© © 2024 S-B-E Ltd

Merve Dizdar 76. Cannes Film Festivali’nde 'En İyi Kadın Oyuncu' Ödülünü Kazandı!

Merve Dizdar 76. Cannes Film Festivali’nde 'En İyi Kadın Oyuncu' Ödülünü Kazandı!

Merve Dizdar, Kuru Otlar Üstüne Filmiyle 76. Cannes Film Festivali’nde 'En İyi Kadın Oyuncu' Ödülünü Kazandı!

Cannes'dan ödülle dönen Merve Dizdar dünya basınında! Başarısına övgü yağdı

 

Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan Merve Dizdar'ın başarısı dünya basınında da gündem oldu. Uluslararası medya kuruluşları, Cannes'da ödül alan ilk Türk kadın olan Merve Dizdar'ın performansına övgü yağdırdı.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla alkış toplayan Merve Dizdar, Dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden biri olarak gösterilen Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı. Dizdar'ın başarısı Türkiye'nin yanı sıra dünya basınında da alkış topladı.

 

ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN TEBRİK YAĞDI

İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Guardian'ın sinema eleştirmeni Peter Bradshaw, hem Ceylan'ın filmini hem de Dizdar'ın performansını övdü. Bradshaw, "Altın Palmiye için merak uyandırıcı bir seçim fakat ne kadar olağandışı bir Cannes'dı" başlığını kullandığı yazıda Kuru Otlar Üstünde için ayrı bir paragraf açtı.

FİLMLERİN BAŞARISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bradshaw, "Ceylan'ın çok konuşan ve yoğun olarak drama olarak adlandırılan Kuru Otlar Üstüne onun yine insanı içine çeken ve Çehovvari bir işi oldu ve en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar sayesinde şiddet elde etti" yorumunu yaptı. Sinema eleştirisinde Dizdar'ın oynadığı Nuray karakterinin yaralı bir zeka ve kurnaz ve şüphecilik bulundurduğuna da dikkat çekildi. Bradshaw yazısında, bu yılki Cannes'da yarışan her bir filmin çok değerli olduğunu ve tarihe yazıldığına da not düştü.

AFP: İLK TÜRK OYUNCU OLDU

Festivali yakından takip eden Fransız haber ajansı AFP de, "Merve Dizdar, performansıyla en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk Türk oyuncu oldu" başlığını yazdı. Haberde, Dizdar'ın drama okuduğunu ve sinema filmlerinden önce tiyatro performanslarıyla tanındığına dikkat çekilirken, "Ondan önce iki aktör, Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak, Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filmindeki performanslarıyla en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştı" hatırlatması yapıldı. Haberde, "Dizdar, ödülü kazandıktan sonra yaptığı açıklamada filmdeki karakterinin varoluş mücadelesi verdiğini ve birçok zorluğu aşmaya çalıştığını söyledi" ifadesi de kullanıldı.

THE NATIONAL DETAYLI BİR HABER YAYINLADI

İngilizce yayın yapan Arap gazetesi The National da kapsamlı bir haber yayınladı. Simon Rushton imzalı haberde, şu ifadelere yer verildi: "Türk oyuncu Merve Dizdar, izole bir köyde yaşayan bir öğretmeni canlandırdığı Kuru Otlar Üstüne ile en iyi kadın oyuncu ödülü elde etti. 36 yaşındaki Dizdar, 2010'lu yılların başında oyunculuk eğitimi aldıktan sonra film ve TV dizilerinde yer aldı."

 

Cannes'dan ödülle dönen Merve Dizdar: Bu bambaşka bir gurur

 

Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanan ilk kadın olan Merve Dizdar, Türkiye'ye döndü. Havalimanında görüntülenen oyuncu, aldığı ödülden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek "Ülkeme böyle bir ödülle dönmek muhteşem bir his. Bambaşka bir gurur, hayatımda hiç yaşamadım" dedi.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla alkış toplayan Merve Dizdar, Dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden biri olarak gösterilen Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı. Bugün Türkiye'ye dönen Merve Dizdar, havalimanında soruları yanıtladı.

 

"BU MUTLULUĞUN TARİFİ YOK"

Yaşadığı mutluluğu NTV'ye anlatan Merve Dizdar, "Ülkeme böyle bir ödülle dönmek muhteşem bir his. Çok heyecanlıyım çünkü tanıdığım, tanımadığım herkes mesaj gönderdi. Herkes çok mutlu oldu ve bu benim için daha önemli. Bambaşka bir gurur, hayatımda hiç yaşamadım. Ben adımın ve filmin adının yanlış söylendiği dahi hatırlamıyorum. O sırada sadece adımı duydum. Nuri Bilge Ceylan hem Türkiye'de hem de dünyada çok önemli bir yönetmen. Onunla oraya gitmek benim için çok önemliydi. Çok ciddi oyuncular olduğu için o kadar şaşırdım. Bu mutluluğun benim için tarifi yok" dedi.

"ÖDÜL TEK BAŞINA ALINMADI, BİR KİŞİYE MAL EDİLEMEZ"

Törenden sonra yaşananları anlatan Dizdar, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün jüriyle tanışarak sohbet ettim. Aday oyuncularla sohbet ettim, çok güzel bir ortam vardı. Çok uzun süren bir röportaj verdim. Ödüller tek başına alınmış şeyler değildir ve herkesi ithaf edilmesi gerekir. Ödülü kız kardeşlerimle aldığım ve onlarla birlikte olduğum için çok mutluyum. Bu bir kişiye mal edilemez. Film için ödül bekliyordum. Bu filmin içinde bulunmak benim için çok önemliydi. Film muhteşemdi. Filme ödül geleceğini düşünüyordum ama kendimi düşünmemiştim. Ben Türkiye'nin hikayesini anlatabilen bir oyuncuyum. Türkiye'de daha iyi olabileceğimi düşünüyorum, yurt dışı kapısının çok açık olduğunu düşünüyorum."

 

 

 

Cannes Film Festivali'ndeki Türkiye standı, Türk sinemasını dünyayla buluşturuyor

Bu yıl 76'ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali'nde aralarında Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne" filminin de yer aldığı 21 film, Altın Palmiye için yarışıyor.

Fatih Türkyılmaz  |19.05.2023 - Güncelleme : 20.05.2023

Fotoğraf: Mustafa Yalçın / AA
 

    

Cannes

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı (BKSV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle organize edilen Türkiye standı da festivalde yerini aldı.

Stantta yapımı tamamlanan, proje veya geliştirme aşamasında olan uzun metraj, kısa metraj, animasyon ve belgesel türündeki projeler uluslararası arenada ilgilisiyle buluşuyor.

AA muhabirine Türkiye standındaki çalışmaları anlatan, BKSV Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, "Bu yıl içinde çekilen tüm uzun metraj ve belgesel filmlerin başvurularını topladık. Kataloglarını hazırlayarak buraya gelen uluslararası sinema camiasına sunmak üzere hazır bulundurduk. Bu stantta yaptığımız çalışmalar Türk sinemasını tanıtımında çok büyük katkıda bulunuyor." dedi.

Festival sayesinde Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden gelen yapımcı ve oyuncuların birbiriyle tanışma imkanı bulduğuna dikkati çeken Şanlıer, iş birlikleri açısından önemli toplantılar yaptıklarını dile getirdi.

Şanlıer, Türkiye'de film çekmek isteyenlere de tanıtımlar yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de film yapmak isteyen yabancı yapımcılara sunulan hizmetler hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Ülkemizde sinema yapmak isteyen yapımcılar için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında buraya gelen arkadaşlarımız diğer yapımcılarla iş birliği yapmak üzere buluşma fırsatı buluyorlar."

Festivale olan ilginin geçen yıla göre çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Şanlıer, "Katılımın çok yüksek olduğunu görüyorum. Geçen yıl pandeminin etkisiyle katılım önceki yıllara göre daha düşük idi. Bu yıl ciddi bir artış var. Bu da güzel ve heyecan verici ülkemiz sineması açısından. Özellikle bizim açımızdan çok gurur verici bir gelişme. Burada yaklaşık 120 ülke bulunuyor ve filmleri var. Yarışmada filmi olan bir ülke olmak gerçekten bir ayrıcalık. İnşallah başarılı bir sonuç alacağına inanıyoruz hepimiz. Gururlanmak istiyoruz bununla. İnşallah güzel olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Yabancı Film Yapım Desteği" uluslararası film yapımcılarına anlatılıyor

Festivalde bilgi ve teknoloji aktarımı, yerel fon kaynaklarına erişim, potansiyel pazarlar oluşturulması ve tanıtım faaliyetlerinin gelişmesi gibi sebeplerle sinema sektöründe önemli hale gelen ortak yapım ve proje imkanları görüşülüyor.

Yeni sinema yasası ile yürürlüğe giren, yabancı film yapımcılarına uzun metraj film, belgesel ve televizyon dizileri için Türkiye'de harcadıkları tutarın yüzde 30'una kadarının iade edilebilmesine imkân sağlayan "Yabancı Film Yapım Desteği" uluslararası film yapımcılarına anlatılıyor.

Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan, festivale ilk kez 2003'te "Uzak" (Distant) filmiyle katılmış ve Büyük Ödül'ü (Grand Prix) kazanarak büyük bir başarı elde etmişti. "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmiyle 2011'de Jüri Büyük Ödülü'nü, "Kış Uykusu" filmiyle 2014'te Altın Palmiye'yi kazanan yönetmen Türk sinema tarihine geçmişti.

Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne" filminin ilk gösterimi Cannes'da yapıldı

Fransa'da 76. Cannes Film Festivali'nde yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne" filmi, ilk kez sinemaseverlerle buluştu.

Esra Taşkın  |20.05.2023 - Güncelleme : 20.05.2023

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA
 

    

Paris

Erzurum'un Karayazı ilçesinin köylerinde çekimi yapılan yönetmenliğini Ceylan'ın üstlendiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi İstanbul'a atanmak isteyen Samet karakterinin hikayesini konu alıyor.

TRT ortak yapımı olan "Kuru Otlar Üstüne" filminin, 76. Cannes Film Festivali'nde dün gösterimi yapıldı.

Altın Palmiye ödülü için yarışan 21 film arasında yer alan filmin basın konferansı, Ceylan'ın yanı sıra filmin oyuncularından Merve Dizdar, Musab Ekici, Deniz Celiloğlu, Ece Bağcı ve filmin senaristlerinden Akın Aksu'nun katılımıyla düzenlendi.

Ceylan, filmin salgın döneminde çekildiğini ve bunun getirdiği bazı zorluklar olduğunu söyledi.

Filmin çekiminde mekan bulmak için çok gezdiklerini dile getiren Ceylan, çekimleri Erzurum'un Karayazı ilçesi civarındaki köylerde gerçekleştirdiklerini anlattı.

Ceylan, her sahnenin farklı bir köyde çekildiğini ve ardından montajda tek bir yermiş gibi gösterildiğini belirtti.

Ceylan, "Belki de bütün karakterlerim, duyguları kendi ruhumda da hissettiğim, en azından ipuçlarını gördüğüm şeylerdir muhakkak, diye düşünüyorum. Ben karanlık taraflarına, ruhunun karanlık bölgelerine ilgi duyan bir insanım. Benim hayatta bir tür anlam yaratma şeklim bu belki de." ifadelerini kullandı.

Bazen insanların filmlerindeki karakterleri "antikahraman, kötücül" bulduğuna değinerek, "Bana öyle gelmiyor tabi. Bu hayata nasıl, ne kadar romantik baktığınızla ilgili bir şey biraz da." dedi.

Film çekerken mantıksal çalışmadığını, sezgilerine güvenmeyi tercih ettiğini söyleyen Ceylan, "Bir şey yolunda gitmiyor görünüyorsa, yani uymayan bir şey varsa ruhuma, onu yeniden çekerim." ifadesini kullandı.

"Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerlidir"

Ceylan, filmdeki Samet karakterinin ruh hali için çekimlerin ücra bir yerde olması gerektiğini belirterek, "Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerlidir. Hayatımızdan memnun değilsek, nerede olursak olalım, başka bir yerde olabileceğimiz avuntusu bize iyi gelir. Bunun için çok fazla uzakta olmak şart değildir." dedi.

Kendisini nerede olursa olsun yabancı hisseden karakterlerin ilgisini çektiğini vurgulayan Ceylan, kendisinin de böyle olduğunu ve bütün filmlerinde böyle bir karakterin var olduğunu anlattı.

 

Merve Dizdar kimdir? Merve Dizdar kaç yaşında, nereli? Merve Dizdar boy ve kilosu ne? Merve Dizdar biyografisi!

28 Mayıs 2023 00:22

Oyuncu Merve Dizdar kimdir, kaç yaşında ve nereli olduğu merak ediliyor. Rol aldığı dizi ve filmler sayesinde gündeme gelen Merve Dizdar kaç yaşında, kimdir, nereli araştırılıyor. Peki, Merve Dizdar kimdir? Merve Dizdar kaç yaşında, nereli? Merve Dizdar biyografisi!

 

Masumlar Apartmanı, Erşan Kuneri ve Ömer gibi gündem olan dizilerdeki rolüyle büyük beğeni toplayan Merve Dizdar'ın hayatı merak konusu oldu. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü almasıyla adından söz ettiren Merve Dizdar kimdir, kaç yaşında ve İnstagram hesabı nedir araştırılıyor. Peki, Merve Dizdar kimdir? Merve Dizdar kaç yaşında, nereli? Merve Dizdar biyografisi! Detaylar haberimizdedir…

 

MERVE DİZDAR KİMDİR?

Merve Dizdar, 25 Haziran 1986 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümünden mezun olmuştur. Kadir Has Üniversitesinde ileri oyunculuk programında yüksek lisans yapmıştır. Tiyatro kariyerine Semaver Kumpanya ile başlayıp Craft Tiyatro'da devam etmektedir.

İlk sinema deneyimi "Bir Ses Böler Geceyi" filminde, Cem Davran ile yapan Dizdar, Kavak Yelleri, Geniş Aile, Bir Yastıkta, Doksanlar ve Çılgın Dersane Üniversitede gibi başlıca dizilerin yanı sıra son olarak Masumlar Apartmanı adlı dizide yer aldı. Ayrıca TRT Çocuk kanalında Arkadaşım Bıdı ve 23 Nisan Şenliğe Doğru adlı çocuk programlarının sunuculuğunu üstlenmiştir. 2018 yılında evlendiği kendisi gibi oyuncu olan eşi Gürhan Altundaşar ile 2021 yılında yollarını ayırmışlardır.

 

Merve Dizdar'ın Cannes'taki başarısını tebrik eden Kılıçdaroğlu, ödül konuşması üzerinden seçim mesajı verdi

 

Seçimlere saatlere kala Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü alan Merve Dizdar'ı sosyal medya hesabı aracılığıyla tebrik etti. Dizdar'ın ödül töreninde yaptığı konuşma üzerinden seçim mesajı da veren Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara bugün hep birlikte demokrasiyi armağan edeceğiz" dedi.

13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların sandıkların açılmasına saatler kalırken Türkiye, Cannes Film Festivali'nden gelen haberle sevinç yaşadı. Festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı Kuru Otlar Üstüne filmi de ödül aldı. Merve Dizdar, filmdeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünün sahibi oldu.

 

"ÖDÜLÜ TÜM MÜCADELECİ RUHLARA ARMAĞAN EDİYORUM"

Ödülünü alan Merve Dizdar törende şunları söyledi: "Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum."

KILIÇDAROĞLU'NDAN SEÇİM MESAJI

Merve Dizdar'ı kutlayan Kemal Kılıçdaroğlu, Dizdar'ın konuşması üzerinden seçim mesajı da verdi: "Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar'ı yürekten kutluyorum. Türkiye'de hakkettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara bugün hep birlikte demokrasiyi armağan edeceğiz''

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER