© © 2024 S-B-E Ltd

MARİLYN MONROE'NUN MİLYON DOLARLARI KİMDE?

MARİLYN MONROE'NUN MİLYON DOLARLARI KİMDE? Amerikan sinemasının ölümsüz oyuncuları arasında yer alan Marilyn Monroe’nun dudak uçuklatıcı mirası gündemdeki yerini koruyor.

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

MARİLYN MONROE'NUN MİLYON DOLARLARI KİMDE?

Amerikan sinemasının ölümsüz oyuncuları arasında yer alan Marilyn Monroe’nun dudak uçuklatıcı mirası gündemdeki yerini koruyor.

 

Efsanevi Amerikalı Oyuncu ve Model Marilyn Monroe, altmış yıl önce bugün 4 Ağustos 1962 tarihinde öldü.

Monroe’nun filmleri, bugün iki milyar dolara denk gelen iki yüz milyon dolarlık gelir elde etmişti. Yıldızın kişisel servetinin güncel karşılığı yedi milyon dolar olan 800 bin dolar civarında bulunduğu belirlenmişti.

Monroe’nun son iki filmi 1961 yapımı Les Désaxés (Uygunsuzlar) ve ölümünden sonra yarım kalan Something's Got to Give (Bir Şey Vermek Zorunda) için o zamana göre bir milyon dolar bugün ise 8 milyon dolarlık bir gelir elde etmişti.

Yıldız oyuncu, Hollywood stüdyolarına karşı çıkarlarını daha iyi savunmak için Kasım 1954'te prodüksiyon şirketini kurmuştu.

Monroe’nun ölümü kimileri için çok iyi bir gelir kaynağı oldu. Altmış yıl önce ölmüş olmasına rağmen Marilyn Monroe’nun varisleri özellikle oyuncunun adının ve imajının hakları yoluyla gelir elde etmeyi sürdürüyor.   

Oyuncunun imajı Mercedes-Benz, Coca-Cola ve Dolce&Gabbana dahil yüzlerce marka tarafından kullanıldı. Forbes dergisine göre Monroe, 2020'de yaklaşık sekiz milyon dolar gelirle dünyanın en yüksek ücretli ölmüş kişisi seçildi.

Böyle bir servetin kime kaldığı ve kimlerin yararlandığı konusu da gündemden hiç düşmedi. Sinema Yazarı Alain Lorfevre son yazısında bu konuya dikkat çekerek “Marilyn Monroe'dan milyonları kim miras aldı?” sorusunu soruyor.

30 milyon dolarlık anlaşma

Marilyn ile hiç tanışmayan bir kadın Monroe’nun mirasının yüzde 25’ine sahip oldu. Bu tesadüf şöyle gerçekleşti: 36 yaşındaki oyuncu vasiyetname yazmıştı. Mirasının bir bölü dördü oyuncunun terapisti Marianne Kris'e devredildi. Marianne Kris ise daha sonra haklarını çocukların ruh sağlığı için uzmanlaşmış bir kurum olan Anna Freud Center'a transfer etti.

Mirasın kalan yüzde 75'i ise Tiyatro-Drama Öğretmeni Lee Strasberg ve eşi Paula'ya bırakıldı. Paula'nın 1966'daki ölümünden sonra Lee Strasberg, 1982'de Monroe bağışını devralan 28 yaşındaki aktris Anna Mizrahi ile evlendi. Anna Strasberg, servetinin yönetimini vefat etmiş kişilerin hakları ve lisansları konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan CMG Worldwide'a emanet etti. 2011 yılında Anna Strasberg, mirasını Authentic Brands Grubu’na devretti. Anlaşma ona 30 milyon dolar kazandırdı.

Eşyalar

Marilyn'in eşyaları da müzayedelerde hatırı sayılır meblağlar getirdi.

Yıldızın 1962'de Başkan John F. Kennedy'ye "Mutlu Yıllar" şarkısını söylemek için giydiği ve Kim Kardashian tarafından giyilen ünlü elbisesi, 2016 yılında Ripley's Museum tarafından 4.8 milyon dolara satın alındı. Mariah Carey, Monroe’nun beyaz piyanosunu 662 bin 500 dolara satın aldı.

Bugün elde edilen bütün gelirlerin yüzde 25’i Anna Freud Center'a, yüzde 75’i ise Authentic Brands Grup'a ödeniyor.

Authentic Brands Group kimdir?

Authentic Brands Group LLC (ABG), merkezi New York'ta bulunan bir Amerikan marka yönetim şirketidir. Holdingleri arasında çeşitli giyim, atletizm ve eğlence markaları bulunmaktadır ve bunlar için lisanslama ve ticari mallar konusunda diğer şirketlerle ortaklık yapmaktadır. ABG, 50'den fazla tüketici markasına ve Muhammed Ali, Elvis Presley ve Marilyn Monroe dahil olmak üzere ünlülerin benzerlik haklarına veya mülklerine sahiptir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER