© © 2024 S-B-E Ltd

MED. DENT. ŞAMİL BİLGİÇ KİMDİR ?

MED. DENT. ŞAMİL BİLGİÇ KİMDİR ?

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

MED. DENT. ŞAMİL BİLGİÇ KİMDİR ?

 

 

Öğrenciler-Diş Hekimleri- Uzmanlar İçin Açıklamalı-Şekilli Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Dişhekimliği Terimleri Sözlüğü Yazarı Med. Dent. Şamil Bilgiç, 9 Ocak 1959 yılında İstanbul’da doğdu. Bilgiç, Osmanlı ordusunda ve Kurtuluş Savaşı’nda Gazi olan Yanyali Ahmet Salim Sezgin Efendi’nin anne tarafından torunu. Bilgiç’in babası da Mohaçkale’de hekim olarak mezun olduğunda cephe doktoru olarak Rusya’da savaşa sürülmüş Dağıstanlı-Kumuk-Azeri Türkü. Bilgiç’in babası Kırım’da Almanlara esir düşmüş, Stalin tarafından Sibirya’ya sürülmemek için Avustralya’ya giderken İzmir’de eşiyle tanışmış.  

İlk ve ortaokul eğitimini İstanbul’da tamamlayan Bilgiç, 1985 yılında ise İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciyken doktora ve doçentlik dil sınavına hazırlananlara tıbbi İngilizce ve fakültede kurduğu yabancı dil kulübünde İngilizce dersleri veren Bilgiç, Baydar Soytekin’le birlikte “Medically Speaking” isimli teksir kitabı hazırladı.

Mezun olduktan sonra İstanbul’da Maçka Diş Polikliniği’ni açan Bilgiç, 1988 yılında Belçika’ya yerleşti. Bilgiç, Flamancayı öğrendikten sonra Belçika’da diploma eşitliğini sağlayabilmek için diş hekimliği eğitiminin son yılını 1990 yılında Vrije Universitetit van Brussel’de (VUB) tekrar okuyarak diploma aldı. Bilgiç, yaklaşık 30 yıldır kendi açtığı muayenede Belçikalılara hizmet veriyor.  

Antwerp’te ve Brüksel’de, Türk kökenli Belçikalılar arasında tanınan ve saygı duyulan bir isim olan Bilgiç, sosyal, siyasi, kültürel yönde faaliyet gösteren birçok kuruluşta aktif olarak rol aldı.  

"Bir de, Medecins du Monde derneğinin 2013'ten beri Anvers'teki tek gonüllü dişhekimiyim, hergün saat 11.00'de "illegal" oturumsuz  birisinin acil diş tedavisini bedava yapiyorum"

"Arıcıliğım da var, Fort van Borsbeek arıcılık kulübünün üyesiyim, 3 kovandan en az 40 kg bal alıyorum kendim için- diğer yarısını arılara bırakiyoruz."

Bilgiç, daha önce yaptığı profesyonel turist rehberliğinin sağladığı bilgi ve deneyime dayanarak her yaz karavanla Türkiye’yi karış karış geziyor.  

"Kamp arabamla portekizden Azerbaycan'a kadar mümkün  her türlü rotayi yaptım  çocuklarımla."

İki kez evlenen Bilgiç’in ilk eşinden 28 ve 30 yaşında iki oğlu, ikinci eşinden de 17 yaşında bir oğlu ile 12 yaşında bir kızı bulunuyor. 

 

 

 

 

MED. DENT. ŞAMİL BİLGİÇ

"Tr'nin ilk ve hala tek dishekimligi sözluğunun yazarıyım, 1993'te Nobel Tıp Kitabevi Istanbul'da bastı."

"Sporu çok severim"

 

"Bu da 2017 Stockholm Darussafaka avrupa geleneklse pilav günümuzde çekilmiş çok sevdigim bir fotoğraf, bizimkilerin yaşam felsefesini anlatan..."

 

turkoloji-antropoloji-etnoloji tarih arastirma grubu, TURKEVI / Antwerp FB SAFYASI 

- Bilenlerin uzun zamandir bekledigi babamin biyografi kitabi HIPNOTIK SATRANC, sonunda ingilizce olarak Amazon'da yayinlandi. Kardesim felsefe docenti Meriç Bilgiç'in kaleme aldigi ve benim ingilizceye tercume ettigim 242 sayfalik bu eseri ucbucuk euroya e-kitap olarak, 10 euroya kitap olarak ve 18 euroya sert kapakli olarak internetten ismarlayabilirsiniz. Orijinali turkce olarak yayinlanmisti ve tukendi. Neredeyse film senaryosu gibi yazilmis olan bu kitap, Ikinci Dunya Savasi ile ilgili bir cok belgesel degerde bilgi de iceriyor. Onceden hic boyle bir kitap okumadiginizi garanti ederim... Sagol, kardesim- ruhun sad olsun, babacigim.

----------------------------------------------------

Arka kapak:

"-Bu tarihi biyografi, Dagistan'da Nimetullah Ismailov olarak dogmus olan Ibrahim Bilgic'in hayatini icerir. Sovyet Rusya'da dekatlon sampiyonu ve komunist parti uyesi olmustur. Ailesinden, Moskova'da bakanlik duzeyinde gorev almis insanlar vardir. Mahackale sehrinde tip ve dishekimligi okuduktan hemen sonra Kizil Ordu subayi olarak Ikinci Dunya Savasinda Hitler Almanya'sina karsi savasmistir. Sivastopol cephesinde yeralti hastanesi kurmustur. Alman esir kamplarinda sayisiz hastaliklar ve iskencelerin sahidi olmustur, yaratici ve acimasiz cinayet 'sanatlari' dahil... Toplu mezarlar kazmaya zorlanmis ve gozunun onunde kadin-coluk-cocuk-bebek cinayetleriyle Holokaust (soykirim)'in canli sahitlerinden biri olmak zorunda kalmistir. Kisin gecilmesi imkansiz Alp daglarindan kizagini cekerek gecmistir. Italya'da Musssolini'ye karsi komunistleri desteklemis, cesitli asklar yasamis, sanatci olmus ve Sicilya mafyasina katilmistir. Sonunda Turkiye'ye gelmistir. MIT ve CIA, ona muhtemelen hala 'komunist' gozuyle bakip once onu hizmete zorlamis ve sonra Almanya'dayken kendisinden habersiz ingiliz gizli servisi MI6'ya transfer etmeyi denemistir. Alisilmisin cok disinda, sinematografik tarihi sahneler iceren, tamamen birinci elden tecrubelere dayanan bir hayat hikayesi..."

Samil Bilgic

soStondpre0v:o4t1bl28c6glu g9mr 9f06i0ut,01ea30e9n1017210ug0  · 

Our father's long awaited biography (by those who knew about it) HYPNOTHIC CHESS is eventually published: paperback 10 euro, harcover 18 euro (soon), e-book 3,5 euro, 242 pages. It can be ordered on line by Amazon,(see my next notice here for the link).. This book has been published in turkish originaly and is sold out. It is nearly a ready-made scenario, with many memories of documentary value concerning the 2.World War. ( You never read anything like this before, promise.) Written by my brother Ph.dr. Meriç Bilgic and translated by me. Thanks, Bro. R.I.P. Dad

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER