Amsterdam Biyografi Okumalarında Arif Nihat Asya anlatıldı
HABERİlki geçen ay yapılan Amsterdam Biyografi Okumaları faaliyetinin ikincisinde şiir, naat ve rubai’leriyle bir döneme imza atmış Arif Nihat Asya anlatıldı. Amsterdam merkezli Türkevi Topluluğu tarafından ‘yeni bir medeniyet tasavvuru için kültür tarimize yolculuk’ düşüncesiyle başlatılan biyografi okumaları her ay yeni bir düşünce ve fikir adamının anlatılmasıyla devam ediyor.
İlki geçen ay yapılan Amsterdam Biyografi Okumaları faaliyetinin ikincisinde şiir, naat ve rubai’leriyle bir döneme imza atmış Arif Nihat Asya anlatıldı. Amsterdam merkezli Türkevi Topluluğu tarafından ‘yeni bir medeniyet tasavvuru için kültür tarimize yolculuk’ düşüncesiyle başlatılan biyografi okumaları her ay yeni bir düşünce ve fikir adamının anlatılmasıyla devam ediyor.
İkinci Biyografi Okumalarında bir giriş konuşması yapan Türkevi Topluluğu başkanı Veyis Güngör, medeniyet tarihinin aynı zamanda bir zihniyet tarihi olduğuna dikkat çekerek, Biyografi okumalarının sadece bir yazarın, düşünürün, şair’in hayatını bilmekle sınırlı olmadığını, aynı zaman da medeniyet ve kültür referanslarımızla tanışmak olduğunu belirtti. Bu tür toplantılarla, aslında ‘varoluş’ gayesini izah etmek, anlamak, anlamlandırmak gibi bir esprinin de hedeflendiğini, zira tarihe malolmuş kişilerin hayat ve düşüncelerinde bu soruların cevaplarının da yer aldığını söyledi. Biyografi okumalarının aslında bir tarih şuurunun oluşması, milletlerarası ilişkilerin okunması ve geleceğe dair fikirler yürütülmesinin de bir faaliyeti olduğunu söyleyen Veyis Güngör, Biyografi Okumalarının Türkevi’nin diğer sürdürülebilir faaliyeleri, Mesnevi Okumaları ve Amsterdam Tartışmaları, tercüme faaliyetleriyle birlikte değerlendirilmesini belirtti. Güngör bu günün anlamına dair Türk-Alman Yazarlar Birliği Başkanı Mahmut Aşkar beyin gönderdiği mesajı okudu. “Cumhuriyet tarihimizin çok önemli ve çok yönlü ve bir o kadar da milli bir şairidir merhum Arif Nihat Asya. Onun şiirleriyle büyüyenler ve onun şiirlerini dilinden düşürmeyenler, ona vefasızlık ettiler; unuttular! Aslında Arif Nihat Asya'yı unutanlar, kendilerini unuttuklarının farkında değiller. Büyük şairi rahmet ve minnetle anarken, sizleri bu vesileyle kutluyor, milli değerlerimiz ve kültürümüzün taşıyıcıları adına şükranlarımı sunuyorum”.
Bu giriş konuşmalarından sonra ikinci Biyografi Okumalarının konusu olan Arif Nihat Asya’yı anlatmak üzere günün konuşmacısı Ali Yağcı’ya söz verildi. Ali Yagcı, uzun zamandır edebiyat, şiir, sanat tarihiyle yakından ilgilendiğini belirterek, İstanbul’un fethinin yıldönümüne bir iki gün kala Arif Nihat Asya hocanın anlatılmasının bir başka anlam ifade ettiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Ali Yağcı önce Arif Nihat Asya ile nasıl tanıştığını anlattı. ‘Rahmetli babam, ben yedi sekiz yaşındayken elimden tuttu ve Karaman’daki saatci Emin ustanın yanına götürdü. Dükkan onlarca saatle doluydu. Hepsi biribirinden farklıydı. Ben duvarda asılı olan saatlere bakarken, karşımda kocaman bir saat ve altında da ‘Duvar Saati’ isimli bir şiir vardı. Emin usta babama, bu çocuk okuma yazma bilir mi diye sordu. Babam da evet dedi. O zaman şu şiiri bir okusun dedi. Ben de şiiri okumaya başladım.
DUVAR SAATİ Hep bana bakarlardı, karşımda duranlar
İlginizi Çekebilir