© © 2024 S-B-E Ltd

Kadın ve Gül

Kadın ve Gül

BRUXELLES KORNER 

Belma Tek 

Kadın ve Gül


Söylenenlerin anlamsız olduğu bu anlamlı gün için birkaç anlamsız şeyler de ben paylaşmak istedim. 

Her türlü şiddete maruz kalan kadının çığlığına rağmen, kadına şiddet her geçen gün artıyorsa, bu konuda yazılan çizilen her şey anlamsızlaşıyor. Benim yazdıklarım da "anlamsız " değerini taşıyarak belki bir şey değiştirmeyecek ama ben kendimi geliştirerek değişeceğim.

Yine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ydü ve ben, yoldan geçen kadınlara, devletin yüksek makamında görevli biri tarafından gül dağıtıldığına şahit oluyordum. Tabi ki gül nezaketi, zarafeti, güzelliği simgeliyordu fakat kadına şiddeti akıllara getirmiyordu. 

Dünya Kadınlar Günü ve gül. Kadının bugünkü durumunu anlatmakta ne kadar başarılı değil mi? 

Gül varsa sorun yok, karikatür gibi... 

İster gül, ister gülme ama durum bu!

Alınan eğitimlerin de değeri olmadığını düşünüyorum. Bu kadın sizin eşiniz, belki anneniz, belki kızınız, belki kardeşiniz. Anlamakta güçlük çekiyorum; insan nasıl şiddet uygulayabilir size can veren birine, sizi emziren, besleyen büyüten birine ?

Bugün bile hala fiziksel, cinsel, duygusal şiddet görebiliyor kadınlar.  Özgürlüğünün kısıtlandığı, kıskançlık cinayeti işlendiği kadınlar da var hala.

Kadına uygulanan şiddetin davranış bozukluğu olduğundan yola çıkarsak, kendimizi bir anda suçun ortasında buluruz. Belki de biraz daha ileri gitmeliyim, suçlu biziz, biz ebeveynler. 

Bu evlatları bizler yetiştiriyoruz, aileden çocuğa geçiyor ve o çocuk şiddete başvuruyor.

Bize şiddet uygulayan çocuklarımızı yine biz yetiştiriyoruz.. Küçük yaşta onları “paşa” olarak büyütüp, sonra yine şiddete maruz kalan biz kadınlar oluyoruz. 

Oysa “paşa” olmak yerine “eş” olmayı öğretmeliyiz. Eş ve eşit olduğumuzu öğretmeliyiz. Dövülen kadınlar “anne”, “abla”, “kız kardeş” ve “kızımız” olduğunu öğretmeliyiz.

Eğitim, kadına verilen önemden, adaletten, eşitlikten, saygıdan geçmekte. Kadınlar toplumun aynasıdır. Çocuklarımızın kişilik gelişiminde annelerin rolü yadsınamaz. 

Bu özel günde (aslında her gün), çevrenizdeki kadına saygı gösterin ve en önemlisi sevginizi belli edin ki çocuklarınız da bunu görsün, bunu öğrensin…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER