© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA'DA VERGİ, SU VE TEKNİK KONTROL ÜCRETLERİ YİNE UÇUŞTA

BELÇİKA'DA VERGİ, SU VE TEKNİK KONTROL ÜCRETLERİ YİNE UÇUŞTA

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

BELÇİKA'DA VERGİ, SU VE TEKNİK KONTROL ÜCRETLERİ YİNE UÇUŞTA

 

Belçika’da yüksek enflasyona bağlı olarak emlak, araba vergisi ile su, teknik kontrol ve ehliyet ücretleri artırıldı. 

Yaz tatilinin dönüşü, yılın ikinci yarısına ait faturaların düştüğü zamana denk geliyor. Bu yıl ise araba ve mülk sahipleri kötü bir sürprizle karşılaşacak.

Belçika’da birçok kalemde vergiler ve ücretler artacak. Emlak, araba vergileri yükselirken su ücreti, teknik kontrol ve ehliyet bedelleri zamlanacak.

Emlak ve araba vergisi enflasyona bağlı olarak artış gösterecek. Vatandaşlar, akaryakıt, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa ek olarak yükselen vergileri ödemekle de uğraşmak zorunda kalacak.

Kalemlere göre vergi artışları şöyle gerçekleşecek:

Araba vergisi

Valon Bölgesi’nde yol vergisi yüzde 9 oranında artırıldı. Bu vergi artışı, küçük araç sahiplerinden çok büyük araba sahiplerini etkileyecek gibi görünüyor. Büyük araç sahipleri birkaç yüz euro daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak.

Brüksel'de araba vergisi de maaşlar gibi tüketici fiyat endeksine göre düzenlenecek. Buna göre Brüksel’de de araba vergileri haziran ayına göre yüzde 8,9 oranında yükseldi.

Emlak vergisi

Valon Bölgesi'nde ev vergileri, 1 Ocak'ta yapılan bir hesaplama ile belirleniyor. Brüksel'de de durum aynı. Vergiler, 1 Ocak tarihindeki kadastro geliri temelinde hesaplanıyor. 2021'de 1.863 dolayında olan endeks, 2022'de 1.9084 civarında gerçekleşti. Dolayısıyla geçen yıla göre ev vergileri'nde (PRI) i artış yüzde 2,43 oldu. Geçen yıl bin 500 euro olan vergi bu yıl bin 536 euroya çıktı.

Brüksel sakinleri için ise iyi haber şu: Emlak ev vergisindeki artışı telafi eden Be Home bonusu da 132'den 139 euroya artırıldı.

Valon Bölgesi Maliye Bakanlığı Sözcüsü Nicolas Yernaux emlak vergisiyle ilgili olarak “Emlak vergisinin hesaplanmasında enflasyonun başlangıcı dikkate alındı ancak Ukrayna'daki savaş nedeniyle henüz bugünkü seviyede değildi. Dolayısıyla bu yılki seviyesinden büyük bir artış göstermeyecek. Öte yandan enflasyon aynı seviyede kalırsa Ocak 2023'te yeniden değerlendirilecek ve önemli ölçüde daha yüksek düzeyde olabilir.” uyarısı yapıyor. 

Su ücreti

Flaman Bölgesi’nde temel birim olan bin litre su ücreti önümüzdeki yıllarda keskin bir şekilde artacak. Valon Bögesi’nde fiyatlar 2014'ten bu yana değişmedi ve su ücretini artırma planı yok. Brüksel'de ise su ücreti, 2014'ten bu yana ilk kez bu yıl endekslendi ve 1 Ocak itibarıyla yüzde 15 oranında yükseldi. 

Bu endekslemenin hesaplanmasında enflasyon dikkate alınmıyor. Bununla birlikte Vivaqua Su Dağıtım Şirketi yetkilileri, bu artıştan sonra bile Brüksel'de ülkenin en düşük su ücretinin uygulandığının altını çiziyor.

 

Teknik kontrol ve ehliyet

Valon Bölgesi’nde, Brüksel'de olduğu gibi teknik kontrol ziyareti ve ehliyet fiyatları 1 Ocak'ta artırıldı. Böylece Valon Bölgesi’nde basit bir arabanın teknik kontrolü 48 eurodan 50,30 euroya çıktı. 

Brüksel'de de arabaların teknik kontrol ücretlerinin artırılacağı öngörülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER