© © 2024 S-B-E Ltd

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN nedir? VPN programları ile neler yapabilirsiniz? VPN programları ile dijital dünyada kimliğinizi saklamanız gerçekten mümkün mü? VPN programlarının size sağladığı avantajlar nelerdir?

VPN Nedir?

VPN programını kullandığınız cihazda aktifleştirdiğinizde cihazınız ve vPN sunucusu arasında şifreli bir tünel oluşur. İnternet trafiğiniz bu şifreli tünel aracılığıyla global internette seyahate çıkar ve çevrimiçi aktivitelerinizi üçüncü partiler göremez. Örneğin, Rus VPN sunucusu (https://expressvpn.com/tr/vpn-server/russia-vpn) üzerinden internete bağlandığınızda Rusya’da bulunan bir sunucu üzerinden internete bağlanırsınız ve veri paketlerinizin geldiği gerçek konum artık görülemez. Bunun sebebi cihazınızın asıl IP adresinin gizlenmesi ve VPN dolayısıyla Rusya IP adresine sahip olmasıdır.

Normal koşullarda internete yerel alan ağı (LAN) üzerinden bağlandığınızda çevrimiçi isteklerinizin hepsini bu ağ üzerinden gerçekleştirirsiniz. VPN ile bağlandığınızda ise bu çevrimiçi istekler öncelikle şifreli olan tünelden geçer. Çevrimiçi iletişim kurduğunuz web siteler veya diğer ağlar artık veri paketlerinin geldiği gerçek kaynağı değil VPN sunucusunun IP adresini görebilirler.

İnternet servis sağlayıcınız VPN aktifleştikten sonra artık sadece VPN ile internete bağlandığınızı görür ve çevrimiçi aktivitelerinizin içeriğini göremez.

VPN programları ile vekil sunucu birbirine benzer bir şekilde çalışır. VPN ile vekil sunucuların arasındaki fark ise vekil sunucuya yaptığınız her çevrimiçi isteğin internet servis sağlayıcısı tarafından görülmesi fakat VPN ile yaptığınız çevrimiçi isteklerin görülmemesidir. Vekil sunucular herhangi bir şifreleme sağlamadığı için ağ üzerindeki bütün aktiviteleriniz başka partiler tarafından görülebilir.

VPN Ne İşe Yarar?

Çalıştığınız şirketin, okuduğunuz üniversitenin veya devlet ağında belirli web sitelere erişiminizi engelleyen bir güvenlik duvarı olabilir. VPN kullandığınızda bu güvenlik duvarını aşabilir ve istediğiniz web sitelere rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Bunun sebebi VPN bağlantınızı şifrelediği için güvenlik duvarının veri paketlerinizin içeriğini görememesi ve bir engellemede bulunamamasıdır.

VPN kullanmanın avantajları nelerdir?

● VPN ve cihazınız arasındaki çevrimiçi trafik şifrelidir. Dolayısıyla başka bir kişinin bu trafiği okuması mümkün değildir.

● VPN programınız aktif olduğu sürece küresel internete uygulanan bütün erişim engellerini aşabilirsiniz.

● VPN ile coğrafik olarak bulunduğunuz konumda engelli olan hizmetlere VPN ile konumunuzu değiştirerek ulaşabilirsiniz.

● VPN ile ortak Wi-Fi ağlarına şifreli bir şekilde bağlanır ve çevrimiçi aktivitelerinizi güvenceye alırsınız.

● Kullandığınız VPN programının özelliklerine göre sınırsız bant genişliği elde edebilirsiniz. Bant genişliğiniz normal koşullarda internet servis sağlayıcınız tarafından belirlenir ve çok veri alışverişi yapmanız durumunda kısıtlanabilir. Sınırsız bant genişliği sağlayan VPN programlarından kullanırsanız yüksek çözünürlüklü videolar izleyebilir ve kotanızı düşünmek zorunda kalmazsınız.

VPN seçerken dikkat etmeniz gereken konular nelerdir?

● Seçtiğiniz VPN programının kullandığı sunucularda çevrimiçi aktivitelerinizi kaydetmediğinden emin olmalısınız.

● Seçtiğiniz VPN programının kill-switch adı verilen özelliğe sahip olması gerçek IP adresinizin bir bağlantı aksaklığı durumunda ortaya çıkmasını engelleyecektir. Kill-switch özelliği bütün veri alışverişinin bir aksaklık durumunda kesilmesidir. Bu şekilde veri paketlerinizin gerçek IP adresi (https://tr.wikipedia.org/wiki/IP_adresi) ortaya çıkmaz.

● Ücretsiz VPN programlarını kullanmadan önce bir daha düşünmenizde fayda var. Ücretsiz VPN programları çevrimiçi aktivitelerinizi kaydediyor, DNS sızıntısına sebep olabiliyor veya kişisel bilgilerinizi analiz ederek üçüncü partilere satıyor olabilir. Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, herhangi bir ücretsiz program veya yazılımda gelir amacıyla kişisel veri ve bilgilerin kullanılabileceğinin altını çiziyor.

● Seçtiğiniz VPN programından en iyi şekilde yararlanabilmek adına konfigürasyonlarını iyi yapmalısınız. OpenVPN ( http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/openvpn-nedir-nasil-kullanilir-40693529) tünel protokolü olarak en iyi ve en güvenli protokol olarak değerlendirilirken Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP) en güvensiz protokol olarak kabul görmektedir

Büşra @TechWarn.com

30 N Gould St Ste R, Sheridan, WY 82801, USA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER