© © 2024 S-B-E Ltd

MR SAF MI DEĞİŞTİRİYOR?

MR SAF MI DEĞİŞTİRİYOR?

Bruxelles Korner

Kadir Duran

MR SAF MI DEĞİŞTİRİYOR?

 

Brüksel Bölge Seçimi’ne geri sayım başladı. Bu sırada, partiler yarışmaya devam ediyor. Liberal Parti’de (MR) saf değiştirme tartışması yaşanıyor.

 

 

İktidar yarışında son dönemde değişiklikler yaşandı. Liberal Parti (MR), Brüksel’in her bölgesinde seçimleri kazanacağını düşünürken daha önceki istatistiklerde önde olduğu yerleri bile kaybedebileceğini gözlemledi. Yanlış hamleler mi yapmıştı? MR yetkililerinin kafası karıştı.

 

09 Haziran 2024’te yapılacak Brüksel Bölge Seçimleri’nin aday listeleri belirlendi. Parti yetkilileri, adaylığı kabul edilenleri özel olarak telefonla arayarak listeyi onaylamasını istedi. Diğer üyelere ise sadece e-posta ile dijital bir davetiye gönderildi.

 

Parti karargâhında oy birliğiyle kabul edilen liste, çoğunlukla yine ismi açıklanan adaylar tarafından onaylanmıştı. Bu adayların özgeçmişleriyle birlikte tam listesi internette görülebilir. Aralarında şaşırtıcı isimler de var.

 

Brüksel bölge adayları arasındaki Liberal Parti Brüksel Bölge Başkanı David Leisterh ve Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib'in listenin başında olduğu biliniyordu.

 

Daha önce parti içinde olmayan bir bakanın göreve getirtilmesi çok eleştirilere neden olmuştu. Bununla birlikte daha sonra da yine partide olmayan ünlü isimler aday listelerine eklendi. Bununla da yetinilmeyerek başka partilerde görev alan kişiler de yine partiye çekildi. Böylece MR partisi büyük bir karma parti oldu. Partinin köklü üyeleri ise bir köşeye atıldı.

 

Bu bölge seçimleri için de 72 kişiden oluşan geniş bir MR aday listesi oluşturuldu. Adaylar arasında çoğunlukla son seçimlerden gelen 16 milletvekili bulunuyor. Anne-Charlotte d'Ursel, Bertin Mampaka, Gaëtan Van Goidsenhoven, Clémentine Barzin, David Weytsman, Françoise Schepmans, Aurélie Czekalski ve Sadık Köksal, Loubna Azghoud, Amin el Boujdaini, Kristela Bytyçi ve Olivier Willocx listenin başında yer buldu.  

 

Listede farklı öz geçmişlere ve profillere sahip adaylar da göze çarpıyor. Bazı yeni yüzlerin listeye dâhil edildiğini görmek, aktivistlerin ve daha önce yerel seçimde kazanmış olan kişilerin ise listede olmaması ilginç bir tablo oluşturuyor.

 

Adaylar

 

Bazı sürpriz adaylar da var örneğin Adanmış Olanlar’ın (CDH) eski üyesi Loubna Azghoud, Latifa Aït Baala'ya (19) tercih edildi.

 

Amin el Boujdaini, genç Fas kökenli Belçikalıları cezbetmek için onuncu sıraya alındı. Kosova aktivisti Kristela Bytyçi, Brüksel'deki Arnavutların ve Kosovalıların sempatisini kazanarak on üçüncü sıraya alındı. Bytyçi’nin Brüksel'deki genç  arnavut ve Kosovalı kökenli Belçikalılar  gibi farklı seçmen gruplarına hitap etme potansiyeli bulunuyor.

 

Başka adaylarla da bu strateji genişletiliyor. Felicia Postaru (39) ile Romenler, Angelina Chan (21) ile Çinliler, Laure Lita (23) ile İtalyanlar, Bulgaristan Türkü Yeşim Güneş (67) ile Türkler gibi milletler de seçimlerde öne geçmek üzere hedef alınıyor.

 

2020 MR'a katılan ve daha sonra ayrılan Milletvekili Bertin Mampaka (67) ile Kongoluları da unutmamak gerekiyor.

 

Bazı adayların MR saflarına katılmadan önce başka siyasi partilerde yer aldığını söyleyebiliriz. Eski DeFI’li Sadık Köksal ve Ariane de Lobkowicz (25) gibi örnekler verebiliriz.

 

EN BÜYÜK SÜRPRİZ

 

En büyük sürpriz, Şubat 2024'te siyasette yeni bir kariyer seçen Brüksel İşletmeleri Ticaret ve Sanayi (BECI) CEO'su Olivier Willocx'tan geldi ve partide deneyim kazanmadan hemen kendini hızla 14. sırada buldu.

 

2019 seçimleri göz önüne alırsak 14. sıraya kadar milletvekillerinin seçilme ihtimali bulunuyor. Listenin geri kalanında yer alan destekçiler ise ilk 20'de hizmet vermeye hazırlıyor.

 

Genç üyeler ve farklı yabancı kökenli oyları getirebilen kişiler en ufak bir liberal parti atmosferini solumadan cemaatlerinin desteğiyle seçime giriyor.

 

Aday listesinde çok genç adaylar bulunuyor. Kimi adaylar hâlâ öğrenci veya yeni diplomasını yeni almış kişiler. Kimi adaylar da llona Swenne (51) Sadık Köksal gibi milletvekillerinin asistanları.

Türk kökenli 4 aday bulunuyor  

Sadik Köksal 12
Yavuz Görgün  38 
Lara Zenginoğlu 41
Yeşim Güneş 67

Bu gençler Yavuz Görgün  38  ve 
Lara Zenginoğlu 41 hiç siyasette deneyimi olmayan yeni üyeler, 


Ancak bazı gerçek aktivistlerin, inançları, değerleri ve siyasi bağlılıkları olan yerel seçilmiş yetkililerin listelerde yer almadığını görüyoruz.

Partide yeni bir kurgu izleniyor, MR'ın oluşmasına katkıda bulunan bir neslin tamamını silildiği  ve büyüklerinin yerini küçük ellerle korumaya devam edileleceği  öngörülüyor.

Etterbeek belediye başkanı Vincent de Wolf, MR'ın belirli adayları "kurtarmak"  için nihayet listeyi zorlamayı kabul etti listede sonunçu oldu, son seçimlerde Uccle belediye başkanı Boris Dilliès yapmıştı en son sıradan girdi

Öte yandan 04/04'e kadar bilek güreşi yapmak için hala küçük bir umut var, 20-22-24-32-45-62-68 ve 70. sıralar boş.

Bu listede Etienne Dujardin ve Cédric-Pierre de Permentier'in yerleriyle ilgili hâlâ tahkim yapılması gerektiğinden, aşağıdaki yerlerden bazılarına karar verilmesi gerekiyor.


Halen doldurulması gereken birkaç yerin kaldığını ve bunları sosyal uyumdan veya diğer partilerden yeni adayların doldurmasının mümkün olduğunu belirtmek gerekir. Hiçbir aday başvurusunu yaptıktan sonra herhangi bir geri bildirim almadığı için partinin satış sonrası hizmet yönetimini de dikkate alması gerekecek.

İçimden bir ses diyorki, MR'ın seçimler bitmeden havluyu attığını düşünüyorum.

Kendisi, bu pazartesi günü aktivistlere sunulan, daha çok Brüksel'in çeşitliliği ve işçi sınıfı mahallelerinde MR'nin varlığının arttırılması üzerine sunulan bir listeye güvenerek kendi programlarına inanmıyor.

İşçi sınıfı mahalleleri zaten diğer siyasi partiler tarafından baştan çıkarılmış durumda.

MR, küresel yerine yerel bir siyasi yaklaşımla PS'nin yedek takımı olmaya karar verdi.

Belki Çok insanlar, bu yaımdan sonra, istifamı ediyor diye düşüne bilirler, HAYIR, partiden ayrılmıyorum, sadece liberal değerlere sahip bir vatandaş olarak fikrimi belirtiyorum..

Listenin tamamı görüntülenmeye açıktır.

Federal liste hakkında daha sonra yorum yapaçaığm

Duran Kadir

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER