© © 2024 S-B-E Ltd

ZANA EMİNLİ ACAR: ‘’ GAZETECİLİK ZOR BİR MESLEKTİR’’

ZANA EMİNLİ ACAR: ‘’ GAZETECİLİK ZOR BİR MESLEKTİR’’

ZANA EMİNLİ ACAR: ‘’ GAZETECİLİK ZOR BİR MESLEKTİR’’

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği üyeleri 10 Ocak 2023 Çalışan Gazeteciler Günü vesilesi ile Brüksel’de bir araya geldiler.

Gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günü olan bu özel günde BTMB’ye üye olan kurumların temsilcileri ve kurumlara köşe yazarlığı, habercilik veya program yapımcılığı gibi katkı sunanlar katıldılar.

Başkan Zana Eminli Acar her yıl olduğu gibi bu yılda Çalışan Gazeteciler Günü’nde bir bildiri okuyarak basının sorunları ve sosyal, toplumsal konularda BTMB adına düşüncelerini paylaştı. Başkan Eminli-Acar konuşmasında; ‘’ Gazetecilik zor bir meslektir. Gazetecilerin toplumun gerçeğin ışığında yol almasını sağlayan kutsal bir meslektir. Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. Haber peşinde koşan, doğru haberin aktarılması için gece gündüz demeden emek vermektedirler. Doğru, tarafsız, kalemini hak, hakikat ve adaletten ayırmayan, kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın emeğinin 10 Ocak 2023 Gazeteciler Günü vesilesi ile bir daha ne kadar saygıdeğer ve kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz’’ dedi.

Çalışan Gazeteciler Günü’nde ayrıca Radyo Gar’ın 1nci yıl dönümü ve IHA Haber Ajansı Brüksel Temsilcisi Mustafa Ulusoy’a meslekte 20nci yılı dolayısı ile Onursal Başkan Hüseyin Dönmez tarafından çiçek ve hediye paketi takdim edildi. Zana Eminli Acar ve Mustafa Ulusoy meslek hayatı ile kısa birer konuşma yaptılar.

BTMB yönetimi tarafından organize edilen buluşmada Belçika Aydın Haber adına Celil Gündoğdu, Belemturktv adına Cihan Çöl, BrükselKorner adına Kadir Duran, Radyo Gold adına Sedat Gökçe, Arda Prodüksiyon adına Fikret Aydemir birer kısa konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Bu özel buluşmaya Belçika Türkçe Medya dünyasına yazar, haberci, programcı, yada gönüllü olarak katkı sunan özel konuklar arasında Ayhan Demir, Bekir Sarı, Belma Tek, Sait Köse, Nerkiz Şahin, Zeki Yalçın, İsmail Gündoğdu, Ayhan Demirci gibi isimlerde katıldılar.

10 Ocak 2023 Çalışan Gazeteciler Günü vesilesi ile BTMB yönetimi tarafından Başkent Brüksel’in Vilwoord belediye sınırları içerisinde bulunan son derece iyi dizayn edilmiş ve servis kalitesinin 10 numara olduğu Sweety Cake Cafe’de organize edildi. Bu özel program ikram, konuşmalar, hatıra fotoğrafları seremonisinin ardından yapılan hoş sohbetlerle son buldu.

BTMB 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BİLDİRİSİ

Değerli Medya Emekçileri

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.

‘’Çalışan Gazeteciler Günü’’ ilk etapta 1961-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı" adıyla kutlanmıştır.  1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ise ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirilmiştir.

Belçika’da 1960’lı yıllardan itibaren ekonomik göç süreci ile bugün için sayısının 300 bine ulaştığı belirtilen bir Türk toplumu oluşmuştur. Elbette sayısal anlamda varlığını zaman içerisinde giderek artıran bu toplumun her alanda, hem yaşadığı ülkeye entegrasyonu, hem de geldiği ülke ile bağlarını devam ettirme arzusu yaşamın ritmini birlikte kovalamıştır.

Belçika’da Türkçe Medya faaliyetleri de bu hikayeyi kayıt altına alma, tarihe not düşme bağlamında bir temel ihtiyaç olarak kendiliğinden var olmaya, yapılanmaya başlamış ve bugünlere gelmiştir.

Gazetecilik zor bir meslektir. Gazetecilerin toplumun gerçeğin ışığında yol almasını sağlayan kutsal bir meslektir. Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. Haber peşinde koşan, doğru haberin aktarılması için gece gündüz demeden emek vermektedirler. Doğru, tarafsız, kalemini hak, hakikat ve adaletten ayırmayan, kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın emeğinin 10 Ocak 2023 Gazeteciler Günü vesilesi ile bir daha ne kadar saygıdeğer ve kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Bu bağlamada gazetecilerin yaşadığı zorluklarla alakalı geçtiğimiz yıl vurguladığımız Türkçe Medya sektöründe karşılaşılan sıkıntıları bir daha hatırlatmanın önemini vurgulamak isteriz.

Genel anlamda basına yönelik uygulanan sistematik örtülü yada direkt sansür uygulamaları, basın emekçilerinin mesleklerini icra ederken gördüğü sözlü veya fiziki şiddet, sırf eleştirisel yaklaşımları nedeniyle basın emekçilerine yönelik uygulanan akreditasyon engelleri, bilgiye, mekana, habere erişim engeli, gazetecilerin haklarında açılan davalar ve cezaevi tehdidi gibi noktalarda son bir yıl içerinde herhangi bir iyileşme olmadığını bu seferde tekrarlamak durumundayız.

Belçika Türkçe Medya Birliği olarak hem Belçika’da, hem Türkiye’de gazetecilerin özgür, nesnel haber yapma, basın ve ifade özgürlüğü ortamının yaşadığımız ülkelerin geleceği açısında hayati önem taşıdığını hatırlatmak isteriz.

Çağımızda insanlığın geleceğini tehdit eden sorunlarla karşı karşıyadır. Ülke yönetimleri hava kirliliği ve iklim değişikliği, ormanların tahrip edilmesi, türlerin soylarının tükenmesi, toprak degradasyonu, aşırı nüfus artışı, çocuk sorunları, kadın sorunları, işsizlik, göç, ırkçılık, terörizm, açlık, uyuşturucu bağımlılığı ve ticareti, aşırı silahlanma, nükleer silahlar, savaşlar ve soykırım olayları, enerji sorunu, sağlık sorunları, yönetsel sorunlar, hızlı kentleşme ve konut sorunu, tarım alanlarının yok edilmesi gibi insanlığın geleceğini tehdit eden birçok sorunu çözme konusunda yetersiz kalmaktadır.

Bu tablo karşısında insanlığa doğru tercilerin, doğru yol ve çözümlerin neler olabileceği konusunda doğru, tarafsız, kalemini hak, hakikat ve adaletten ayrılmadan gerçeğin ışığında yol almamızı sağlayan basın emekçilerinin yaptığı denetim, uyarı, bilgilendirme gibi işlevlerinin değerini kelimelerle ifade etmek oldukça zordur.

BRTMB savaşlara karşıdır, BTMB barıştan yanadır, BTMB insan haklarından yanadır, BTMB hak ve hukuktan yanadır, BTMB özgürlükten, adaletten yanadır.

Bu düşüncelerle kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, ilkeli ve dürüst gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli tüm basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarız.

BTMB BAŞKANI

ZANA EMİNLİ ACAR

10 OCAK 2023 BRÜKSEL

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER