© © 2024 S-B-E Ltd

“TÜRKİYE İÇİN DİASPORAYLA İLETİŞİM KURMAK ÇOK ÖNEMLİ”

“TÜRKİYE İÇİN DİASPORAYLA İLETİŞİM KURMAK ÇOK ÖNEMLİ”

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran 

 

“TÜRKİYE İÇİN DİASPORAYLA İLETİŞİM KURMAK ÇOK ÖNEMLİ”

 

Brüksel Basın Müşaviri Şeyda Bilen: “Türkiye için diasporayla iletişim kurmak çok önemli. Son dönemdeki Avrupa Birliği ve NATO’yla ilgili süreçlerin daha yakından takip edilebilmesi için bu göreve atandım.”

Avrupa Bağımsız Basın Birliği (A.B.B.B.) Başkanı ve Bruxelles Korner Genel Yayın Yönetmeni Kadir Duran Brüksel Basın Müşaviri Şeyda Bilen’i ziyaret etti.

Ziyarette Brüksel’deki Türk toplumunun yapısı ve Türkçe yayın yapan medyanın konumuyla ilgili bilgiler ve görüşler paylaşıldı.

Brüksel Basın Müşavirliği’ne altı yıl sonra ilk atanan müşavir olan Brüksel Basın Müşaviri Bilen toplantıda “Türkiye için diasporayla iletişim kurmak çok önemli olsa da ekonomik kriz ve enflasyon nedeniyle Brüksel Basın Müşavirliği’ne bugüne kadar bütçe ayrılması mümkün olmadı. Son dönemdeki Avrupa Birliği ve NATO’yla ilgili süreçlerin daha yakından takip edilebilmesi için bu göreve atandım. Brüksel’de medya ve kamu kurumlarının arasındaki ilişkilerin daha iyi duruma getirilmesi gerekiyor. Söz gelimi Brüksel’de düzenlenen bütün kamu etkinlik ve programlarda aynı kişilerin yer aldığını gözlemledim. Oysa katılımcıların belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

Basın kartına vurgu

Brüksel’deki Türk medyası için en önemli sorunlarından birinin gazetecilerin basın kartı sahibi olmasında yaşanan aksaklıklar olduğunu dile getiren Bilen şunları söyledi: “Türkiye’de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle basın yayın enformasyon genel müdürlüğü mevzuat ve yönetmeliği tamamen değişti. Basın kartı merkezi daha önce basın yayın enformasyon genel müdürlüğünde iken şimdi iletişim başkanlığı içerisinde ayrı bir basın kartı merkezi oluşturuldu. Bu merkezde yer alan disiplin kurulu gelen her talebi değerlendirerek imzalıyor. Yurt dışındaki gazetecilerle ilgili basın kartı düzenlemesinin nasıl olduğunu araştıracağım. Yurt dışında Türkçe yayın yapan medya kuruluşları temsilcilerine basın kartı verilmesi önemli bir referans olur. Basın kartı, akreditasyon sorunlarının çözülmesini sağlayabilir, Türkiye’den gelen heyetlerle ilgili basın toplantılarına daha geniş katılım gerçekleşmesine olanak tanır.  Basın kartı yurt dışında gazetecilik yapan Türk vatandaşlar için önemli bir konu.”

Konuşmasında Brüksel doğumlu Mahinur Özdemir Göktaş’ın T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olmasının Belçika’daki Türk toplumu açısından bir gurur kaynağı oluşturduğunu aktaran Bilen “Diasporadan bir kişinin bakan olması son derece önemli. Şu anda Belçikalı Türk birçok bürokrat var Ankara’da.” ifadelerini kullandı. 

Şeyda Bilen’in öz geçmişi

Babası Rizeli, annesi Adapazarlı olan Bilen, cumhurbaşkanlığında, Fransızca konuşulan ülkeler ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik uluslararası ilişkiler alanında sekiz yıl görev yaptı. Uluslararası ilişkilerde kamu diplomasisi uzmanı olan Bilen, NATO zirveleri başta olmak üzere birçok organizasyon için oluşturulan Cumhurbaşkanlığı heyetinde yer aldı. Brüksel Basın Müşavirliği Bilen’in yurt dışında üstlendiği ilk kalıcı görev oldu. İngilizce ve Fransızca konuşan Bilen evli ve 1.5 yaşında bir kız çocuğu sahibi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER