© © 2024 S-B-E Ltd

Haluk Levent ile yaptığım söyleşi 

Haluk Levent ile yaptığım söyleşi 

BRUXELLES KORNER 

Kadir Duran

Haluk Levent ile yaptığım söyleşi  

 

HALUK LEVENT: “YAŞADIĞIMIZ ACI ÇOK BÜYÜK AMA ALTINDAN HEP BERABER KALKACAĞIZ”

Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent: “AFAD da Kızılay da Ahbap da tüm sivil kurumlar da aynı amaca hizmet ediyor. Yaşadığımız acı çok büyük ama altından hep beraber kalkacağız. Yardımlarınızı ve bağışlarınızı bizden esirgemeyin.”

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra gerçekleşen yardım kampanyalarında Ahbap derneği ön planda yer aldı. Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar yardım yapmak için Ahbap derneği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay arasında tercih yapmak zorunda kaldı. Buna karşın Ahbap’ın vatandaşların çok önemli bir kısmı tarafından tercih edildiği ve 100 milyon euronun üzerinde bir bağış topladığı görüldü. Bu durum da kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açtı. Söz gelimi yurt dışında Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) başta olmak üzere Türkiye’deki iktidara yakın kuruluşlar, Haluk Levent’in başkanlığını yaptığı Ahbap derneğine karşı Kızılay ve AFAD’ı ön plana çıkarıyor. Gerekçe ise Haluk Levent’in ticari bir davadan dolayı geçtiğimiz yıllarda mahkûmiyet alması. Biz de konuya açıklık getirmek amacıyla Haluk Levent’e ulaştık ve sorularımızı yönlendirdik. Levent, tüm açıklığıyla sorularımızı yanıtladı.

Yaşadığınız mahkûmiyetin nedeni neydi?

1994 yılında başlayan ticari bir davadan dolayı mahkûm edildim ve dokuz ay hapis yattım. Mahkûmiyetimin gerekçesi borcumu ödeyememekti. Daha sonra da hakkımda birçok borç davası açıldı ama borçlarımın hepsini tek tek ödedim. Davalardan da beraat ettim.

50 milyon euro bağış topladığınız doğru mu?

Toplanan bağış miktarı 100 milyon euroyu geçti.

Size gönderilen bağışların kullanımını kim denetleyecek?

Dağıtım konusunda şeffaf olmak ve denetlenmek için iki önemli kurum ile anlaşma yaptık. Birinci kurum uluslararası denetim firması, ikinci kurum ise Türkiye Mali Müşavirler Odaları Birliği. Ayrıca Devlet Denetleme Kurumu ile Dernekler İl Müdürlüğüne derneğimizi denetlemeleri için talepte bulunduk.

28 Şubat’ta satın almalarla ve hesaplarımızla ilgili geniş bir açıklamayı dernek sayfasından ve sosyal medya hesaplarımızdan yapacağız.

Yardımların dağıtımını nasıl sağlayacaksınız, yardımlar hangi verilere göre hesaplanacak?

Ahbap derneği, satın alınan ürünleri, deprem bölgesindeki depolarına aktardıktan sonra devlet kurumları ile akredite olarak Ahbap çalışanları ve üyeleri aracılığı ile dağıtıyor. Bu dağıtımdan önce devletin kurumlarına bilgi veriyor. Ahbap derneği, AFAD, Kızılay ve valiliklerle uyumlu, yasalara uygun şekilde hareket ediyor. Kurumların belirlediği ihtiyaçlara öncelik veriyor.

Belçikalılara hangi mesajı göndermek istersiniz?

Sevgili Belçikalılar ve Belçika'da yaşayan tüm Türkiye sevdalılarına öncelikle şunu söylemek isterim:

AFAD da Kızılay da Ahbap da tüm sivil kurumlar da aynı amaca hizmet ediyor. Yaşadığımız acı çok büyük ama altından hep beraber kalkacağız. Yardımlarınızı ve bağışlarınızı bizden esirgemeyin. Sizi seviyorum.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER