© © 2024 S-B-E Ltd

Lokeren polisi: Bundan böyle meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız

Belçika'nın Doğu Flaman bölgesinin Lokeren kentinde bulunan 'Koninklijk Technisch Atheneum' okul kapısında geçtiğimiz Cuma günü polislerle gençler arasında yașanan arbedenin ardından polis şefi Patrick Thienpont, "Bundan böyle bu denli yumuşak davranmayacağız. Bize tükürülmesine izin vermeyeceğiz " șekilinde VTM haberlerinde sert yanıt verdi. Gençlerden biri polis tarafından ciddi şekilde tartaklandı. İki polis memuru arbedenin ardından çalışamaz raporu aldı. Lokeren Belediye Başkanı Filip Anthuenis sakin olma çağrısı yaptı ve polise yönelik şiddetin tolere edilmeyeceğini vurguladı.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

Bundan böyle güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz.

Sosyal medyada oldukça ağır görüntüleri dolașan Lokeren polisinin öğrenci gençlere uyguladığı șiddet, geçtiğimiz Cuma günü saat 16:00 civarında Lokeren'deki "Koninklijk Technisch Atheneum" okul kapısı önünde gerçekleşti. Okul yönetimi, öğrenci gençlerin okul çıkıșı kendi aralarında hesaplașmak için Gent'ten de bir takım arkadașlarını çağırdığının haberini aldı ve duruma müdahale etmeleri için derhal polise haber verdi.

Okulun isteği üzerine, polis gençler arasında olası bir kavgayı önlemek için olay yerine iki ekibini gönderdi. Polis şefi Patrick Thienpont, "İki ekibimiz olay yerine geldiğinde, okul kapısı yakınında zaten 50 ila 60 genç toplanmıștı. Polis gençlere orayı terk edip dağılmalarını söyledi. Çoğu gençler polisin isteğini hemen yerine getirdi, fakat bazı gençler dağılmakta direndiler. İlk başlarda her şey yolundaydı, taa ki 17 yaşında bir gencin yeri terk etmeyi reddedip arkadaşlarını kıșkırtmaya başlayana kadar. Polisin iddiasına göre bir grup genç caddenin karşısına geçtiler ve vahși hayvan sesleri çıkartarak ellerindeki telefonla polisin eylemlerini çekime almaya başladılar. Bazı gençler de polis aracına yaklașıp polis köpeğini kışkırttılar" açıklamasında bulundu.

Polis şefi Patrick Thienpont’tun açıklamasına göre: "Polis memurları bunun üzerine orada bulunan gençlerin kimlikleri belirlemeye karar verdi. Gençlerden biri kararlı bir şekilde kimlik kartını vermeyi reddettiğinde polis memurları gencin bileklerine kelepçe vurup karakola götürmeye çalıștılar.  Bu eylem sırasında gençlerin geri kalanı memurlarımızı tekmelemeye, vurmaya ve onlara tükürmeye başladılar. Meslektaşlarımdan biri bu esnada gençlerın fiziki saldırısına uğradı ve  16 yaşında bir gençten birkaç yumruk darbesi aldı. "

Polis tarafından çok sert muamele gören gencin arkadaşları polisin hırcın yaklaşımına müdahale etme gereği duydular. Sonrasında olay daha da kötüye gitti.

Olaya tanıklık eden birçok öğrenciye göre, görüntülerde polis tarafından sert muamele gören gençlerin polisin olay yerine çağrıldığı dava ile hiçbir ilgisi yoktu. Kaba kuvvet ile tutuklanan genç sadece seyirciydi. Polis ilk etapta gencin kimliğini istedi, ama kimlik kartı yanında yoktu. Genç polisin sert muamelesine uğradığında doğal olarak kendini savunmaya çalıștı. Polisin hırcın tutumu, arkadaşlarının onun yardıma koșmasına neden oldu. Ve sonrasında olay hızlı bir șekilde daha da çığrından çıktı.

Binbir güçlükle tutuklanan genç, sosyal medyada aldığı yaralarının bir resmini yayınladı. İddialara göre olay yerinde polis köpeği tarafından elinden ısırılan genç, ayrıca ekip arabasında götürülürken polis tarafından acımasızca dövülerek, yüzü gözü morartıldı. Talihsiz gencin sadece yüz kısmında değil, vücudunun birçok yerinde morluklar olduğu söyleniyor. Ayrıca, gencin tutuklandığı esnada ihtiyacı olmasına rağmen bir doktora gösterilmediği belirtildi. 

Bu arada belediye başkanı, polis şefi ve okul yönetimi istişarelerde bulundular. Lokeren Belediye Başkanı Filip Anthuenis, "Bu olay hepimizi üzdü. Çünkü öğrencilerin büyük bir kısmının olayla hiçbir ilgisi yoktu. Aralarında sadece birkaç çürük elma bulunuyor, bize onları diğerlerinden ayırmak düșüyor. Kötü etki yaratan bu gençler okuldan uzaklaștırılacaktır" dedi.

Polisin sert müdahalesini reddeden Belediye Başkanı Filip Anthuenis "Bir kimlik kontrolü sırasında olması gerektiği şekilde polisle işbirliği yapan herkes polisten normal şekilde muamele görür. Ancak buradaki durum tam tersiydi. Polis memurları, davranmaları gerektiği gibi davrandılar" dedi.

Duruma göre aşırı yumuşak davrandılar

Polis şefi Patrick Thienpont da, polisin kesinlikle sert davranmadığından yana, aksine, duruma göre polis memurlarının fazlasıyla hashas davrandığını bile söylüyor. Thienpont, "Bundan böyle benzer olaylarda kesinlikle meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız" șeklinde olaya sert yanıt verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER