© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA'YA DEVLET KUŞU KONDU

BELÇİKA'YA DEVLET KUŞU KONDU

Bruxelles Korner 

Kadir Duran 

 

BELÇİKA'YA DEVLET KUŞU KONDU

Belçika devlet hazinesine temettü gelirlerinde artış olması nedeniyle 2,5 milyar gelir sağlandı.

Belçika devletinin hazinesine, yılın ilk yarısında temettü vergisinden elde edilen gelirin yüzde 86 ​​artmasıyla 2,5 milyar euro girdi.

Devlet tarafından ilk yarıda temettüler üzerinden toplanan 2,5 milyar avroluk vergi, 2020 ve 2021'de toplanan vergilerin neredeyse iki katına denk geliyor.  Bu, pandemi öncesi yıllara göre yüzde 50'den fazla artışı ifade ediyor. 

Devlet hazinesine aktarılan bu miktar, Belçika’da faaliyet gösteren şirketlerin brüt kâr marjının 2021 yılında yüzde 45,1 gibi rekor bir seviyeye yükselmesiyle gerçekleşti.

Böylece beklenmedik şirket kârları ve ortaya çıkan temettülerde keskin bir artış oldu. Bu durum, yatırımcılar için olduğu kadar hazine için de faydalı oldu. 

KBC faktörü

Bu ek gelir, iki yıllık sağlık krizi sırasında temettülerdeki çöküşü fazlasıyla telafi etmiş görünüyor. Özellikle KBC Bank, olağanüstü yüksek bir temettü dağıtımı gerçekleştirdi. KBC, geçen yıl Mayıs ayındaki 0,44 euroya kıyasla hisse başına brüt 7,6 euro ödedi. 7,6 euroluk kısmın 2 eurosu 2020 mali yılı için ertelenmiş temettü tutarını temsil ediyor. Yılın ilk yarısında KBC, hissedarlarına geçen yılın aynı dönemindeki 183 milyon euroya kıyasla üç milyar euro daha fazla ödeme yaptı.

Temettü neden bu kadar yükseldi?

Euro bölgesindeki bankalara Avrupa Merkez Bankası tarafından getirilen kısıtlamaların sona ermesi temettülerdeki söz konusu artışı sağladı. Pandemi sırasında Avrupa denetim otoritesi, sektörün sermaye rezervlerini korumak için temettü ödemesini sınırlamıştı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER