© © 2024 S-B-E Ltd

1 HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ

1 HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ

Bruxelles Korner

Kadir Duran

1 HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ

Küresel düzeyde ekonomide meydana gelen enflasyona bağlı olarak birçok ülke değişik alan ve kalemlerde fiyat artışı yaşıyor. Bu doğrultuda. Belçika ekonomisinde Haziran ayında önemli ücret değişiklikleri meydana gelecek. Vatandaşların bütçesini olumsuz etkileyecek bu değişikliklerin yanı sıra cinsel ceza hukukunda yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor. Değişiklikleri ve yeni uygulamaları keşfedelim:

1-) Isıtm sistemleri:Valonya bölgesinde, ısıtma pompası dâhil olmak üzere bir ısıtma sisteminin zorunlu denetim olmadan değiştirilmesi için prim isteklerine başvurabilecek.

 

2-) Garantiler:

1 Haziran 2022'den itibaren satın alınan ürünler için yeni yasal garanti düzenlemesi getirilecek. Yasal garanti kapsamında, garanti süresi için satın alma tarihinden itibaren iki yıl süre verilecek. Ayrıca bugüne kadar geçerli olan iki yıllık yasal dönem uygulaması, kullanılmış ürünler için gerekçeli satış şartlarla bir yıla düşürüldü.

3-) İnternet:

ORange Belçika, 1 Haziran'dan itibaren bazı tarifeleri 1 ile 3 euro aralığında artıracak. Sabit internet aboneliği olan müşterilere mobil aboneliklerinde 1 euro indirim uygulanacak. Uluslararası aramalar ve dolaşımlar da ise fiyatlar yükselecek. Şu anda ücretsiz olan MMS için 0,24 euro ödenecek.

4-) Sağlık hizmetleri:

Sağlık hizmetleri ücretlerine zam geldi. Doktorlar ile aile hekimleri için muayene ücreti 1 Haziran 2022'den itibaren yüzde 2 artacak.

5-) Kamu hizmetleri:

Kamu hizmetindeki maaş ücretleri 1 Haziran'dan itibaren yüzde 2 artacak.

6-) -Cinsel ceza hukukunun reformu:

Uzun bir çalışma sürecinden sonra cinsel ceza hukukunda reform niteliğindeki düzenlemeler 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor.

Tecavüz suçu işleyenler 5-10 yıl yerine, 15-20 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Buna karşılık röntgencilik kapsamında değerlendirilen sözcükler ve ifadeler değiştiriliyor, şu ana kadar geçerli olan bazı sözcük ve ifadeler hafifletiliyor.

16 yaş olan cinsel reşit olma yaşına indiriliyor. Buna göre kimi durumda 14 yaşından itibaren cinsel ilişki toleransla yasal sayılacak.

Aynı zamanda fuhuşla ilgili yeni hükümler getirildi. Fuhşa aracılık eden kişiler için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 500 ile 25 bin euro para cezası uygulanacak. Rızaya bağlı fuhşun yasallaşmasının önü açılıyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER