© © 2024 S-B-E Ltd

TÜRKIYE’DE DEPREM BÖLGELERINDE EVI VEYA APARTMANI OLANLAR, İYİ OKUYUN

TÜRKIYE’DE DEPREM BÖLGELERINDE EVI VEYA APARTMANI OLANLAR, İYİ OKUYUN

Bruxelles Korner 

Kadir Duran 

TÜRKIYE’DE DEPREM BÖLGELERINDE EVI VEYA APARTMANI OLANLAR, İYİ OKUYUN

 

DASK | Doğal Afet Sigortalar Kurumu | Anasayfa

3 ay önce ülkemizin Güney Doğu illerini vuran ve 55 000 kişinin ölümü, 2500 binanın yerle bir olduğu aci depremi unutmamiz mümkün değil !

 

Ben bugün sadece bu depremde binasını ,evini kaybeden kişilerin büyük bir kısmının DASK adı verilen  '' zorunlu deprem ve afet sigortası '' yaptırmadıkları için herhangi bir tazminat alamayacaklarını belirtmek istiyorum !

Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK'ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok normalde ! Hükümet bu konuda bir karar alarak bir kereye mahsus olmak üzere bu maddeyi depremzedeler lehine değiştirmişdir çok şükür !

Örneğin Betonarme yapı tarzında ve 100 m² alanı olan bir bina için DASK poliçesi sigorta bedeli, 100 x 3.016 TL = 301.600 TL'dir.

DASK'ın Azami Sigorta Bedeli Nedir? Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli, 25 Kasım 2022 itibarıyla bütün yapı tarzları için azami 640.000 TL'dir

DASK sigortasi çok pahali bir sigorta değildir aslında . Bu poliçeyi bankalar tanzim ediyor veya sigorta aracılığı yapan brokerler (courtiers).

Diyelim ki evinizin gerçek degeri 900 000 TL. Eğer Dask sigortası yaptırdıysanız ,bir deprem aniında alacağınız azami bedel 640 000 TL’dir. Evinizin tüm değeri üzerinden sigorta yaptırmak istiyorsanız Dask sigortasının üzerine bir de Konut sigortası yaptırıp geri kalan 240 000 TL’lik bir teminat satın almanız gerekir bir sigorta firmasından . Bunu da yine bankanız veya sigorta aracısı brokeriniz vasitasıyle yapabilirsiniz .

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER