© © 2024 S-B-E Ltd

MAYIS AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

MAYIS AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

 

MAYIS AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

Ulaşımdan enerjiye, emeklilikten finansa, telekomdan dijital hizmetlere kadar Belçikalıları doğrudan ilgilendiren değişiklikler mayıs ayından itibaren geçerli olacak. 

Mayıs ayında neler değişiyor? Emeklilik, enerji, telekom, ulaşım, finans, nakit ödeme, dijital hizmetler ve geri dönüşüm alanlarında vatandaşların hayatını sosyal ekonomik açıdan etkileyecek değişiklikler yürürlüğe giriyor.

Söz konusu değişiklikler şöyle:

1-) Trenlerde nakit ödemeye son

Trende bilet almak isteyen yolcular, 1 Mayıs'tan itibaren yalnızca elektronik ortamda ödeme yapabilecek. Tren görevlileri artık nakit para kabul etmeyecek ancak bilet gişelerinde ve otomatlarda nakit ödeme gerçekleştirilebilecek. 

Belçika Demir Yolları (SNCB), söz konusu uygulamayı, dijitalleşme ve elektronik ödemeye yönelik toplumsal eğilimin bir parçası olarak değerlendiriyor. SNCB'ye göre trende biletlerin yüzde 2'den azı satın alınıyor. De Lijn ve Brüksel Toplumlararası Taşımacılık Şirketi (STIB) başta olmak üzere diğer toplu taşıma şirketleri gemide nakit para ödeme uygulamasını daha önce kaldırmıştı.

Değişikliğin, parayı üzerinde tutmak zorunda kalmayacağı için kontrolörler için güvenli olacağı düşünülüyor.  

Uygulama, yolcuların trene binmeden önce bilet gişesinde, satış makinesinde veya web sitesi veya uygulama aracılığıyla bir bilet almasını sağlamayı amaçlıyor. Yolcular, ödemeyi trende yapma durumunda normal bilet fiyatına ek olarak dokuz euroluk bir ek ücret ödemek zorunda kalacak.

2-) Kilometre başına 0,27 euro bisiklet hakkı

Bisiklet yolculuğu için toplu iş sözleşmesi imzalamamış tüm sektör ve şirketlerde çalışan işçiler, ev ve iş seyahatleri için iki tekerlek üzerinde katedilen her kilometre için 0,27 euro ödeneğinden yararlanacak.   

Buna göre bisiklet yolculuğu, ev ile iş arasındaki mesafenin tamamını veya sadece bir kısmını kapsayabilecek.   

İşverenin aynı seyahat için iki kez tazminat ödemesini önlemek için işçinin bisikleti düzenli kullanması ve alışkanlıklarına en uygun abonelik formülünü seçmesi gerekiyor.

Kilometre ödeneğinin 2023 vergi yılı için 25 kuruşa kadar kısmı vergiden muaf tutulacak. Bu miktar, daha sonra 27 kuruşa çıkacak. 

Maaşa ek olarak yol masrafları ödemesi, bu rakamları geçerse maaş olarak değerlendirileceği için vergiye tabi olacak. Teşviğin 20 kilometrelik bir mesafe için işçi başına günlük 10,8 euroya kadar çıkabileceği belirtiliyor.

3-) Eneco'da sabit oranlı sözleşmelerin iadesi

Enerji tedarikçisi Eneco, 3 Mayıs 2023'ten itibaren abonelerine yeniden bir yıllık sabit fiyatlı sözleşme teklif etmeye karar verdi. Bu teklifin süresinin sınırlı olabileceği vurgulanıyor.

4-) Emekli maaşında yıllık tatil primi ücretinin endeksleniyor

Mayıs ayında emekli işçiler yıllık tatil primi ücretini alacak. Tatil primi ücreti, 2022'deki rekor enflasyonun ardından bu yıl yüzde 3,8 oranında endekslenecek.

5-) e-DEPO hesapları için faiz indirimi

Fon Mevduatı ve Konsinye’ye (CDC) ait (e-DEPO) mevduat hesap oranı için faizler yüzde 3,10'dan yüzde 2,50'ye indirildi. Böylece yüzde 3,20'ye yükselmesi beklenen faizler yüzde 0,60 oranında düşürüldü.

6-) Dijital pazarlar ve hizmetler için yeni kurallar

Avrupa Tüketici Merkezi, Mayıs 2023'te Dijital Pazar Yasası ve Dijital Hizmet Yasası'nın yürürlüğe gireceğini duyurdu. Yasayla birlikte Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft gibi büyük dijital oyuncuların çevrim içi satıcıları daha iyi denetlemesi ve dürüst olmayan şirketleri yasaklaması gerekecek.

7-) Brüksel’de gıda atıklarının ayrıştırılması zorunlu hâle geliyor

15 Mayıs 2023'ten itibaren gıda atıklarının ayrıştırılması ve ambalajların ve diğer bir dizi plastik atığın tasnif edilmesi Brükselliler için zorunlu olacak.

Buna göre yeşil atık gibi biyo-atık veya gıda atığı da artık beyaz torbalarda olamayacak.

Bu yeni yükümlülük, Brüksel'in Auderghem, Berchem-Sainte-Agathe, Haren Brüksel Belediyesi’nin kuzey kısmı Neder-Over-Hembeek, Evere, Ganshoren, Jette, Uccle, Watermael-Boitsfort, Woluwe-Saint-Lambert ve Woluwe-Saint-Pierre belediyelerini de doğrudan etkileyecek. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER