© © 2024 S-B-E Ltd

NİSAN’DA BELÇİKA’DA GERÇEKLEŞECEK DEĞİŞİKLİKLER  

NİSAN’DA BELÇİKA’DA GERÇEKLEŞECEK DEĞİŞİKLİKLER  

NİSAN’DA BELÇİKA’DA GERÇEKLEŞECEK DEĞİŞİKLİKLER  

Belçika’da telekomünikasyondan sağlığa, ulaşımdan adalete kadar çeşitli alanlarda önemli değişiklikler gerçekleşecek.  

Belçika’da toplumsal hayatta her ay bir dizi değişiklik yaşanıyor. Nisan ayı da önemli değişikliklerle başlıyor. Nisan’da yürürlüğe girecek değişiklikler şöyle: 

1-) Asgari ücrette artış

Belçika'da yeni düzenlemeyle asgari ücret ilk kez brüt 2 bin euro sınırını aşarak ayda brüt 2 bin 029,88 euro düzeyine ulaşacak.

2-) Yeni şarj istasyonları

Telenet Group N.V, şarj istasyonlarının kurulumu ve elektrikli araç şarjının akıllı yönetimi için hizmet sunacak.

Telenet, yan kuruluşu Blossom aracılığıyla öncelikle şirket çalışanları için akıllı şarj istasyonlarının kurulumu ve etkinleştirilmesine odaklanmayı planlıyor. İkinci aşamada, serbest meslek sahibi çalışanlara ve bireylere yönelik bir çözüm planlanıyor.

Önümüzdeki aylarda Telenet, elektrikli şirket araçlarından oluşan filosunun tamamını Blossom'a taşıyacak. Ayrıca Mechelen merkezli şirket, BNP Paribas Fortis bankasının filosunun bir kısmını kapsayan bir pilot proje başlatmayı planlıyor.

3-) Ev mazotlu akaryakıt dönemi sona eriyor

(50S) kodlu geleneksel akaryakıt piyasadan kalkacak.

Daha az kirletici ancak daha pahalı bir tür yakıt geleneksel yakıtın yerini alacak. Yeni yakıtla geleneksel yakıt arasındaki fiyat farkı, 2 bin litrelik sipariş için 36 euro civarında olacak.

4-) 150'den fazla pratisyen hekime değişiklik

Ulusal Hastalık ve Engellilik Sigortası Enstitüsü (INAMI), Yeni Anlaşma’nın ilk aşamasına başlamak için muayenehanelerden ve 158 doktordan gelen 48 başvuruyu onayladı.

Yeni Anlaşma kapsamında, pratisyen hekimler konsültasyonlar için orantılı olarak daha az ücret alacak ancak hasta başına sabit fonlardan ve hemşire işe alma ikramiyelerinden daha fazla gelir elde edecek. Bakan, düzenlemeyi "Sağlık sistemimizin ön saflarında önemli bir değişiklik." diyerek nitelendirdi. Bakana göre bu yeni organizasyonel ve mali model, “pratisyen hekimlerin temel mesleklerini yeniden keşfetmelerine yani hastalarına zaman ayırmalarına ve bakım vermelerine” olanak tanıyacak.

5-) Valon Bölgesi’nde ulaşımda değişiklik

Valon Bölgesi Hükümeti, sürücülerin sistematik olarak sahip olması gereken yeşil etiket ve sigorta belgesinin kaldırılmasına ilişkin usulleri belirledi.

Buna göre “Tüm motorlu taşıtlar değişmeyen bu sigorta yükümlülüğüne tabi olmaya devam etmektedir.” ibareli evrak, sigorta sözleşmesi yapıldıktan sonra 72 saat içerisinde ön cama yapıştırılacak, yeşil etiket ve araçta bulundurulacak sigorta belgesi tescil ile değiştirilecek.

6-) Tıbbi mücbir sebepler nedeniyle işten çıkarılanlar için işe dönüş fonu

İş göremez olduğu kabul edilen ve tıbbi mücbir sebep nedeniyle sözleşmesi işveren tarafından feshedilen herhangi bir kişi, INAMI tarafından kurulan İşe Dönüş Fonu’na itirazda bulunabilir. Bu düzenlemeyle sözleşmesi tıbbi mücmir sebebiyle sözleşmesi feshedilen işçilere işten çıkarıldıktan sonra yeni bir göreve geçme fırsatı sunulması amaçlanıyor.

Tıbbi mücbir sebepler nedeniyle bir işçinin sözleşmesini fesheden işverenlerin İşe Dönüş Fonu'na bin 800 Euro ödemesi gerekiyor.

Sağlık durumları nedeniyle işten çıkarılan işçiler, bu fondan yararlanarak kişiselleştirilmiş kariyer desteğinden yararlanabiliyor.

Bu desteğin amacı, işçilere imkânları dâhilinde iş piyasasına dönmesi için yeni fırsatlar sunmak. Bu destekten yararlanmak için ilgili işçilerin INAMI’ya talepte bulunması gerekiyor. Başvurular onaylanırsa işçiler, onaylı bir hizmet sağlayıcıda kullanabileceği bin 800 euro'ya kadar karşılığı olan bir kupon alabilecek.

İşe Dönüş Fonu çerçevesinde hizmet sunmak isteyen hizmet sağlayıcılar da   başvurularını INAMI’ya iletebilecek.

Bir yıldan fazla süredir çalışamayan kişiler fondan yararlanabilecek.

Belçika'da yaklaşık 500 bin uzun süreli hasta bulunuyor. Bu kişiler, çalışma çağında olan ama çalışamayan en büyük grubu oluşturuyor.

7-) Adli arşivler kademeli olarak dijitalleşiyor

Ceza davalarının dijitalleştirilmesiyle artık kâğıda ihtiyaç duyulmayacak. Arşivler aynı anda dijital ortama aktarılabileceğinden mahkemelerin ve savcılıkların depolama alanı ve arşivlerin manuel çalışması azaltılabilecek.

Mevcut arşivler, dijital ortama aktarılmayacak ancak ağır ceza davaları için 30 yıl, ıslah davaları için 20 yıl olan saklama sürelerinin kademeli olarak sona ermesi göz önüne alındığında kilometrelerce mevcut kâğıt arşivi bu nedenle yok edilebilecek.

Bu düzenlemeyle mahkemelerin ve mahkemelerin mahzenlerinde artık kâğıt dosyaların bulunmaması amaçlanıyor. Buna karşın tarihi değeri olan belgeleri içeren devlet arşivler Brüksel'deki Kraliyet Genel Arşivi’nde saklanmaya devam edecek.

Mahkemelerin onlarca kilometre uzunluğunda arşivinin depolanması çok fazla zaman ve alan gerektiriyor, ayrıca belirli yerlerde küflenme sorunları da gözlemleniyor

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER