Aşure Günü ve Aşure'nin Tarihçesi
HABER0
Bruxelles Korner
Zehra Ozer
Aşure Günü ve Aşure'nin Tarihçesi
Kaynak: Yazar Gökhan Asan
Muharrem ayının onuncu günü olarak bilinen aşure günü, diğer günlere göre bereketin ve merhametin daha bol olduğu bir gündür.
Aşure'nin nasıl ortaya çıktığına bakacak olursak;
İslami inanışa göre, Hz. Nuh peygamberin Büyük Tufan''dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle çorba yapması ile aşure ortaya çıkmıştır. Aşure aslen İbranice bir kelimedir ve anlamı 'on' dur. İslami bilgilere göre Muharrem ayının onuncu gününe gelen aşure gününde birçok önemli olay gelişmiştir. Bunlara göz atacak olursak :
- Hz. Adem peygamberin tövbesi bu günde kabul edilmiştir.
- Hz. Yunus peygamber karnının içine düştüğü balıktan Muharrem ayının onuncu gününde kurtulmuştur.
- Hz. Nuh'un gemisinin Cüda dağına demirlendiği gün, yine aşure günüdür.
- Hz. Yusuf'un kardeşlerinin attığı kuyudan kurtulduğu gün bu güne denk gelir.
- Hz. İsa'nın doğduğu ve semaya yükseldiği gün aşure günüdür.
- Hz. Eyüp hastalığından aşure günü gecesi kurtulmuştur.
- Hz. Yakup' un gözleri o gece görmeye başlamıştır.
- Hz. Davud' un tövbesi bu gece kabul edilmiştir.
Aşure Günü'nde Yapılması Gerekenler :
Bu mübarek günün merhametinden ve bereketinden daha fazla faydalanmak için sünnet olan ve yapılması gereken işler şu şekilde sıralanmıştır.
- Bu günde oruç tutmak sünnettir. Burada bilinmesi gereken önemli nokta sadece aşure günü tutulan oruç mekruhtur, aşure gününün bir gün öncesi ve bir gün sonrası ile birlikte oruç tutmak ise sünnettir.
- Aşure gününde akrabalar ziyaret edilmeli.
- Aşure günü sadaka vermek sünnettir.
- Aşure günü çok selam vermek gerekir.
- Aşure günü gusül abdesti almak sünnettir.
- Aşure günü çoluk çocuk sevindirmek gerekir.
Aleviler için aşurenin anlam ve önemi :
Kerbela Savaşı'nda şehit düşen Hz. Hüseyin'in şehit düştüğü gün aşure gününe denk gelmektedir. Bu yüzden Muharrem ayında tutulan oruç ve yapılan aşure aleviler için daha derin bir mana ve matem havası taşımaktadır. Aleviler bu ayda, Kerbela Savaşı'nda ölen imamların sayısı 12 olduğu için, toplamda 12 gün oruç tutarlar. Tuttukları oruç boyunca su içmezler ve et tüketmezler. Hz. Hüseyin, Kerbala da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen aşure çorbası bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu. İmam Hüseyin'in şahadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, aşure çorbası şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela şehitleri ve 12 imamlar olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor.
Aşure çorbasının çıkış noktası ile ilgili temel anlatım Nuh peygamberle ilgili olan anlatımdır. Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide bulunan son yiyeceklerden bu tatlı çorba meydana gelmiştir. Aşurenin içinde en az 12 tane farklı malzeme olmalıdır. Bunlar genelde fındık, kuru incir, kuru üzüm, ceviz, nohut, fasulye ve benzer yiyeceklerdir.
Tekrar altını çizelim ki aşure çorbası, bütün şehitlerimizin ruhları için, yollarına bağlılığın, değerlerinin savunucusu olmanın bir gereği olarak yapılıp paylaşılmalıdır. Birlik olarak, yolumuza bağlılığı daha yoğun yaşayarak, kardeşlik ve barış duygusuyla yapılıp paylaşılmalıdır.
İlginizi Çekebilir