© © 2024 S-B-E Ltd

FLAMAN BÖLGESİ’NDE SOSYAL KONUTLARDAN YARARLANANLAR TEHLİKEDE

FLAMAN BÖLGESİ’NDE SOSYAL KONUTLARDAN YARARLANANLAR TEHLİKEDE

BRUXELLES KORNER 

KADIR DURAN

 

FLAMAN BÖLGESİ’NDE SOSYAL KONUTLARDAN YARARLANANLAR TEHLİKEDE

Flaman Hükümeti’nin yürüttüğü sosyal konut dolandırıcılığı soruşturması kapsamında, sosyal konutlardan yararlanan 339 kiracının yurt dışında kira aldığı saptandı. 

Valon ve Brüksel bölgelerinde olduğu gibi Flaman Bölgesi’nde de sosyal konut kiralamak, ev veya arazi sahibi olmak yasak. Düşük kiralı bir konuttan yararlanacak kişilerin, gelirinin mütevazı olduğunu ve özellikle başka bir ülkede bulunan bir mülk aracılığıyla kira almadığını kanıtlaması gerekiyor.

Flaman Bölgesi’nde sosyal konut kirası, piyasa fiyatı 700 euro olan bir mülk için 300 euro civarında. 400 euroluk fark, Flaman Hükümeti tarafından karşılanıyor.

Bu doğrultuda, Flaman Bölgesi’nde sosyal konut dolandırıcılığı son günlerde gündemi oluşturuyor. DH gazetesinde yayımlanan Gawain Dos Santos isimli yazıda konuyla ilgili önemli suçlamalar paylaşıldı.

Flaman Hükümeti’nin yürüttüğü sosyal konut dolandırıcılığına yönelik soruşturmada incelenen 724 kiracıdan 339’unun ihlalde bulunduğu ortaya çıktı. Soruşturmanın hedef aldığı kiracıların, sosyal konutlardan yararlanmasına karşın yurt dışında bir veya daha fazla konaklama birimine sahip olduğu belirlendi. Soruşturma, Türkiye'de evi olan ve Belçika da sosyal evlerden yararlanan kiracıları da kapsıyor ve onlar için büyük tehlike oluşturuyor. Söz konusu ikinci yerleşimlerin bulunduğu ülkeler arasında 156 dosya ile Türkiye, 115 dosya ile 46 dosya ile İtalya yer alıyor. Eyalet düzeyinde ise Limburg 196 dolandırıcılık vakası ilk sırada yer alırken onu 74 vakayla Doğu Flaman ve 32 vakayla Antwerp izliyor.

“Dolandırıcılık sayısı düşündüğümüzden çok”

Flaman Hükümeti, soruşturma hakkında bilgi verdi. Buna göre hükümet, 22 ülkede konuşlandırılan bu soruşturma operasyonuna bugüne kadar 1 milyon euro yatırım yaptı ve 2 milyon euronun üzerinde gelir sağladı. Hükümet, soruşturmanın bitmediğini ve bu takibin bu miktarı daha da artırabileceğini belirtiyor.

Yeni Flaman İttifakı’ndan (N-VA) Flaman Konut Bakanı Mathias Diependaele soruşturmayla ilgili olarak "Şu anda Flanders'da yüzden fazla sosyal konut şirketi var ve şimdilik sadece 36'sı bir soruşturma sistemi kurdu. Dolandırıcılık sayısının bu kadar büyük olacağını düşünmemiştik." açıklaması yaptı. Diependaele soruşturmaya yönelik ayrımcılık iddialarına yönelik olarak da “Bu kontrollerin her zaman sulh hâkimi tarafından yapıldığını belirtiyorum. Bu, kontrollerin etnik veya ırksal temelde yapılmadığını doğrulamamızı sağlıyor. Bu sistem, ayrımcı değil." vurgusu yaptı.  

Kişi başına 15 bin 279 euro

Müfettişlerin elde ettiği bilgiler çerçevesinde, soruşturmaya konu olan 131 dosyadan 2 milyon 001 bin 549 euro kurtarıldı. Bu sayı, usulsüzlük yaptığı saptanan kiracı başına ortalama 15 bin 279 euroyu ve konut şirketi başına ise ortalama 142 bin 967 euroyu temsil ediyor. 

Kişinin dolandırıcılık yaptığı tespit edildiğinde bu farkı, sulh ceza hâkimlerine göre 5 ile 10 yıl sınırı olmak üzere vadesi gelmemiş ay sayısıyla çarparak tazmin etmesi gerekiyor.  Toplanan para, onu tadilat veya yeni evlerin inşası için kullanan konut şirketlerine aktarılıyor. Şimdiye kadar toplam 153 sosyal kiralama sözleşmesi feshedildi ve bekleme listesindeki kiracılar için 153 birim serbest bırakıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER