© © 2024 S-B-E Ltd

TEMMUZ’DAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

TEMMUZ’DAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

 

 

TEMMUZ’DAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

1 Temmuz’dan itibaren Belçika’da bazı değişiklikler yürürlüğe girecek: Genişletilmiş sosyal tarifenin sona ermesi, Maestro kartlarının sona ermesi ve asgari emekli maaşındaki artış...

 

Belçika’da 1 Temmuz’dan itibaren komünikasyondan ulaşıma, sağlıktan hayvan haklarına, çalışma hayatından enerjiye kadar birçok alanda gündelik yaşamı etkileyecek değişiklikler hayata girdi.

Değişiklikler şöyle:

1-) Proximus tarifelerinde fiyat artışı

Belçika’nın mobil telekomünikasyon şirketlerinden Proximus, tarifelerine bu yıl ikinci kez zam yaptı. Enflasyonun yükselmesine bağlı olarak gerçekleşen fiyat artışları şöyle belirlendi: Bir televizyon aboneliği içeren Flex paketleri, bileşime bağlı olarak ortalama yüzde 4'lük bir artışla ayda ek olarak 3 euroya mal olacak. "Internet Maxi" ve "Internet Maxi Fiber" teklifleri, yüzde 2'lik bir artışla ayda bir euro daha pahalıya mal olacak.

2-) Maestro banka kartı dolaşımdan kademeli olarak kalkıyor

1991 yılında, dijital çağa göre değil, fiziksel mağazalar için geliştirilen Maestro banka kartı kademeli olarak dolaşımdan kaldırılacak. Avrupa'daki tüm Maestro kartları yerini daha fazla çevrimiçi ödeme olanağı sunan Debit Mastercard’a bırakacak. Belçika'da dolaşımda olan yaklaşık 10 milyon Maestro banka kartı kullanılıyor.

3-) Benzinli ve dizel şirket arabaları için vergi avantajlarının kaldırılması

Yanmalı motorla donatılmış yeni şirket arabaları için vergi indirimi aşamalı olarak kaldırılıyor. Federal hükümet bu önlemle araç filosunun yeşillenmesini hızlandırmak istiyor. Bu uygulamadan, karbondioksit (CO2) emisyonu olmayan elektrikli veya hidrojenli şirket arabaları, 1 Ocak 2027'ye kadar ayrı tutulacak. Sonrasında bu araçlardaki vergi kesintisi de aşamalı olarak kaldırılacak.

1 Temmuz 2023 tarihinden önce satın alınan benzinli ve dizel şirket arabaları için mevcut vergi indirimi rejimi uygulanacak.

1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihleri ​​arasında satın alınan benzin, dizel, LPG veya CNG gibi fosil yakıtlı otomobillerde de vergi indirimi aşamalı olarak kaldırılacak.

1 Temmuz 2023 tarihinden sonra satın alınan şirket arabaları için CO2 katkısı artarken bu artışın miktarı, yakıtın cinsine ve aracın CO2 emisyonuna göre değişecek.

4-) Yarım milyon müşteri için uzatılmış sosyal tarifenin sonu

Koronavirüs krizi nedeniyle 2021'de uzatılan sosyal tarife sona eriyor. Böylece yarım milyon müşteriye yeniden ticari enerji tarifeleri uygulanacak.

Genişletilmiş sosyal tarifenin kaldırılmasıyla yaklaşık 300 bin abone mevcut gaz tarifesine, 500 bin abone ise klasik ticari enerji tarifesine geçecek.

Sosyal tarife, sosyal entegrasyon gelirinden veya engellilik ödeneğinden yararlanan kişiler ile belirli güvenceye sahip olmayan hanelere yönelik uygulanıyor.   

5-) Asgari emekli maaşında ve bir dizi ödenekte artış

Yaşlılar İçin Gelir Garantisi (GRAPA), ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü kişilere yönelik ödenek ve engelli kişilere verilen Gelir İkame Ödeneği (ARR) yüzde 2 oranında artırılıyor.

Asgari emekli maaşı da yüzde 2 oranında yükseltilecek. Böylece bekar bir emeklinin maaşı aylık brüt 32,74 euro, hane halkı emekli maaşı ise 40,91 euro artacak.

Madenciler için malullük aylığı da yüzde 2,5 oranında yükseltilecek. Hristiyan Sendikalar Konfederasyonu (CSC) hesaplamalarına göre işsizlerin asgari ödeneği de yüzde 1,3 oranında artacak. Bu artış, hane reisi için aylık brüt 21,45 euroya ve bekâr kişiler için 17,38 euroya denk gelecek.

Son olarak Sağlık ve Maluliyet sigortası (AMI) asgari tutarı şu şekilde artırılacak: Hane reisi olan düzenli çalışanlar için yüzde 2,5, izole, birlikte yaşayan düzenli ve düzensiz işçileri kapsayan diğer tüm kategoriler için yüzde 2.

6-) Yabancı yatırım kontrol mekanizmasının başlatılması

Doğrudan yabancı yatırımı taramak için bir mekanizma oluşturmayı amaçlayan Federaller Arası Tarama Komitesi (CFI) faaliyete geçecek.

CFI’nın görevi, doğrudan yabancı yatırımların analiz edilmesi, bu yatırımların, ulusal güvenlik ve ülkenin stratejik çıkarları için potansiyel risk oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesi olacak.

Böylece potansiyel tehditler tespit edilebilecek, kritik altyapı, ileri teknoloji, hammadde, enerji ve savunma gibi kritik ulusal sektörleri korumak için önleyici tedbirler alınabilecek.

CFI, federal devletin yanı sıra, ülkenin tüm federe unsurlarını bir araya getiren temsili bir varlık. Amacı, Belçika ekonomisini, olumsuz yönde etkileyebilecek jeopolitik bağımlılıklara maruz bırakmaktan kaçınmak ve ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemek.

Kurum, merkezi ikametgâhı veya kayıtlı ofisi Avrupa Birliği dışında bulunan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılan yatırımları analiz edecek. Ayrıca Avrupalı ​​ya da hak sahiplerinden birinin ana ikametgâhı Avrupa Birliği dışında bulunan şirketin yaptığı yatırımları da değerlendirecek.

Prosedür iki ile üç ay geçerli olacak. Belçika'da kurulu ve faaliyetleri hassas sektörlerle bağlantılı şirketlerde, oy haklarının belirli bir yüzdesini doğrudan veya dolaylı olarak elde tutan tüm yabancı yatırımcılar bildirim yapmak zorunluluğunda. 

7-) Valon Bölgesi’nde satılık kedi ve köpek yavrularının ithalatına yasak

Valon Bölgesi’nde satılık kedi ve köpek yavrularının ithalatı yasaklanıyor.

Tedbir, Kasım 2022'de kabul edilen ve kısmen geçen mart ayında yürürlüğe giren, dükkanlar, barınaklar, köpek çiftlikleri ve kediler gibi hayvanlara yönelik tesisler ve pansiyonlar için yasal çerçeveyi güçlendirmeyi amaçlayan daha geniş bir planın parçası.

Valon Hayvan Refahı Bakanı Céline Tellier'e göre köpek ve kedi yavruları ithalatına yönelik standartlar "son yıllarda oluşan toplumsal, bilimsel ve aynı zamanda etik gelişmeler ışığında" geçerliliğini yitirmişti. Bölge yetkilisine göre evcil hayvan ithalatı yasağı, yılda en az 6 bin kedi ve köpek yavrusunu ilgilendiriyor. Yurt dışından ithal edilen bu yavrular, sağlıkları için çok sık içler acısı koşullarda yetiştirildi ve nakledildi.

8-) Kan bağışında eşcinseller için uygun olma süresi dört aya düşürülüyor

Erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler için kan bağışına uygun olma süresi, son cinsel ilişkiden sonraki 12 aydan dört aya iniyor.

9-) Yakında evde antibiyotik tedavileri ve kemoterapi mümkün

Hastalar evde kemoterapi veya uzun süreli intravenöz antibiyotik tedavisi alma seçeneğine sahip oluyor. Düzenlemeyle hastaların konforunun artırılması ve onların hastaneye gitme zorunluluğundan kurtarılması amaçlanıyor.

Bakım, hasta evlerinde sunulabileceği gibi bakım evlerinde, nekahet evlerinde veya engelliler için kuruluşlarda da sağlanabilecek.

10-) Soya yağının biyoyakıt olarak kullanılması yasaklandı

Ulaşım sektöründe soya yağı kademeli olarak kullanımdan kaldırılıyor. Bu yasak, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe giren hurma yağı yasağının ardından çıkarıldı.

11-) 65 yaş üstü yaşlılar için daha ucuz STIB aboneliği

Brüksel'de ikamet eden 65 ve üstü yaş kişiler, yıllık 12 euroluk (Brüksel Toplu Taşıma Şirketi) STIB aboneliğinden yararlanabilecek.

Böylece 65 ve üstü kişiler, Brüksel Havaalanı’ndan başkente giden 12 numaralı hat dışında otobüs, tramvay, metro gibi STIB’ın tüm araçlarında ayda bir euro ile sınırsız seyahat edebilecek.

Brüksel Bölgesi hükümeti tarafından kararlaştırılan ve finanse edilen bu uygulama, yaşlıların şehirde daha kolay hareket etmesini, böylece Brüksel'in sosyal ve kültürel yaşamına aktif olarak katılmasını sağlamayı amaçlıyor.

STIB bir basın açıklamasında uygulama için “Onları toplu taşıma araçlarını kullanmaya ve arabayı garajda bırakmaya daha fazla teşvik etmenin bir yolu.” vurgusu yaptı.

Brüksel'de yaşamayan yaşlılar için yıllık abonelik ücreti ise 60 euro olarak sabit kaldı.

STIB, 2022'de 54 binden fazla 65 ve üstü abonelik satışı gerçekleştirdi. Bu aboneliklerin 46 binden fazlası Brüksel'deki yaşlılar tarafından satın alındı.

12-) Flaman bölgesi toplu taşıma şirketi De Lijn’in 16 bin otobüs durağı değiştiriliyor

Belçika’da Hoppin olarak bilinen temel erişilebilirliğin sağlanmasının ilk büyük aşaması Flaman toplu taşıma şirketi De Lijn'de başlayacak. Proje kapsamında, duraklar silinebilecek, taşınabilecek, frekanslar değiştirilebilecek veya yeni hat numaraları devreye girebilecek. Projeyle Bruges tamamen yeni bir şehir ağına sahip olacak.

13-) Avantajlı fazla mesai programları

Dinlenme saatlerinde gönüllü fazla mesai yapmak mümkün olacak.

Dinlenme saatlerindeki ek çalışma herhangi bir olağan fazla mesai kapsamında yer alacak. Uygulama, 2021'den 2022'ye süren koronavirüs pandemisi sırasında da gerçekleştirilmiş, 31 Aralık'ta sona ermişti.

1 Temmuz 2023'ten 30 Haziran 2025'e kadar olan dönem için kanunla öngörülen geleneksel gönüllü fazla mesai kotasına ek olarak takvim yılı başına 120 saatlik ek çalışma olanağının yeniden başlatılması planlanıyor.

Söz konusu mesailer, Ulusal Sosyal Güvenlik Ofisi ONSS tarafından hesaplama yapılmaması ve vergiden muaf olması açısından avantaj sunuyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER