© © 2024 S-B-E Ltd

Belçikalılar ikinci el alışverişe yöneliyor

Belçika’da son zamanlarda oluşan yüksek enflasyonla birlikte tüketiciler, ikinci el ürünleri satın almaya başladı.

Bruxelles Korner

Kadir Duran

Belçikalılar ikinci el alışverişe yöneliyor

Belçika’da son zamanlarda oluşan yüksek enflasyonla birlikte tüketiciler, ikinci el ürünleri satın almaya başladı.

Belçika’da yüksek enflasyonun yol açtığı alım gücündeki düşüş, tüketicileri ikinci el ürünleri satın almaya yöneltiyor. Bu doğrultuda, 2ememain.be, Cash Converters ve Kringwinkel mağazaları tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor.  Valon ve Brüksel bölgelerinde yapılan bir araştırmaya göre bu bölgelerde yaşayanların yaklaşık dörtte birine denk gelen yüzde 26,5’i, son 12 ay içinde finansal nedenlerle ikinci el alıma yöneldiğini söylüyor.

Bu oran, ikinci el alımlara eğilimde güçlü bir yükselişi gösteriyor. Bir önceki yıl tüketicilerin yalnızca yüzde 11,2’si ikinci el ürünleri tercih ediyordu.

Araştırmada, tüketicilere "Neden ikinci el ürün satın alıyorsunuz?" diye soruldu. Bu soruya tüketicilerin yüzde 64'ü "Cüzdanım için iyi." yanıtını verdi. Ayrıca tüketicilerin yüzde 32,7’si zevki için yüzde 33,2'si çevresel nedenlerden dolayı %26,5'i ise mali nedenlerle başka seçeneklerinin olmadığı için ikinci el alışveriş yaptığını söyledi.

İkinci el alışverişindeki artış, daha küçük boyutta Flaman Bölgesi’nde de gözleniyor. Buna göre Flamanların yedide birini ifade eden yüzde 14,7’si en az bir kez ikinci el alım yaptı. Bu oran geçen yıl yüzde %5,7 olarak gerçekleşmişti.

Kişi başı ortalama 119,4 euro

Araştırmaya göre İkinci el ürün satın alan tüketiciler kişi başına yılda ortalama 119,4 euro harcadı. En çok satılan ürünler sıralamasında giyim yüzde 47,9 ile birinci sırada yer alırken kitaplar ve çizgi romanlar yüzde 24,7, oyuncaklar yüzde 21, mobilyalar yüzde 15,6, dekoratif objeler ise yüzde 13,6 olarak sıralandı.

İkinci el ürünleri tercih eden yaş grubunda en büyük pay, yüzde 49,8 oranında 34 yaş altındakilere ait olurken tüketicilerin yüzde 40,2’sini kadınlar oluşturdu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER