© © 2024 S-B-E Ltd

PEPSİCO, 300 İŞÇİYİ TOPLUCA ÇIKARACAK MI?

PEPSİCO, 300 İŞÇİYİ TOPLUCA ÇIKARACAK MI?

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

PEPSİCO, 300 İŞÇİYİ TOPLUCA ÇIKARACAK MI?

7 milyar dolar kâr eden Pepsi Co’nun Belçika’da 300 işçiyi çıkarmaya hazırlandığı ifade edildi.

7 milyar dolar kâr eden Amerikan çok uluslu gıda ve içecek şirketi PepsiCo’nun Belçika’da 300 işçiyi çıkarma kararı aldığı belirtildi.  

İddiaya göre şirket bu uygulamasını, Fransız araç üreticisi Renault’un 1997 yılında yürürlüğe koyduğu “toplu işe son verme” isimli prosedürüne dayandırıyor. Renault, aldığı bir kararla fabrikasındaki 3 bin işçinin işine topluca son vermişti.  

PepsiCo, Belçika'da 950 işçi çalıştırıyor. Pepsi ve 7Up gazlı içeceklerin yanı sıra, Doritos ve Lays cipslerini üreten şirketin yöneticileri, işçi temsilcilerine bir Renault prosedürünü başlatma arzusunu duyurdu. Buna göre grubun perakende şubesi ve idari hizmetlerde görev yapan 300 işçinin çıkartılması planlanıyor. Fabrikalarda çalışanlar ise topluca çıkarmadan etkilenmeyecek.

Personelin en fazla yüzde 10’u topluca çıkartılabilir

Bununla birlikte toplu işle son vermeyle ilgili olarak Belçika'da işçileri korumayı amaçlayan bir düzenlemenin olması, PepsiCo’nun bu sayıda kişiyi çıkarmasını engelliyor. Düzenlemeye göre bir işyeri, personelinin en fazla yüzde 10’unu aynı anda çıkarabilir. Yeni bir toplu işten çıkarma uygulaması için iki ay bekleme zorunluluğu bulunuyor.

Renault prosedürünün duyurulması, şirketin personelinin en az yüzde 10'u ile ayrılmayı planladığı anlamına geliyor. PepsiCo’nun istihdam azaltmaya yönelme kararı Belçika’da tepki oluştururken Zaventem ilçesindeki çalışanlarını şoka uğrattı.

PepsiCo’dan henüz resmî açıklama yapılmaması, şirketin bu karardan vazgeçeceği yönünde beklentiye yol açıyor.  

7 milyar dolarlık kâr

PepsiCo, 2022'nin üçüncü çeyreğini yaklaşık 3 milyar dolar kârla kapattı. Avrupa'da yapılanmayı planlayan grup, 2021'de ise 7 milyar dolar kâr etmişti. Şirket, ayrıca enflasyon, artan enerji fiyatları ve Ukrayna'daki savaş dolayısıyla karşılaştığı maliyet artışlarını ürün fiyatlarına yansıtmaktan çekinmemişti. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER