© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da 1 Mart'tan itibaren neler değișiyor?

Her yeni ayda olduğu gibi Mart ayının bașlamasıyla birlikte Belçika’da yine bir takım değișiklikler uygulanmaya alındı. Tren istasyonlarında bilet satış gişelerin çalışma saatleri değişirken, Stop it Now! yardım hattı daha ulaşılabilir olacak. Aynı zamanda internet bağlantıları için sosyal tarife getirildi ve uygun tadilat kredisine son şans verildi. Artı, araba kullanmaktan vazgeçen Brüksel sakinlerine Bruxell'Air ikramiyesi artarken, 3 bin Avro'nun üzerindeki tutarlara zorunlu e-faturası zorunluluğu getirildi. Tüm bunlar Mart ayı bașından itibaren uygulanacak olan en önemli değișiklikler.

Bruxelles Korner 

Kadir Duran - Zehra Özer

 

Belçika'da 1 Mart'tan itibaren neler değișiyor?

Her yeni ayda olduğu gibi Mart ayının bașlamasıyla birlikte Belçika’da yine bir takım değișiklikler uygulanmaya alındı.

Bruxelles Korner

Kadir Duran - Zehra Özer

BELÇİKA’DA MART AYINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Mart ayından itibaren gündelik hayatımız ne yönde değişecek? 

Belçika’da mart ayından itibaren ulaşım, finans, kamu hukuku, telekomünikasyon alanlarında önemli değişiklikler gerçekleşecek.

Bu değişiklikler şöyle: 

1-) Tren istasyonlarındaki çoğu bilet satış gişesinin çalışma saatleri değişiyor

1 Mart'tan itibaren bilet satış gişeleri bulunan tüm tren istasyonlarında çalışma saatleri değişecek. Sadece dört tren istasyonunda değişiklik yapılmayacak.

Buna göre Aalter, De Panne, Diest, Geel, Genk, Ieper, Sint-Truiden ve Waregem gibi 33 tren istasyonundaki bilet gişesi artık hafta sonlarında kapalı olacak.

Denderleeuw, Halle, Oudenaarde ve Tienen tren istasyonlarındaki bilet gişeleri sadece pazar günleri kapanacak.

Aalst, Aarschot, Denderleeuw, Dendermonde, Hasselt, Herentals, Lier, Mol, Oudenaarde, Tienen, Turnhout ve Zottegem tren istasyonlarındaki gişeler ise yalnızca hafta içi sabah saatlerinde açık tutulacak.

Blankenberge, Eeklo, Neerpelt, Spa ve Tongeren tren istasyonlarındaki bilet gişelerin çalışma saatleri değişse de bu gişeler, hafta içi her gün açık olacak.

Diğer tren istasyonlarındaki bilet gişelerin,n çalışma saatleri kısıtlanıyor. Sabahları normal açılış saatinden biraz daha geç açılacak ya da akşamları normal kapanış saatinden biraz daha erken kapanacak. Brüksel-Güney Tren İstasyonundan hariç hiçbir istasyonda saat 20.00'den sonra açık bir gişe bulunmayacak. Antwerpen-Central, Brugge, Brüksel-Kuzey, Brüksel-Havaalanı, Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters ve Leuven gibi büyük tren istasyonlarındaki bilet gişelerinin çalışma saatleri hafta içi her gün en az iki saat kısıtlanacak.

Belçika Ulusal Demiryolu Şirketi (NMBS/SNCB), dijital bilet satışlarında ciddi artış yaşandığını kaydetti.

Sonuç olarak hiçbir tren istasyonunda bilet gişeleri tamamen kapatılmayacak sadece çalışma saatleri ve günleri değişecek. Bekleme salonları erişilebilir olmaya devam edecek ve engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilere doğrudan yardım sunan tren istasyonları yardım hizmetine devam edecek.

2-) Stop it Now! (Durdur şunu. Şimdi!) hafta içi her gün ulaşılabilir olacak

Stop it Now! (Durdur şunu. Şimdi!) yardım hattı mart ayından itibaren hafta içi her gün telefon üzerinden ulaşılabilir olacak. Şu ana kadar yardım hattına yalnızca salı, çarşamba ve cuma günleri ulaşılabiliyordu. Stop it Now! yardım hattı kendi cinsel duyguları veya reşit olmayanlara yönelik uygunsuz davranışları konusunda endişe duyan kişilere psikolojik yardım sunuyor.

Çocuk cinsel istismarı, her toplumda görülebilme olasılığına sahip olan evrensel bir problem. Çocukların cinsel istismardan korunabilmesi için devlet, çocuğun gelişimsel haklarını koruma adına birtakım tedbirleri almakla mükelleftir.

Stop it Now! yardım hattının yaklaşımı çocukların cinsel istismarının önlenmesi bağlamında, reşit olmayanlara yönelik cinsel duyguları veya ilgisi olan kişilere yardım ederek konuyla ilgili farkındalık yaratılması açısından önemli.

Stop it Now! Kuruluşu, Pichal davasından bu yana yardım alma taleplerinde ciddi artış yaşandığını kaydetti. 2022'de 356 kişi ve 2023'te 468 kişi kuruluştan yardım talebinde bulundu.

Yardım hattının erişilebilirliğini artırmak için Flaman Refah Bakanı Hilde Crevits tarafından ek kaynaklar sağlandı. Bakan Crevits, "Stop it Now! organizasyonu son yıllarda Belçika’nın Flaman bölgesinde, aile içi şiddet ve çocuk istismarına karşı mücadelede önemli bir kuruluş hâline geldi. Pichal davası kuruluşun hızlı bir şekilde büyümesini sağladı. Çocuk istismarı konusunda farkındalığın artması nedeniyle yardım alma talepleri arttı ve bu nedenle yardım hattının mart ayından itibaren hafta içi her gün ulaşılabilir olması için ek yatırımlar yaptık." ifadelerini kullandı.

3)-Yarım milyondan fazla insan için İnternet bağlantıları için sosyal tarife

Yarım milyondan fazla Belçikalı, önümüzdeki aydan itibaren İnternet bağlantıları için sosyal tarifeden yararlanabilecek.

- Bu fiyat sayesinde bu aileler ayda maksimum 19 euro karşılığında sörf yapabilecek.

- Telekom için hâlihazırda aylık internet faturasında 11,5 euroluk indirim sunan bir sosyal tarife mevcut ancak Sorumlu Bakan Petra De Sutter'a (Groen) göre bu, amacına ulaşmıyor. Hedef kitlenin aslında gerekli adımları kendisinin atması gerekiyor.

- Sosyal İnternet aboneliği, Telekom sosyal tarifesinin yerini alacak. Hedef kitle, evlerine otomatik olarak mağazaya gitmelerine olanak tanıyan bir mektup alacak.

- Bu hedef kitle, aynı zamanda doğalgaz ve elektrik için sosyal tarife hakkına sahip olan ve dolayısıyla artan enerji faturaları nedeniyle uzatılmadan önce hak sahibi olan kişileri de kapsıyor.

- Tüketiciler aylık maksimum 40 euro karşılığında sabit internet aboneliğine GSM, televizyon veya sabit telefon içeren bir paket ekleyebiliyor.

4-) Daha ucuz bir tadilat kredisi almak için son şans

Birçok kredi kuruluşu, Batibouw Fuarı sırasında yenileme kredilerinin faiz oranını geçici olarak düşürdü. Etkinlik artık sona erdi ancak bazı bankalarda mart ayı sonuna kadar avantajlı faiz oranlarından yararlanılmaya devam ediliyor.

- KBC, indirimleri kaldıran ilk kredi veren kuruluş. Büyük bankalar yeniden normal faiz oranlarını uygulayacak. Şu anda faiz oranı normal kredide yüzde 3,99, yeşil kredide ise yüzde 3,69 olarak gerçekleşiyor.

* Argenta ve Belfius da yenileme kredilerinin maliyetini geçici olarak düşürdü.

    - Belfius'ta sıradan bir yenileme kredisinin faiz oranı yüzde 3,95. Yeşil kredinin oranı ise yüzde 3,65. Bu fiyatlar 31 Mart tarihine kadar geçerli.

    - Argenta, yenileme kredisine yüzde 4,29 faiz oranı uyguluyor. Yeşil kredi oranı ise yüzde 3,79. Argenta'nın indirimli fiyatları 30 Mart'a kadar geçerli.

5-) Arabasını bırakan Brüksel sakinlerine verilen Bruxell'Air ikramiyesi artıyor

Arabalarını bırakan başkent sakinlerine yönelik Bruxell'Air bonusunun miktarı artacak. Brüksel Hükümeti’nden gelen bu karar, ilgili hanelerin gelirine bağlı olarak primin 5 eurodan 110 euroya çıkarılmasını öngörüyor.

Plakasıyla ayrılanlar, sırasıyla 500, 700 ve 900 eurodan 505, 705 ve 1.010 avroya çıkacak ikramiyeden yararlanabilecek. Bu tutarlar, başvuru sahibi hanelerin gelirine göre değerlendirilecek, en düşük gelirli hane en yüksek primden yararlanacak.

Plakanın iptali artık daha önce olduğu gibi iki yıl için değil, başvuru sahibi adına en az bir yıl boyunca kesintisiz olarak kayıtlı olan bir araba ile ilgili olacak.

Bu bonus, aynı zamanda Stib toplu taşıma, Villo! ortak bisikletleri, Cambio ve Poppy ortak araçları hatta Victor taksi hizmetlerine abonelik satın almak için de kullanılabilecek.

Brüksel Hükümeti’nin gerçekleştirdiği reformun ardından, bu bonusla sağlanan bisiklet bütçesi artık bisiklet ve mikromobilite bütçesi haline geliyor. Bütçe minimum 250 ile 200 euro arasında değişiyor. Bu durum, başvuru sahiplerinin bisiklet veya scooter gibi mikromobilite cihazları satın almalarına olanak tanıyacak.

Brüksel yönetimi, herhangi bir ikramiye talebinin plakanın iptalinin takip eden altı ay içinde yapılması gerektiğini belirtiyor.

2023 yılında, yüzde 60'ı düşük gelirli hanelere yönelik olmak üzere bin 200'den fazla Bruxell'Air ikramiyesi verildi.

6-) 3 bin euronun üzerindeki tutarlar için zorunlu e-fatura kullanılacak

1 Mart'tan itibaren tüm eyalet yargıçları, daha önce 30 bin euro olarak belirlenen eşiğe göre 3 bin euronun üzerindeki herhangi bir tutar için elektronik fatura kullanmak zorunda kalacak.

Bu nedenle ekonomik operatörlerin, artık tahmini değeri 3 bin euronun üzerinde olan kamu ihaleleri için faturalarını elektronik ortamda iletmeleri gerekecek.

E-fatura, Kasım 2022'den bu yana Avrupa eşik değerlerine ulaşan veya bu değerleri aşan kamu sözleşmeleri ve geçen mayıs ayından bu yana 30 bin Euro'dan başlayan kamu sözleşmeleri için B2G'de (işletmelerden devlete) kademeli olarak uygulamaya konmuştur.

Dijitalleşmeden Sorumlu Dışişleri Bakanı Mathieu Michel'in aktardığı rakamlara göre Belçika'da her yıl bir milyar fatura alınıp veriliyor. Aynı zamanda İdari Basitleştirmeden Sorumlu Dışişleri Bakanı "Bu faturaların işlenmesinin otomatikleştirilmesi, tüm şirketlerin e-faturalamayı seçmesi durumunda beş yıl içinde 1,8 milyar euro tasarruf sağlayacak." ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER