© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA'DA BANKA HESABI OLMAYAN GİRİŞİMCİLERE MÜJDE!

BELÇİKA'DA BANKA HESABI OLMAYAN GİRİŞİMCİLERE MÜJDE!

Bruxelles Korner 

 

BELÇİKA'DA BANKA HESABI OLMAYAN GİRİŞİMCİLERE MÜJDE!

Belçika’da bankalar, finansal akışların kontrolünü sağlamak için “risk azaltma” politikası uyguluyor. Bankaların gerçekleştirdiği uygulama sonucunda farklı sektörlere ait birçok şirket, temel bankacılık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bu doğrultuda, son iki aydır bankacılık sektörü dışında kalan şirketler, temel bankacılık hizmeti talebinde bulundu, onlarca istek gönderdi.

Bu talep doğrultusunda, bankacılık hizmetinden dışlanan sektörler ve şirketler için yeni bir düzenleme getirildi. Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen şirketlerin, maliye bakanlığına bağlı yeni bir komisyon olan Temel Bankacılık Hizmet Odası'na, özellikle üç banka reddi ile karşılaştığını gösteren bir dosya sunması gerekiyor.

Şartları sağlayan şirkete komisyon tarafından bir banka tahsis ediliyor. Bu banka, şirkete, özellikle bir hesaba erişim, banka ve kredi kartları, transfer yapma, nakit çekme ve yatırma vb. gibi temel hizmetleri sağlamaktan sorumlu oluyor.

Dosyaların komisyon tarafından incelenmesi sürüyor. Firmaların yaptığı başvurularla ilgili henüz kesin bir karar açıklanmadı ve bankalara herhangi bir dosya intikal gönderilmedi.

Başvuru yapan firmalara temel bankacılık hizmetinin verilmesi veya verilmemesine yönelik ilk kararların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Komisyona kuruluş tarihi olan 27 Şubat’tan itibaren 106 talep ulaştırıldı.

Hangi sektörler temel bankacılık hizmetlerinden yararlanamıyor?

Son yıllarda giderek daha fazla şirket geleneksel bankacılık sektörünün dışında kalıyor. Bankalar tarafından dışlanan şirketler, genellikle kara para aklamayla mücadele kuralları etrafında dönen sorunlarla bağlantılı olarak değerlendiriliyor.

Bankalar, yasal düzeyde herhangi bir risk almak istemiyor. Bu nedenle hesaplarından geçen para akışları ile fonların kaynağını kontrol etmede gerekli basireti gösteremediklerini düşündürecek herhangi bir işlemden kendilerini korumaya çalışıyor.

Elmas tüccarları, kripto varlık sektörü, Afrika ülkelerine ithalat ve ihracat yapan sektörler ile nakit kullanımının yaygın olduğu sektörler, bankalar tarafından riskli görülerek mercek altına alınıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER