© © 2024 S-B-E Ltd

NİSAN AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

NİSAN AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

NİSAN AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

Belçika’da her ay gündelik hayatı etkileyen değişiklikler yürürlüğe giriyor. Nisan ayında da özellikle enerji alanında çok önemli düzenlemeler getirildi.   

Her ay olduğu gibi Nisan ayında da önemli değişiklikler gerçekleşecek. Primler, PEB, noter ücretleri, yağmur suyu sarnıçları, Brüksel'de yeni ev sahibi kayıt vergisi, gaz ve elektrikte KDV indirimi, elektrik ve doğal gaza sosyal tarifeler gibi bir dizi düzenlemeler hayata girecek.  

1-) Noter ücretleri düşüyor

1 Ocak’tan itibaren 150 bin ile 300 bin euro arasında gayrimenkul alan kişilere, noter ücretinden yaklaşık bin euro tutarında indirim sağlanacak.

2-) Yağmur suyu sarnıçları

Brüksel Başkent Bölgesi'nde, drenaj sistemini etkileyen her yeni inşaat veya yenileme için bir yağmur suyu deposu kurulması zorunlu olacak. Valon Bölgesi’nde yağmur suyu deposu kurulması kararını belediyeler veriyor. Bölgede, ortalama beş belediyeden biri, bir şehir planlama izninin verilmesi için bir yağmur suyu deposu kurulmasını zorunlu kılıyor.

3-) Enerji tüketici binaların kiralarının endekslenmesine ilişkin yasak sürüyor

Brüksel, Valon ve Flaman Bölgesi’nde enerji tüketici binaların kiralarının endekslenmesine ilişkin Kasım 2022'de getirilen yasak, Brüksel'de tüm yıl boyunca yürürlükte kalacak. 

Bu yasak, Bina Enerji Kimlik Belgesi (PEB), E’den düşük olan mülkleri kapsıyor.   

Buna ek olarak bölgesel yetkililer, mal sahiplerini mülklerinin enerji performansını iyileştirmeye teşvik etmek için bir dizi önlem planlıyor.

4-) Valon Bölgesi’nde yeni primler

Valon bölgesinde, 2023 yılı boyunca binaların enerji kalitesini iyileştirmeye yönelik bir dizi prim yürürlüğe giriyor.

Bu çerçevede, denetim gerektirmeyen küçük tadilat primleri, KDV hariç 3 bin eurodan KDV dahil 6 bin euroya çıkıyor.   

Denetimden muaf olan sürdürülebilir ısıtma primi Aralık 2025'in sonuna kadar uzatıldı.

Bir çatının yenilenmesi için temel sağlık primi ise metrekare başına 6 eurodan 10 euroya yükseltildi.

Bir elektrik tesisatını uygun hâle getirmek için verilen yenileme primi 250 eurodan 800 euroya artırıldı.

5-) Brüksel 'de yenilikler ve primler

Brüksel Bölgesi’nde, 1 Ocak'tan itibaren fosil yakıt kullanan ısıtma aygıtlarının kurulumu için prim ödemesi, ısı pompaları gibi daha az enerji tüketen cihazların tercih edilmesini sağlamak için kaldırılmıştı.

Isıtma için hava, su ısı pompası ve hibrit ısı pompası kurulumuna ilişkin prim, hane gelirine bağlı olarak 4 bin 500 ile 5 bin euro arasında değişen bir tutara yükseltildi.

Kategori I'de yer alan yer altı suyu ve su-su ısı pompalarının montajı için 4 bin 250 olan prim tutarı 5 bin 800 euroya çıkartıldı.  

Isı pompalı şofben için ise prim tutarı bin 400 ile bin 600 euro arasında belirlendi.

6-) Brüksel bölgesi, çatılar için ısı yalıtım primini artırdı.

Prim, metrekare başına 45 ile 55 eurodan 55 ile 75 euroya yükseliyor. Ayrıca yeşil çatılar veya su depolayan çatılar için primler belirlendi. Primler yeşil çatı tipine ve kategorisine göre değişiklik gösteriyor. 

7-) PEB sertifikası için primler

1 Ocak'tan bu yana, Brüksel'deki her konaklama biriminin bir PEB sertifikasına sahip olması gerekiyor. Nisandan itibaren Kategori III mülk sahiplerine 150 euroluk yeni bir prim sağlanıyor.

8-) Brüksel'de yeni ev sahibi kayıt vergisi

1 Nisan'dan itibaren Brüksel Bölgesi'nde kayıt ücretleri için vergi indirimi 175 bin eurodan 200 bin euroya çıkacak. Buna göre ev sahipleri 200 bin euro üzerinden kayıt vergisi ödeyecek.

Bir mülk satın alındığında 150 bin euro üzerinde farkın kayıt vergisi ödeniyor. Bu miktar 200 bin euro olması durumunda kayıt ücretlerinde indirimden yararlanılabiliyor.  

Tesise sağlanan enerji sınıfı seviyesi başına 25 bin euroluk bir indirim sağlanıyor.   

F enerji sınıfı bir mülk satın alındığında satın alma sırasında onu D'ye getirme taahhüdünde bulunulduğunda 50 bin euroluk bir indirim gerçekleşiyor.  

İmzalanan anlaşmalar için ikamet koşulları da gevşetiliyor. İndirimden yararlanmak isteyen kişilerin mülke iki yerine üç yıl içinde yerleşmesi gerekiyor. 

Enerji yenileme için ek ödenek talep eden alıcılar için ikamete başlama süresi beş yıla çıkarılacak.

Beş yıllık ikamet süresi boyunca evlerinde kalmayan mal sahipleri vergi muafiyeti ile elde edilen kazancın tamamını iade ediyordu. Mal sahipleri, yeni düzenlemeyle vergi muafiyeti ile elde edilen kazancın tamamını değil, yaşadığı yıl sayısına göre orantılı bir miktarını geri ödemek zorunda kalacak.

Ayrıca bir konutun artık indirimden yararlanamayacağı 500 bin euroluk mevcut tavan 600 bin euroya çıkarıldı. Son olarak arazi satın alma ödeneği de 87 bin 500 eurodan 100 bin euroya yükseldi.

9-) Gaz ve elektrikte KDV indirimi

Gaz ve elektrikte KDV kalıcı olarak yüzde 6'ya düşürüldü.

10-) Elektrik ve doğal gaza sosyal tarifelerde yeni artış

Sosyal tarife elektrikte yüzde 7,7 ve doğalgazda yüzde 9,5 oranında yeniden artacak.

Sosyal tarifeler, Elektrik ve Gaz Düzenleme Komisyonu (CREG) tarafından her üç ayda bir belirleniyor. Böylece üst üste dördüncü artış gerçekleşmiş oldu.

Buna göre elektrik için tek tarife KDV dâhil kilowatt saat başına 30.782 kuruş olacak. 

Doğal gaz için sosyal tarife KDV dâhil kilowatt saat başına 4 .84 kuruş olacak.

Yaklaşık 2 milyon kişi bu indirimli ve aynı tarifeden yararlanmaya hak kazanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER