ederler, onlar Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne destek verirler, onlar Avrupa Birliğine ait değiller, onlar bizim ülkemize de ait değiller" sözlerini duyduğunda ürperdiğini söyledi. "Yani anlayacağınız, bu sözleriyle tüm Müslüman topluluğunu kastediyor ve pek çok Avrupa ülkeleri DAEŞ gibi örgütleri bahane edilerek, Müslümanları aşağılıyorlar," dedi.     

İnsan haklarının var olduğu, herkese açık olduğu ve herkese eşit ve adil davrandığını iddia eden Avrupa'nın yansıtığı ile gerçeğin bir alakası olmadığını söyleyen Ahmed, Türkiye’yi örnek olarak verdi. "Mesela, Avrupa, Türkiye'ye açık değildir," dedi. "Çünkü Türklerin gelip Avrupa'ya hakim olacağından korkuyorlar. Buda Avrupa’nın bir Hristiyan kulübü olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Birçok örnekler veren Ahmed, Avrupa genelinde İslam karşıt örgütü PEDİGA yandaşlarının günden güne çoğalması kendisinde endişe yarattığını, söyledi.  

Müslüman toplumu olarak ne yapabiliriz? Paralel yaşam Müslümanlar için bir seçenek değildir. Biz Müslümanlar, hayatın her alanında aktif olmalıyız. Tüm Müslümanlar bu konuda kendine düşen sorumluluğunu almalı ve yerine getirmeli. Hem iş hayatında, hem siyasette hem de sosyal hayatta karşılaştığımız tüm sorunlarla müdahale etmeliyiz,” dedi.

Avrupa Müslüman Gençlik ve Öğrenci Organizasyonları Forumu (FEMYSO) Başkanı Youssef Himmat, "Avrupa'daki Müslüman gençlerin Avrupa'nın geleceğinin çok kültürlü, kapsayıcı ve saygılı olması için tüm seviyelerde önyargılara karşı mücadele verdiklerini  söyledi. Müslüman gençlerin kendilerini Avrupalı olarak gördüklerini söyleyen Himmat, özellikle son saldırılardan sonra Müslümanların bazı zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Himmat, aşırılıkla mücadelede sadece Müslümanların değil aynı zamanda hükümetlerin de bu yolda çaba sarf etmeleri gerektiğini dile getirdi. 

Konuşmacı olarak katılan T.C. Brüksel Basın Müşaviri Veysel Filiz, Avukat ve ThinkOut ikinci başkanı Ayşe Elkılıç, Brüksel bağımsız milletvekili Mahinur Özdemir, Avrupa Müslüman Kadınlar Savunma Forumu Koordinatörü Hajar El Hajidi ve Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı Politika Sorumlusunun Yardımcısı Kahina Rabahi sorunlarla ilgili fikirlerini beyan ettiler. Ardından salonda bulunan herkese söz hakkı verildi.

AP Üyesi Afzal Khan toplantının kapanışında İslam’ı kabul etmeyen toplumların özellikle -Batı toplumların- İslamofobinin yarattığı tehlikeyi kabul etmeleri gerektiğini söyledi.  İslamofobinin AB ülkelerin tümünde  görüldüğünü söyleyen Khan, "Biz Müslüman topluluğu olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz ve birbirimizi her alanda desteklemeliyiz," dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER