© © 2024 S-B-E Ltd

HAZİRAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ DEĞİŞİKLER NELER?

HAZİRAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ DEĞİŞİKLER NELER?

BRUXELLES KORNER

KADIR DURAN

HAZİRAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ DEĞİŞİKLER NELER?

 

Belçika’da, 1 Haziran’dan itibaren finanstan ulaşıma, çalışma dünyasından çocuk bakımına kadar çeşitli alanlarda yeni düzenlemeler getirildi. 

1 Haziran’dan itibaren Belçika’da alkollü araba kullanma, tüketici kredisi, çalışanlara ikramiye, termik arabanın dönüşümü ve zaman kredisinden yararlanma konularında değişiklikler yapıldı.

 

 

Yürürlüğe giren değişiklikler şöyle:

1-) Alkollü araba kullanma

Belçika İçişleri ve Adalet Bakanı Georges Gilkinet'in aldığı kararla ehliyetin el konulmasına neden olan kandaki alkol seviyesi 1,5 promilden 1,2 promile düşürülecek. Karar, alkollü araç kullanmaya ilişkin mevzuatın daha sıkı bir şekil almasına yol açacak.

Belçika'da ister arabada ister bisiklette alkollü araç kullanmaya sıfır tolerans uygulanmıyor. İzin verilen maksimum alkol seviyesi, kanda litre başına bir iki veya iki kadeh şaraba eş değer olan 0,5 gram alkol olarak belirleniyor.

Alkollü araç kullanmaktan suçlu olan sürücü, aldığı alkol oranına göre ceza alacak.  Sürücünün aldığı alkol miktarı ne kadar yüksekse ceza o kadar yüksek olacak. Alkollü sürücü bu durumda, 16 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabilir ve araç kullanmaktan men edilebilir.

2-) Şirketlerden çalışanlara 500-750 euro arası prim

2022'de kârlılık oranı yüksek olan Belçikalı şirketler, çalışanlarına satın alma güçlerine katkıda bulunacak ikramiye verebilecek.

Bakanlar Kurulu tarafından mart ayında onaylanan bu yeni önlem, zorlu sosyoekonomik koşullarda işçilere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Zorunlu olmayan ikramiye, 1 Haziran 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında verilebilecek ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

İkramiye, yüksek kâr elde eden şirketlerde en fazla 500 euro ve çok yüksek kâr elde eden şirketlerde ise en fazla 750 euro olabilecek. Bu miktar, mevcut yemek kuponları ve ekokupon olarak verilecek.

Düzenleme, Kupon Düzenleyenler Derneği’nin uygulamasını hatırlattı.

3-) Tüketici kredisi faizleri yükseliyor

Tüketici kredisi için en yüksek yasal tarifelerde artış oldu.

Bankalar, hesapları kırmızı olan müşterilerinden alabileceği en yüksek oranları artıracak. Kredi kartlarındaki limitler için de en fazla faiz oranları yükselecek.

1.250 euroya kadar kredili mevduatlar için yıllık ücret oranı yüzde 11,5'ten yüzde 13'e yükselecek.

1.250 eurodan büyük bir kredi açılışı için oran yüzde 10,5'ten yüzde 12'ye çıkıyor.

Çekilen nakit tutarın taksitle geri ödenen kredi kartlarında azami faiz oranı, 1.250 euroya kadar olan kredi limitlerinde yüzde 15,5'ten yüzde 17'ye çıkıyor.

1.250 euro ile 5 bin euro arasındaki kredi açılışları için maksimum oran yüzde 13,5'ten yüzde 15'e çıkıyor.  

5 bin euronun üzerindeki tutarlar için daha önce yüzde 12,5 olan en yüksek oran yüzde 14 olarak uygulanacak.

4-) Termik arabanın dönüşümü

Belçika’da benzinli veya dizel aracı ifade eden termik arabanın elektrikli bir araca dönüştürülmesini ifade eden retrofit (yeniden işlevlendirme) yürürlüğe giriyor.

Yeniden işlevlendirme, yasal bir çerçeveye sahip olmadığı için ancak yurt dışında gerçekleştirilebiliyordu ve Belçika'da aracın belirli bir maliyetle yeniden onaylatılması gerekiyordu. Düzenlemeyle yenilenmiş araba için onay, Vinçotte gibi akredite bir servis tarafından bin 500 ile 2 bin euro arası bir maliyetle yapılabilecek.

Kraliyet bildirisine göre tarım makineleri dışında tüm motorlu makineler dönüştürülebilecek.

Yeniden işlevlendirmeden sonra aracın ilk gücü, zorunlu olarak yüzde 65'i ile yüzde 100'ü arasında salınım yapabilecek. Yalnızca 60 kilowattın altındaki orijinal motorlar, elektrikli araçların gücünün en fazla yüzde 20 arttığını görebilecek.

5-) Zaman kredisi

Çocuk bakımı nedeniyle zaman kredisinden faydalanmak için artık 24 ay yerine en az 36 aylık profesyonel bir kariyer aranacak.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER