© © 2024 S-B-E Ltd

“Eos Pipet” ödüllerin'de iki Türk asıllı bilim insanı Sibel Üğdüler ve Çağatay Aydın

“Eos Pipet” ödüllerin'de iki Türk asıllı bilim insanı Sibel Üğdüler ve Çağatay Aydın

“Eos Pipet” ödüllerin'de iki Türk asıllı bilim insanı Sibel Üğdüler ve Çağatay Aydın 

Belçika ve Hollanda’da aylık Flamanca yayımlanan bilim dergisi EOS Wetenschap ve Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne bağlı Genç Akademi (Jonge Academie) dergisi, 2013’ten bu yana her yıl Flaman Bölgesi’nde “Eos Pipet” ödülleriyle gelecek vaat eden genç bilim insanlarını seçiyor. Bu yıl düzenlenen törende ödüle layık görülen beş genç bilim insanının arasında iki Türk asıllı bilim insanı Sibel Üğdüler ve Çağatay Aydın bulunuyor.

Nörolog Steven Laureys başkanlığında, önde gelen bilim insanları ve bilim gazetecilerinden oluşan bir jüri tarafından ödüle layık görülen araştırmacı kimyager Sibel Üğdüler, Gent Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Üğdüler, plastik ambalajların daha ucuz ve kaliteli bir şekilde geri dönüştürülmesi için geliştirdiği yöntemler sayesinde dereceye girdi.

Katolik Leuven Üniversitesi’nde nörolog Çağatay Aydın ise, internet üzerinden gerçekleştirilen ve üç bin kişinin katıldığı oylamada neredeyse oyların üçte birini alarak okuyucu ödülünü almaya hak kazandı. Aydın araştırmasıyla, hangi nöron ağlarının kişinin kendini tanımasına katkıda bulunduğunu ortaya koyarak, kişinin kendisini tanımasında sorunların görüldüğü şizofreni ve otizm gibi rahatsızlıkların daha ileri düzeyde incelenmesine olanak sağlıyor.

Ödül töreni, 8 Eylül’de sınırlı bir akademik çevrenin katılımıyla gerçekleştirildi. Çağatay Aydın ve Sibel Üğdüler'in başarıları EOS dergisinin yanısıra, Belçika’nın bazı basın organlarında.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER