© © 2024 S-B-E Ltd

Deprem bölgesi için şimdi birlik zamanı …

Deprem bölgesi için şimdi birlik zamanı …

Avrupa'dan 850'nin üzerinde uzman Türkiye için harekete geçti

17 üye ülkenin Türkiye'ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaşan AB, acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdi.

Aşkın Kıyağan, Selen Temizer   |06.02.2023

Fotoğraf: Lukas Kabon - AA
 

    

Viyana/Brüksel

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle taziye mesajları paylaşan Avrupa'dan çok sayıda ülke, enkaz altında kalanların kurtarılması için arama ve kurtarma ekiplerini seferber etti.

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen iki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) mekanizmalarının yanı sıra NATO üyesi ve Avrupa'dan çok sayıda ülke, Türkiye'nin bu zor gününde destek olmak için harekete geçti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AB üyesi 17 ülkenin, Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderdiğini söyledi.

CNN International televizyonundan Christian Amanpour'a, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili konuşan Lenarcic, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderen AB ülkelerinin sayısının 17'ye çıktığını bildirdi.

Daha önce bu rakam 13 olarak açıklanmıştı.

Lenarcic, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Romanya, Macaristan ve Bulgaristan'dan ilk ekiplerin Türkiye'ye ulaştığını duyurdu.

Suriye'de de insani yardım ortaklarıyla yakın çalıştıklarını belirten Lenarcic, artık kurtarma operasyonları da üstlendiklerini kaydetti.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvar da AB'nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, Birliğin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu da vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, "NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda." ifadesini kullandı.

Avrupa'dan 850'nin üzerinde uzman Türkiye için harekete geçti

İngiltere, Türkiye'ye 76 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra kurtarma ekipmanı ve arama köpekleri gönderecek.

İsviçre, 80 kişilik bir ekibi arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere deprem bölgesine gönderme kararı aldı.

İtalyan İtfaiyesinden bir keşif ekibi enkaz altında kalanların kurtarılması için yola çıktı. Malta ise bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir ekibin Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı.

Avusturya'dan 80 asker yarın Türkiye'ye harekete geçerken, bu ülkeden 25 özel arama ve kurtarma ekibi de deprem bölgesine gidecek.

Fransa, bu akşam 139 arama kurtarma görevlisini Türkiye'ye göndereceğini duyurdu. Türkiye'nin bu zor zamanında yanında olduklarını açıklayan Macaristan, 50 kişilik bir ekibin deprem bölgesine gönderileceği bilgisini paylaştı.

Çekya, 68 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan'dan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyecinin ve iki arama kurtarma köpeğinin, arama kurtarmada kullanılacak özel araçlarla birkaç saat içinde yola çıkacağı kaydedildi.

Bulgaristan İtfaiye ve Sivil Savunma birimlerine bağlı 58 kişilik uzman kurtarma ekibinin Türkiye'ye hareket edeceği, ekibin kurtarma çalışmaları için donatılmış 20 araçla gideceği açıklandı.

Ayrıca, yatak, yastık, battaniye, nevresim, havlu ve diğer eşyalardan oluşan 1000 uyku seti yollamaya hazır olduğu bildirildi.

Bulgaristan, bu yardıma takviye olarak 1000 battaniye, 1000 nevresim takımı göndereceğini, Bulgaristan'da Türk Kızılay ile oluşturulan acil yardım deposundan da 300 mutfak takımı, 300 aile tipi çadır, 300 kalorifer, 1000 döşek ve 3 bin battaniyeden oluşan yardım takviyesinin hazırlanacağını kaydetti.

Arnavutluk'tan bir ekip yola çıkarken, Hollanda 15 tonluk ağır kurtarma araçları ve diğer malzemeleri içeren bir kargo uçağının Eindhoven'dan Türkiye'ye hareket edeceğini, ayrıca bir başka uçakla 65 kişi ve 8 kurtarma köpeğinin deprem bölgesine gönderileceğini açıkladı.

İspanya, iki askeri uçakla 90'dan fazla kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu. İspanya'da "Sınırsız İtfaiyeciler" örgütü gibi bazı sivil yardım ekipleri de 10-15 kişilik gruplarla yardım için Türkiye'ye gideceğini açıkladı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde." dedi

Polonya'dan 76 itfaiyeci ile 8 kurtarma köpeğinin, Türkiye'ye gönderileceği kaydedildi. Romanya hükümeti de Türkiye'ye yardım ekipleri göndereceğini açıkladı.

Balkanlar, Türkiye için yardıma hazır

Balkanlarda, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, her türlü yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Baltık ülkeleri

Estonya, Litvanya, Letonya'nın yanı sıra Finlandiya, İsveç ve Norveç'ten de taziye ve dayanışma mesajları geldi.

Avrupa'nın tamamından taziye ve dayanışma mesajları

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlere ilişkin Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset gibi üst düzey devlet ve hükümet adamları taziye ve dayanışma mesajları paylaştı.

Uluslararası kurumlardan dayanışma mesajları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), merkezi Viyana'da bulunan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) gibi kuruluşlardan destek ve başsağlığı mesajları paylaşıldı.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki can kayıpları sebebiyle Türkiye'ye taziye mesajı yolladı.

 

 

Özbekistan'dan kurtarma ekibi ve insani yardım taşıyan uçak Türkiye'ye hareket etti

Özbekistan'dan Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerine kurtarma ekibi ve insani yardım taşıyan uçak Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Bahtiyar Abdülkerimov   |06.02.2023


 

    

Taşkent

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatıyla Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde zarar görenlere yardım çalışmalarında yer almak amacıyla Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 100 kişilik kurtarma ekibi, özel araç ve ekipman ile insani yardım malzemelerini taşıyan uçağın Taşkent Havaalanı'ndan Türkiye'ye hareket ettiği bildirildi.

Açıklamada, Özbek kurtarma ekibinin ihtiyaç duyulan depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarında bulunacağı kaydedilirken, Özbek ekibinin arama-kurtarma çalışmalarında gereken özel araç ve ekipmanları yanlarına aldığı belirtildi.

Açıklamada, uçakta ayrıca depremden zarar görenler için temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan insani yardım malzemelerinin de bulunduğu aktarıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, bugün hükümete Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerine kurtarma ekibi ve insani yardım gönderme talimatı vermişti.

 

Kahramanmaraş'ta depremzedeler için yaklaşık 5 bin çadırın kurulumu başladı

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen depremzedeler için çadır kurulumlarına başlandı.

Okan Coşkun   |06.02.2023

Fotoğraf: İzzet Mazı/AA
 

    

Gaziantep

Alınan bilgiye göre, depremlerin merkezi olan Kahramanmaraş'ta depremzedelerin barınabilmesi için çadırların kurulumları gerçekleştiriliyor.

Garnizon Komutanlığı askerlerince 12 Şubat Stadı'na 120, Saim Çotur Stadı'na 256, Batıpark'a 72, Atatürk Parkı'na 200, jandarma tarafından da çeşitli bölgelere 4 binin üzerinde olmak üzere toplam 4899 çadır inşa edilecek.

Depremlerden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Malatya'da da vatandaşlar Merkez Spor Salonu'nda ağırlanıyor.

Spor salonuna gelen bazı depremzedeler geceyi burada geçirirken, salon dışında da AFAD tarafından yemek dağıtımı yapılıyor.

İl Gençlik ve Spor Müdürü Ebubekir Kayhan, kentteki tüm spor salonları ve gençlik merkezlerinin, depremzedelerin kullanımına açık olduğunu belirtti.

 

TFF ve TBF, depremzedeler için yardım kampanyası başlattı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerde zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlattı.

Ercan Çakar   |06.02.2023


 

    

İstanbul

TFF'nin internet sitesinden "Futbol Camiamıza Çağrı" başlığıyla yapılan açıklamada, "Milletimiz acı bir gün yaşıyor... Kurtuluş Savaşımızda şerefle kanını döken, kahramanlık destanları yazan ve bayrağımıza rengini veren şehitler diyarı illerimizde bugün yaşanan depremler tüm milletimizi yasa boğdu." denildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilde hissedilen depremler sonucunda büyük can kayıplarının yaşandığı ve hala enkaz altında kurtarılmayı bekleyen birçok vatandaşın olduğu belirtilerek, "Sadece bu illerdeki vatandaşlarımız değil, tüm ülke ağlıyor. Hepimizin kalbi, şu an enkazdan çıkarılan ve çıkarılmayı bekleyen kardeşlerimiz ile birlikte atıyor. Bütün Türkiye'nin düşünceleri, 1999 depreminin acı hatıraları eşliğinde bugün acı çeken kardeşlerinde." ifadeleri kullanıldı.

"Türkiye Futbol Federasyonu olarak ülkemizin son zamanlarda karşılaştığı en büyük felaketlerden biri olan bu depremin yaralarını birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde hep birlikte saracağımıza inanıyoruz." ifadeleriyle devam edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Federasyon olarak, milli yas ilan edilerek dalgalanan şanlı bayrağımızın yarıya çekildiği bu zor dönemde 'gün tek yürek olma günüdür' diyerek yardım kampanyası başlatma kararı aldık. AFAD Başkanlığınca koordine edilen aşağıda belirtilen hesaba TFF olarak 20 milyon lira bağış yaparak yardım kampanyamızı başlatıyoruz. Milli takımlarımızın tüm mensuplarını, kulüp takımlarımızı, kulüp başkanlarımızı, tüm futbolcularımızı, teknik direktörlerimizi, hakemlerimizi, gözlemcilerimizi, temsilcilerimizi, derneklerimizi, iyi günde ve kötü günde futbol sevgisini cömertçe paylaşan tüm taraftarlarımızı halkımızın bu elim gününde depremzedelerimizin yanında durmaya ve başlattığımız kampanyaya nakdi olarak destek olmaya davet ediyoruz. Biz; büyük ve güçlü bir aileyiz. Zorluklarda, felaketlerde birbirine daha da çok kenetlenen bir camiayız. Gelin bugün el ele verelim ve birlikte destek olalım. Söz konusu depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, ailelerimize sabırlar niyaz ediyoruz. Devletimize, arama kurtarma ekiplerine, sağlık personeline, insani yardım çalışanlarına güç kuvvet diliyoruz. TC ZİRAAT BANKASI A.Ş. KAMU KURUMSAL ŞUBESİ - AFAD HESABI TR 73 0001 0017 4555 5555 5552 04 hesap numarasına desteklerinizi göndermenizi bekliyoruz. "DEPREM" yazarak 1866'ya da SMS göndererek kampanyamıza destek olmanızı istiyoruz."

TBF'den yapılan açıklamada ise "Türkiye Basketbol Federasyonu olarak Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve tüm ülkemizi derinden etkileyen depremle ilgili gelişmeleri üzülerek takip etmekteyiz. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak üzere AFAD iş birliğinde İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda toplanacak yardımlar, ihtiyaç olan bölgelere ulaştırılacaktır. Tüm kulüplerimizin ve sporseverlerin desteğini bekliyoruz." denildi.

 

ABD, Türkiye'ye 158 kişilik arama kurtarma ekiplerinin de olduğu yardım ekiplerini gönderiyor

ABD, deprem nedeniyle Türkiye'ye 79'ar personelden oluşan toplam 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil ek yardım ekipleri gönderecek.

Tuğçenur Akgün, Kasım İleri   |06.02.2023

Fotoğraf: Erçin Ertürk/AA
 

    

New York/Washington

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrimiçi düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'li yetkililerin NATO müttefiki Türkiye'de meydana gelen depremlerle ilgili derhal harekete geçerek, Türk yetkililerle gönderilebilecek yardımlar konusunda görüştüğünü aktaran Kirby, "Şu anda sahadaki personele ek olarak, Türkiye'nin arama ve kurtarma çabalarını desteklemek ve yaralanan herkesin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için 79'ar kişilik iki adet kentsel arama ve kurtarma ekiplerinin de bulunduğu yardım ekipleri gönderiyoruz." dedi.

Kirby, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığının (Pentagon) da Türkiye ile koordinasyon halinde ek yardımlar için görüştüğünü bildirdi.

Depremden etkilenen Suriye'ye de yardımların yapılacağını söyleyen Kirby, sahadaki insani yardım kuruluşları ve ortaklarıyla bölgedeki depremzedelere yardım etmek için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

ABD Dışişleri: Ekipler önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gidecek

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da günlük basın toplantısında, depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerinde taziyede bulundu.

Price, Dışişleri Bakanlığının Türkiye ile temasta olduğunu ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü ifade eden Price, Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenlerin yanında olduklarını vurguladı.

AA muhabirinin ABD’nin Türkiye’ye göndereceği arama kurtarma ekibine ilişkin sorusuna yanıt veren Price, 79 kişiden oluşan iki arama kurtarma ekibinin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gideceğini söyledi.

Price, “Bu yardımımızın bir unsurudur. Buna vereceğimiz daha geniş bir destek de sınırın iki tarafına sağlanacak ek fon için de çalışıyoruz.” dedi.

Price ayrıca, ABD’nin, İncirlik Hava Üssü'nde kullandığı tesisleri de yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerine açmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gönderilecek yardımlarla ilgili, "Kapsamlı müdahale seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Ekibime, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu belirlemek için önümüzdeki günlerde Türk müttefiklerimiz ve insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaları talimatını verdim. Türkiye'ye öncü yardım desteğimiz yolda." açıklamasında bulunmuştu.

 

Balkan ülkeleri Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderiyor

Balkan ülkeleri Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek ve Arnavutluk, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek vermek için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

Ekip   |06.02.2023


 

    

Saraybosna

Hırvatistan İç ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, 40 kişilik arama ve kurtarma ekibi ile 10 köpeğin bugün yola çıkacağını ifade ederek, "Hırvatistan, Türkiye'nin yanında. Hırvatistan da depremlerle yaşadığı için durumu iyi anlıyoruz." dedi.

Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi'nden aldıkları bilgiye göre 2 Hırvatistan vatandaşının depremde yaralandığını aktaran Grlic Radman, yaralıların durumlarının iyi olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy da Sırbistan İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ile bir araya geldi. Aksoy, Sırbistan'dan, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in talimatıyla 27 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye bu gece yola çıkacağını belirtti.

Karadağ'da ise başta başkent Podgorica olmak üzere Kotor ve Niksic kentlerinden arama ve kurtarma ekiplerinin bu gece Türkiye'ye yola çıkacağı belirtilirken, Podgorica Belediye Başkanı Ivan Vukovic, 15 kişilik ekibin Türkiye'deki ekiplere dahil olacağını söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu Arama Kurtarma Özel Biriminden 17 kişilik ekip ile 2 köpeğin hava yoluyla Türkiye'ye gideceği aktarıldı.

Bosna Hersek Federasyonu Kızılhaçı da başkent Saraybosna'daki Türk Kızılay Bosna Hersek Ofisini ziyaret ederek, 12 kişilik arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'ye gitmek için hazır olduğunu söyledi.

Arnavutluk'tan ekipler yola çıktı

Arnavutluk Savunma Bakanlığı, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından arama kurtarma operasyonlarına yardımcı olmak adına 53 tıbbi personel, arama ve kurtarma uzmanı ile 7 araçtan oluşan yardım ve dayanışma heyetinin yola çıktığını ifade etti.

Ekibin uğurlama törenine katılan Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi, bu operasyona katılan tüm kişilere Başbakan Edi Rama ve şahsı adına teşekkür etti.

Bunun, 26 Kasım 2019’da meydana gelen depremde Arnavutluk’a sürekli yardım yapan Türkiye’ye iade edilen bir katkı olduğunu vurgulayan Peleshi, Türkiye’nin kendilerinin çok önemli bir dostu olduğunu ifade etti.

Bu arada Batı Balkan ülkelerindeki Türk partileri, birçok yardım kurumu ve sivil toplum kuruluşu, Türkiye'deki depremzedeler için çok sayıda yardım kampanyası başlattı.

Balkan ülkelerinden taziye mesajları da gelmeye devam etti

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, depremlere ilişkin taziye mesajı yayımlayarak, "Türkiye ve Suriye halkında en derin üzüntülerimi gönderiyorum. Hırvatistan'da çok büyük depremler yaşadı ve bu konuda oldukça hassasız." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'teki Müslümanların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına başsağlığı dileklerini ileterek, "Yaşananlar karşısında derinden sarsıldım. Bu zor zamanlarda yakınlarını kaybeden ailelerin ve Türk halkının yanındayız." dedi.

Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic ise deprem bölgesindeki mevkidaşlarıyla irtibat halinde olduğuna işaret ederek başsağlığı dileklerini iletti.

 

Avrupa ülkeleri Türkiye'ye kurtarma ekibi gönderiyor

İngiltere, İsviçre, İtalya, İspanya, Malta , Avusturya, Finlandiya, Hollanda ve Estonya, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi gönderileceğini açıkladı.

Behlül Çetinkaya, Muhammet İkbal Arslan, Barış Seçkin, Aşkın Kıyağan, Esra Taşkın, Şenhan Bolelli, Abdullah Aşıran, Murat Temizer   |06.02.2023

Fotoğraf: Sezgin Pancar/AA
 

    

Londra

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Türkiye'ye 76 kişilik kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi.

Cleverly, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, acil destek için Türkiye'ye 76 kişilik arama-kurtarma görevlileri ile kurtarma ekipmanı ve arama köpekleri göndereceklerini duyurdu.

Suriye'ye de yardım gönderileceğini belirten Cleverly, İngiltere destekli Beyaz Baretliler örgütünün imkanlarını seferber edeceğini kaydederek, "Daha fazla yardım için de hazırız." ifadelerini kullandı.

İsviçre İnsani Yardım Birimi'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, "Düşüncelerimiz, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen şiddetli depremden etkilenen insanlarla birlikte. İsviçre, 'İsviçre Kurtarma Zincirini' Türkiye'nin depremden etkilenmiş bölgelerine gönderiyor." denildi.

İsviçre basınında yer alan haberlerde, İsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda 80 kadar arama-kurtarma ekibinin bu akşam saatlerinde Türkiye'ye doğru yola çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi.

İsviçre, aynı şekilde Suriye'deki deprem mağdurları için de yardım yapmaya hazırlanıyor.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter’da yaptığı paylaşımda yerel saatle 14.15’te Sivil Savunmaya bağlı bir keşif ekibinin yola çıktığını ve kısa süre içinde arama-kurtarma faaliyetlerine katılacağını ifade etti.

Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardıma Malta da destek vereceğini açıkladı..

Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanı Byron Camilleri, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Malta, son aylarda bu konuda eğitim almış insanlardan oluşan bir ekip gönderecek." dedi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer de, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'den ürkütücü görüntülerin geldiğini, depremin ciddi yıkıma yol açtığını ve çok sayıda can kaybı bulunduğunu belirterek, "Bu zor zamanda Türk ve Suriye halklarının yanındayız." görüşünü paylaştı.

Nehammer, Avusturya'nın 3 milyon avro yardım kurumlarına destekte bulunacağını ayrıca yarın 80 askerin depremin yaşandığı bölgeye sevk edileceğini bildirdi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da Avusturya'dan 25 kişilik özel bir arama kurtarma ekibinin de deprem bölgesine gitmek üzere yola çıkmak üzere olduğunu açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter'da yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla sivil savunma ve güvenlikten 139 arama kurtarma görevlisinin Avrupa Dayanışma Mekanizması kapsamında Türkiye'ye bu akşam uçakla gideceğini aktardı.

Darmanin, Fransa'nın bu korkunç koşullarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirtti.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles de, basına yaptığı açıklamada, iki askeri uçakla 90'dan fazla kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu.

Robles, iki askeri uçağın bu akşam Türkiye'ye hareket edeceğini kaydetti.

İspanyol uçaklarında Askeri Acil Müdahale Birliği, Madrid özerk yönetiminden Acil Müdahale Ekibi, itfaiye erleri ve sağlık ilk yardım ekiplerinden 90'dan fazla kişi olacağı, ayrıca arama ve kurtarma çalışmalarına destek verecek köpeklerin de gönderileceği bildirildi.

İspanya'da "Sınırsız İtfaiyeciler" örgütü gibi bazı sivil yardım ekipleri de 10-15 kişilik gruplarla yardım için Türkiye'ye gideceğini açıkladı.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Şimdi acil yardıma ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Hollanda Kralı Willem Alexander ve Kraliçesi Maxima, depremlerde etkilenen herkesin durumunu derinden paylaştıklarını söyledi.

Kral ve Kraliçe, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“Türkiye ve Suriye yıkıcı bir doğal afetten çok etkilendi. Etkilenen herkesin durumunu derinden paylaşıyoruz. Kurbanlar ve ailelerinin yanı sıra insanların güvenliği için ellerinden gelenin en iyisini yapan kurtarıcılar da aklımızda. Her türlü desteği hak ediyorlar.”

Hollanda'daki Kızıl Haç ise resmi internet sitesi üzerinden, "Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım edin" kampanyası başlattı.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, depremlerin ardından Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Reinsalu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirtti.

Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini ileten Reinsalu, "Yaralılara acil şifalar diliyorum. Estonya, Türkiye ile dayanışma içindedir. Türkiye'ye yardıma hazırız." ifadelerini kullandı.

İsrail Türkiye'ye insani yardım ve arama kurtarma ekibinin bulunduğu iki uçak gönderiyor

İsrail, Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle temel insani yardım malzemeleri, teknik ekip ve arama kurtarma timlerini taşıyan iki uçak göndereceğini duyurdu.

Enes Canlı   |06.02.2023


 

    

Kudüs

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'deki deprem felaketine ilişkin Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Ronan Levy, Savunma ve Sağlık bakanlığı yetkilileri ve İsrail ordusundan üst düzey isimlerin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, Türkiye'ye iki yardım uçağı gönderilmesi kararı alındı.

Açıklamada, temel insani yardım malzemeleri ve teknik ekipleri taşıyan birinci uçağın bu akşam yola çıkacağı, daha geniş kapsamlı insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini taşıyan ikinci uçağın da yarın sabah itibarıyla Türkiye'ye gönderileceği kaydedildi.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lilian'ın da toplantıdaki katılımcılara Türkiye'deki depremelere ilişkin bilgi verdiği aktarıldı.

"İsrail, bu zor zamanda Türkiye'nin yanında yer alıyor"

Dışişleri Bakanı Cohen, yayınladığı görüntülü mesajında, "Türkiye'deki felaketin acısını hep birlikte paylaştıklarını" dile getirdi. Cohen, telefonla görüştüğü Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na da üzüntüsünü ilettiğini söyledi.

İsrail'in depremzedelere yardım için gerekli her şeyi yapmak üzere iki uzman ekibini Türkiye'ye göndereceğini aktaran Cohen, "İsrail, bu zor zamanda Türkiye'nin yanında yer alıyor." ifadesini kullandı.

Birinci uçaktaki ekip saha değerlendirmeleri yapacak

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "temel insani yardım malzemeleri ile öncü arama kurtarma ekibini taşıyan bir uçağın akşam saatlerinde İsrail'den Türkiye'ye hareket edeceğini" söyledi.

Birinci uçaktaki ekibin saha değerlendirmeleri yapacağını aktaran Haiat, hazırlanacak "daha geniş kapsamlı" ikinci bir uçağın da yarın sabah Türkiye'ye gideceğini belirtti.

Haiat, söz konusu uçakların İsrail hava kuvvetlerine ait olduğu bilgisini verdi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) da birinci uçağın Türkiye'ye gitmek üzere İsrail'den ayrıldığını duyurdu.

Malezya, Hindistan ve Pakistan Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına destek ekibi gönderecek

Malezya, Hindistan ve Pakistan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla ekip göndereceğini duyurdu.

Salih Okuroğlu, Murat Karadağ, Muhammet Nazım Taşcı   |06.02.2023

Fotoğraf: Oğuz Yeter/AA
 

    

Ankara

Malezyalı yetkililer, Malezya Özel Arama Kurtarma Timi'ne (SMART) bağlı 75 uzmanın, arama kurtarma operasyonunda kullanılacak ekipmanlarla bu akşam Türk Hava Yolları uçağıyla Türkiye'ye hareket edeceğini bildirdi.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim yaptığı yazılı açıklamada, can kaybı, yaralanma ve büyük yıkımdan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek "Malezya hükümeti ve halkı adına depremde hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Ayrıca, Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek depremde hayatını kaybedenler için baş sağlığı diledi.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Türkiye'de meydana gelen depremin neden olduğu can ve mal kayıplarından dolayı duyulan acıyı paylaştıklarını belirti.

Başbakan Modi, Hindistan'ın, Türkiye halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Hindistan Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, eğitimli arama kurtarma köpekleri ile özel ekipmanlarla donanımlı yüz kişiden oluşan Ulusal Afetle Müdahale Gücü'ne (NDRF) bağlı iki ekibin depremden etkilenen bölgelere gönderileceği belirtildi.

Açıklamada, "Uzman doktor ve acil müdahale personelinden oluşan özel bir ekip de bölgeye gönderilmek üzere hazırlık yapılıyor." ifadesine yer verildi.

Yardım malzemelerinin gönderiminin ise Hindistan'ın Ankara ve İstanbul'daki temsilcilikleri ile Türkiye'deki yetkili mercilerin koordinesinde yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerdeki can ve mal kaybı dolayısıyla ülkesinin Türkiye'ye arama kurtarma ekibi ve yardım malzemesi göndereceğini açıkladı.

Başbakan Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını ve taziyelerini ilettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Pakistan'ın bu zor zamanda Türk kardeşlerine yardım etmek için her şeyi yapacağını söylediğini aktaran Şerif, Türkiye'ye arama kurtarma ekibi, doktor ve paramediklerin gönderileceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şerif'in Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı'na (NDMA) verdiği direktif doğrultusunda aralarında kışlık çadır, battaniye ve diğer kritik ürünlerin bulunduğu malzemeler Türkiye'ye gönderilmek üzere hazırlanıyor.

Üst düzey kaynaklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 36 kişilik arama kurtarma ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan 2 C-130 nakliye uçağının hazırlandığını ve bu gece Türkiye'ye doğru yola çıkmasının beklendiğini söyledi.

 

Azerbaycan arama kurtarma ekipleri Adana'ya ulaştı

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çalışmalara katılacak Azerbaycan arama kurtarma ekipleri Adana'ya geldi.

Cem Şan, Koray Kılıç   |06.02.2023

Fotoğraf: Koray Kılıç/AA
 

    

Adana

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı ekipleri taşıyan uçak, Şakirpaşa Havalimanına indi.

Tuğgeneral Muharrem Hasanov, burada yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla 420 personelin, yaşanan depremin zararlarını ortadan kaldırmak için Adana'ya geldiğini söyledi.

Hasanov, ekiplerinin Türkiye'nin yaralarının sarılması için son dakikaya kadar burada görev yapacağını dile getirdi.

Ekiplerin çalışmalarına 4 arama kurtarma köpeğinin de katılacağı öğrenildi.

8 ülke Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderiyor

Cezayir, Lübnan, Kazakistan, Özbekistan, Japonya, Kırgızistan, Libya ve Malezya Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye bir arama kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Ekip   |06.02.2023

Kahramanmaraş merkezli deprem
 

    

Ankara

Cezayir devlet radyosuna göre, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderilmesi talimatı verdi.

Tebbun'un talimatı üzerine Cezayir Sivil Savunma Başkanlığından bir ekip Türkiye'ye gönderilecek.

Öte yandan yerel basına yansıyan haberlerde, 89 kişilik arama kurtarma ekibinin bugün içerisinde Türkiye'ye hareket edeceği bilgisine yer verildi.

Lübnan

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kısa bir basın açıklaması yaptı.

Bakanlar Kurulunda Türkiye'de toplamda 10 ili etkileyen depremlerin de gündeme geldiğini belirten Yasin, arama ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 72 kişilik bir ekip göndereceklerini söyledi.

Bakan Yasin, ekibin bugün yerel saatle 17.30'da uçakla yola çıkacağını aktardı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, gün içinde yaptığı açıklamada, depremde enkaz altındakilerin kurtarılmasına yardım için Türkiye'ye ekip gönderebileceklerini belirtmişti.

Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Tokayev’in hükümete, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin sonuçlarının üstesinden gelmek amacıyla Türkiye’ye acil yardım sağlama talimatı verdiği bildirildi.

Açıklamada, “Dışişleri ve Acil Durumlar bakanlıkları aracılığıyla Türk makamlarıyla temas kuruldu. Kısa zamanda Türkiye’nin talebi üzerine Kazak kurtarıcılar ve doktorlar afetten etkilenen bölgelere ulaşacak.” ifadesi yer aldı.

Özbekistan

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde zarar görenlere yardım çalışmalarında yer almak amacıyla Özbekistan Acil Durumlar Bakanlığına bağlı kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gönderilmesi talimatı verdi.

Mirziyoyev'in talimatıyla ayrıca, depremden zarar görenlere insani yardım da ulaştırılacak.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede Mirziyoyev, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremlerdeki can kayıpları nedeniyle derin üzüntülerini dile getirerek, kardeş Türkiye halkına, depremlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır, yaralananların aileleri ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Japonya

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin Türkiye'ye gönderilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Japonya'dan gönderilmesi planlanan Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçağın bugün Haneda Havalimanı'ndan havalanıp, İstanbul aktarmalı olarak Adana'ya ulaşacağı belirtildi.

Ekibin, Türkiye saatiyle yarın saat 06.25'te İstanbul Havalimanı'na varmasının planlandığı belirtilen açıklamada, depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziye dilekleri iletildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "İnsani perspektif ve Türkiye ile dostane ilişkiler dikkate alınarak Japonya, acil insani yardım sağlama kararı almıştır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda düzenlenen uğurlama etkinliğinde 18 kişilik ön ekibin Türkiye'ye gönderildiğini söyledi.

Büyükelçi Güngen, Japonya'nın sahil güvenlik, itfaiye, sağlık personelinden oluşan destek unsurlarının gelecek günlerde Türkiye'ye gönderilmeye devam edeceğini belirtti.

Kırgızistan

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Türkiye'ye gönderildi.

Acil Durumlar Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Acil Durumlar Bakanı Boobek Acikeyev, 63 kişilik arama kurtarma ekibini uğurlama törenine katıldı.

Arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan ekibin beraberinde iki özel eğitimli köpeğin de bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığının, yakın zamanda Türkiye'ye insani yardım göndermek için hazırlık yaptığı belirtildi.

Libya

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından yürütülen çalışmalara katılmak üzere deprem bölgelerine teknisyenlerden oluşan bir ekip gönderme talimatı verdi.

Söz konusu karar, Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı Twitter hesabından paylaşıldı.

Paylaşımda, Dibeybe'nin, Türkiye'deki çalışmalara katılmak üzere Ulusal Güvenlik Otoritesi, Kriminal Soruşturma Dairesi ve Askeri Tıp Dairesinden 55 teknisyenden oluşan bir ekibin yanı sıra 4 arama kurtarma köpeğinin deprem bölgelerine gönderilmesi talimatı verdiği aktarıldı.

Malezya

Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Malezya, Gaziantep'teki yerel makamlara yardımcı olmak için Özel Afet ve Kurtarma Ekibinden 70 kişiyi görevlendirdi.

Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir, Başbakanlık Dairesi (Sabah, Sarawak İşleri ve Özel Görevler) Devlet Bakanı Armizan Mohamad Ali ve Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, ekibi uğurlamak için Kuala Lumpur Havalimanı'na geldi.

Dışişleri Bakanı Kadir, burada yaptığı konuşmada, Malezya hükümeti ve halkı adına, depremde hayatını kaybedenlere ve ailelerine en derin taziyelerini iletti.

Dayanışma ve destek göstergesi olarak 70 kişinin bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için Türkiye'ye hareket edeceğini belirten Kadir, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları ile yaptıkları koordinasyon sayesinde 12 saatte ekibi sevk ettiklerini dile getirdi.

Kadir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bir başka ülke olan Suriye'deki durumu da yakından takip ettiklerini ve oraya yönelik ihtiyaçları da değerlendirdiklerini aktardı.

Büyükelçi Yüksel de depreme ilişkin bilgi verirken, Malezya’nın 12 saat içerisinde son derece profesyonel bir ekip mobilize ederek göstermiş olduğu dayanışmanın iki ülke arasındaki yakın ilişkilere işaret ettiğini dile getirerek, Malezya’ya göstermiş olduğu dayanışma ve yardımları için teşekkür etti.

 

Ukrayna: Türkiye'ye kurtarma ekibi göndermeye hazırız

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye'ye büyük bir kurtarma ekibi göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

Ekip   |06.02.2023


 

    

Kiev

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba,Türkiye'de merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili yaptığı Twitter paylaşımında, "Ukrayna, krize karşı yardımcı olmak için Türkiye'ye büyük bir kurtarma ekibi göndermeye hazır. Onların konuşlandırılmasını koordine etmek için Türk tarafıyla yakın işbirliği içindeyiz." ifadesini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER