© © 2024 S-B-E Ltd

MART AYINDAN İTiBAREN NELER DEĞİŞECEK?

MART AYINDAN İTiBAREN NELER DEĞİŞECEK?

BRUXELLES KORNER 

Kadir Duran

 

MART AYINDAN İTiBAREN NELER DEĞİŞECEK?

 

Ehliyet, eko-çekler, 8K televizyonlar ve adli değişiklikler… 1 Mart'tan itibaren değişen her şey.

1 Mart’tan itibaren ulaşım sektöründen çevreye, adliyeden hayvan haklarına kadar çeşitli değişiklikler gündemimizi belirleyecek. Yeni düzenlemeler şöyle:

1-) Valon Bölgesi’nde ehliyet sınavı fiyatları artacak

Valon Bölgesi’nde 1 Mart'tan itibaren motosiklet için ehliyet sınavlarının fiyatları yükselecek. Bu artış, motosiklet için A sınıfı, araba için B sınıfı ve tarım aracı için G sınıfı ehliyet izinleri için geçerli olacak. Kamyon için C tipi ve otobüs için D sınıfı izin belgelerinin fiyatları her yıl otomatik olarak yenilendiğinden bu artıştan etkilenmeyecek.

B ehliyeti için teorik sınavın fiyatı 15 ile 16 euro, uygulamalı sınavın fiyatı ise 36 ile 40 euro arasında değişiyor. Risk algılama testi de 15 ila 16 euro bandında olacak.

Pratik ve teorik sınavların toplam maliyeti, Brüksel'de 60 euro ve Flaman Bölgesi’nde 65 euro iken Valon Bölgesi’nde 56 euro civarında gerçekleşiyor.   

Buna karşın Belçika’nın güney kesiminden bir sürücü adayı, ülkenin diğer bölgelerinde ücretsiz olan veya uygulamalı teste dâhil olan risk algılama testi için de 16 euro ödemek zorunda kalacak. Bu kişiler için Valon Bölgesi’nde ehliyet için harcanan miktar 72 euroya getiriyor.

Valon Bölgesi’nde ayrıca bir sürücü kursundan alınan 20 saatlik bir eğitim kursundan veya bir rehber eşliğinde verilen üç aylık bir eğitim kursundan sonra tek başınıza eğitim görülmesine olanak tanıyan bir araç kullanma teknik yeteneği testi vardır. 

Ülkenin diğer bölgelerinde olmayan testin fiyatı 60 eurodan 67 euroya yükseldi.

2-) Reşit olmayanların kelepçelenmesi gerekli koşullarla sınırlandırıldı

Polis, reşit olmayan çocukları yalnızca belirli koşullar altında kelepçeleyebilecek.

Çocukların kelepçelenmesi artık bir tutuklunun nakli, çıkarılması ve gözetimi ya da idari veya adli olarak tutuklanan bir kişinin gözetimi dışında yasaklanacak.

Bu iki koşul dışında çocuklara ancak şu durumlarda kelepçe takılabilecek: Tutuklama sırasında direniş veya şiddet gösterilmesi, çocuğun yakın bir kaçış riski taşıması, çocuğun kendisi, tutuklayan kişi veya üçüncü kişiler adına temsil etme tehlikesi içermesi veya delilleri yok etme riskinin bulunması.

Bugüne kadar Belçika yasaları, tutuklama sırasında kelepçe kullanımı konusunda küçükler ve yetişkinler arasında ayrım yapmıyordu. 

Yönetmelikle ilgili değişiklik, 21 Aralık 2022 tarihinde Belçika Resmî Gazetesi’nde yayımlandı.  

3-) Valon Bölgesi'ndeki kedi ve köpek işletmelerinin onaylanması için koşulların reformu

Valon Bölgesi'ndeki hayvanlara yönelik tesislerin onaylanmasına yönelik koşullarda düzenleme yapıldı.

Düzenleme, dükkânlar, barınaklar, köpek ve kedi çiftlikleri ve pansiyonlar için geçerli olacak.

Düzenleme, onurlu bir şekilde çalışan Valon personelini desteklerken hayvanlara daha saygılı bir muamelenin garanti edilmesini amaçlıyor.

Yeni düzenlemeyle asgari barınma standartları daha da iyileştirildi. Veteriner tarafından belirlenen herhangi bir ilaç veya tıbbi ürünün kullanılmaması gereken durumlar dışında hayvanlar hiçbir zaman yalnız tutulamayacak. Her zaman başka bir hayvanın varlığından yararlanabilecek.

4-) Eko-kuponlarla satın alınabilecek ürünlerin listesi genişliyor

Eko-kuponlarının kullanımı bir kez daha uzatılacak. Bu kuponlar, enerji performansları ne olursa olsun ikinci el büyük ev aletleri veya sürdürülebilir orman yönetimi ile ilgili olan FSC veya PEFC etiketlerini taşıyan herhangi bir ürün satın almak için de kullanılabilecek.

Eko-kuponlarla bir park yeri veya bir bisiklet parkına abonelik için ödeme yapmak da mümkün olacak. 

5-) Avrupa’da 8K televizyonların Avrupa'da satışı yasaklanacak

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan yeni bir enerji ölçeği yürürlüğe girdi. Enerji Verimliliği Endeksi (EEI) olarak adlandırılan bu yeni etiket, elektronik cihazlara aşılmaması gereken bir en yüksek tüketim miktarını öngörüyor. Bu doğrultuda, aşırı enerji tüketimleri nedeniyle 8K televizyonların fiilen satışı Avrupa’da yasaklandı. Üreticiler bu durumda, 8K cihazlarının enerji ihtiyaçlarını azaltacak çözümler bulmak durumunda kalacak.

Değişiklik, 55 inç 8K televizyonlarda en yüksek 84W güç tüketimini zorunlu kılacak. 65 inçlik modeller için bu sınır, 112W olarak belirlenirken 75 inçlik TV'ler 141W'a kadar tüketebilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER