© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da yeni yıldan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeler

Her yeni yıl bașlangıcında olduğu gibi, 2020'de birçok yeni düzenleme ile hayatımızı olumlu veya olumsuz yönde etkileyecektir. Belçika'nın Flaman bölgesinde 1 Ocak 2020 ’dan itibaren her evde duman dedektörlerinin bulunması zorunlu hale getirildi. İçme suyu, bira, posta pullu, akaryakıt ve Proximus faturaları pahalanırken Belçikalı memurların dörtte birinin maaşına zam uygulanacak. Ayrıca, Flaman bölgesindeki taksi șoförlerine Flamanca dilini konușma șartı getirildi. Söz konusu değişiklikler 1 Ocak itibarıyla yürürlükte olacak. En çok dikkat çeken değişiklikleri sizin için sıraladık.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

Her evde duman dedektörü zorunluluğu

1 Ocak itibarıyla tüm evlerde yangından korunma amaçlı duman dedektörleri bulunmalıdır. Bu yasa önerisi Flaman Parlamentosu tarafından 22 Şubat 2017'de onaylandı. Yatak odasından bina çıkıșına kadar içinden geçmek zorunda olunan her odaya en az 1 duman dedektörünün yerleștirmesi zorunlu hale  getirildi. Duman dedektörün tavan ortasına yerleştirilmesi ideal bir çözümdür. Bununla birlikte,  İyonlaşma duman dedektörleri kullanmayınız. İyonize duman dedektörü içerisinde sürekli radyoaktif ışıma olan ve duman girişine izin veren bir hücre bulunmaktadır. İçerisine giren dumanın etkisi ile bu hücredeki referans akım ve gerilim değerlerinin değişimine bağlı olarak algılama yapar. Dumanın dışında iyonlaşan birçok etkiyi de (deodorant, yemek kokuları v.b.) algılama riski vardır. Bunun yanı sıra içeriğinde radyoaktif madde bulunması dolayısıyla çok fazla tercih edilmeyen bir dedektör çeşididir. Çoğu iyonizasyon duman dedektörleri piyasadan kaldırıldı, ancak Federal Nükleer Kontrol Ajansı (FANC) evler de bulunan duman dedektörlerinin iyonizasyon duman dedektörü olup olmadığını kontrol edilmesine çağrıda bulundu. Evinde iyonizasyon duman dedektörü bulunanlar, dedektörü söküp bir geri dönüşüm parkına ücretsiz olarak bırakabilir.

Yeni inşaat ve tadilatlara katı enerji kuralları

Belçika’nın Flaman bölgesinde yeni ev inşa edenler 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren katı enerji kurallarını dikkate almalıdır. Yeni inşa edilen evlere șart koșulan maksimum E-seviyesi (E-peil) son yıllarda giderek katılaștırıldı. E-seviyesi, bir binanın genel enerji performansının bir ölçümüdür. E seviyesi ne kadar düşük olursa bina o kadar enerji tasarruflu olur. 2006'da șart koșulan E100 seviyesi 2018'de E40'a düșürülmüștü. Şu anda șart koșulan yeni E-seviyesi daha da katılaștırılarak E35'e düșürüldü ve 2021'de E30’a kadar daha da düșürülmesi bekleniyor.  

Ayrıca, 1 Ocak'tan itibaren, "küçük konut dışı birimlerin" örneğin, bir fırın, kafe, eczane veya bir ofisin satışında veya kiraya verilmesinde, binanın ne kadar enerji tasarruflu olduğunu gösteren ‘enerji performans sertifikası (EPC)’ zorunluluğu getirildi.

İpotek kredisinde düşük kayıt ücreti konut bonusun yerini aldı

Flaman bölgesinde 1 Ocak'tan itibaren yeni bir ev kredisi alan herkes, artık eskisi gibi konut bonusundan yararlanamayacaktır. Buna karşılık, noterde ödenen kayıt ücreti yüzde 7'den yüzde 6'ya düşürüldü.

Flaman hükümeti Eylül ayın sonunda, konut bonusunun yeni yıldan itibaren sona erdiğini açıkladı. Konut bonusuna sahip olmak, kredi sözleşmesi süresince (kredi vadesi boyunca) vergi indirimi hakkına sahip olma anlamına gelir. Konut bonusuna sahip olan herkes bu avantajdan 1 Oçak’tan sonra da yararlanmaya devam edecektir. Söz konusu vergi indirimi 1 Oçak’tan sonraki yeni ev kredilerinde artık geçerli değildir.   

Bira pahalanıyor

Yeni yıldan itibaren bira fiyatı artıyor. Dünyanın en büyük bira üreticisi olan Anheuser-Busch Inbev  ve rakibi olan Alken-Maes bira fiyatını artırdı.

Etkinliklerde tek kullanımlık bardaklarda içecek servisi yasaklandı

1 Ocak'tan itibaren okul partilerinden tut büyük festivallere kadar Flaman bölgesinde düzenlenen tüm etkinliklerde tek kullanımlık bardak, teneke kutu veya PET şişelerde içecek servisi yapmak yasaklandı.

Organizatörler içeceklerini hala PET şişelerde, tek kullanımlık cam şişelerde veya teneke kutularda satın alabilirler, ancak yeni düzenlemeye göre ziyaretçilere içecekleri yeniden kullanılabilir olan bardaklarda servis etmeliler. 

Polis tarafından denetlenecek olan yeni kuralların ihlalinde tutanak tutulup cezalar uygulanacaktır. Büyük etkinliklerden ise Flaman çevre denetimi sorumludur.

Sigara içenlerin sayısını azaltma amaçlı Nötr sigara paketleri

Sigara içilmesine karşı mücadele etmek için, sigaralar yeni yılından itibaren nötr paketler ile satışa sunulacaktır. Yeşil-kahverengi karıșımı renginde olan sigara ve tütün paketlerinin üzerinde marka logoları veya promoyon yazları bulunmayacaktır. Sadece sigara ve tütünün verdiği tahribatı gösteren fotoğraflar yer alacak ve aynı yazı tipinde ürün türü ve sigara miktarı belirtilecektir. Aynı zamanda önceki paketlerde olduğu gibi, yine bir sağlık uyarısı yapılacaktır. Sağlık Bakanı Maggie De Block (Open Vld) Nötr sigara paketleriyle Belçika'daki sigara içenlerin sayısını azaltmayı  amaçlıyor.

Su faturasına zam

Her yeni yılda olduğu gibi su faturasına 1 Ocak'tan itibaren yeniden zam geliyor. 180 Flaman belediyesinde bulunan 3 milyon kullanıcı aboneye su sağlayan Watergroep su dağıtım șirketi,  endeks uygulaması nedeniyle su satış tarifesini yükseltiyor. Watergroep sözcüsü Kathleen De Schepper, 2020 yılında ortalama bir ailenin yıl bazında tükettiği 70 metreküp su fiyatının (vergi hariç) 3,34 avro artacağını duyurdu. Diğer su şirketleri de (Farys, Pidpa, Water-link ...) su satış tarifesini yükseltiyor.

Su faturası, su satış tarifesini olușturan su üretimi ve temini dıșında ayrı hizmetler içerir. Bu hizmetler; yeterli düzeyde ve kalitede içmesuyu ve kullanma suyunun şebeke üzerinden sağlanmasında yapılan ișlemlerdir. Su satış tarifesi, fatura miktarının yarısı bile yapmaz,  yarısından fazlası kanalizasyon suyunun drenajı ve iyileştirilmesi için faturaya eklenen belediye katkısıdır.  

Proximus telekom şirketi fiyatlarını artırıyor

Proximus telekom şirketi, 1 Ocak'tan itibaren bazı hizmetlerini pahalandırdı. Örneğin Internet + TV abonelik ücretini ayda 1 avro ile veya popülerliğini koruyan hepsi bir arada paketleri olan Tuttimus ve Familus abonelik ücretini ayda 1,5 avro ile artırdı.  Aynı zamanda belirli sabit telefon ücretlerini de artırdı. Sadece internet veya mobil aboneliği olanların fiyatında artıș uygulanmaycaktır.

Posta puluna yineden zam

Posta șirketi Bpost, posta pullarını 1 Ocak'ta yeniden pahalandırdı. Bpost, yurtiçi posta fiyatlarını ortalama olarak yüzde 5,1 ile arttırdığını duyurdu. Ancak bazı fiyat artışları çok daha etkili:  on adet posta puluna yüzde 21.6 zam uygulandı.

Yeni yıldan sonra 10 adet Prior- öncelikli posta pulu 11,8 avro'ya mal olacak. Prior posta pulluyla, gönderinin ertesi iş günü gerekli adrese ulaștırıldığı biliniyor. Öncelikli olmayan bir gönderinin ücreti yüzde 6,5 oranında daha ucuz ve 10 adet önceliksiz posta pulu yeni yıldan sonra 9,8 avro mal olacak.  Bpost'a göre, müşterilerin yüzde 80'i ikinci seçeneği tercih etmekteler. Öncelikli olmayan bir gönderinin, bir postaneye veya kırmızı posta kutusuna teslim edilmesini takip eden üç iş günü içinde gerekli adrese ulaștırıldığı garanti edilir.

Posta düzenleyicisi BIPT'nin bir raporuna göre, Belçika posta pulları Avrupa'nın en pahalı pulları arasında yer almaktadır. Bpost, yüksek fiyatının sabit maliyetlerindeki artışı kısmen telafi ettiğini söylüyor. Bpost, 10 yıldan daha kısa bir süre içinde mektup hacminin 3’te 1’ini yitirdiğini iddia ediyor.

Elektrik ve doğal gaz dağıtım şebeke tarifeleri düşürüldü

2020'de aileler elektrik için ortalama 31 avro ve doğal gaz için 10 avro daha az dağıtım şebeke tarifesi ödeyecek.

Dağıtım şebeke tarifesi ile enerjinin taşınmasında gerekli olan şebekelerin inşası ve bakım maliyeti karșılanır ve fatura miktarının büyük bir kısmını,  elektrik faturasının yüzde 36'sını ve doğal gaz faturasının yüzde 24'ünü oluşturur.

Sirket faturaları da düşüyor. Standart tüketimli küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ), dağıtım şebeke tarifesi elektrik için ortalama 369 avro ve doğal gaz için 31 avro ile düşüyor. Büyük şirketlerin enerji faturalarında da yüzde 5 oranında düşüș sağlanacak.

470.000 memura yüzde 0,8 oranında zam

İşveren ve sendikalar arasında sağlanan ‘paritair comité 200’ anlașması kapsamında farklı sektörler de ülkenin en büyük memur grubunu ve tüm memurların dörtte birini olușturan yaklaşık 470.000 memurun maașı 1 Ocak 2020'den itibaren yüzde 0,8 oranında artacak.

Milletvekillerinin veda ödeneği yüzde 5'i kesiliyor

Flaman parlamentosu, milletvekillerinin veda ödeneğini düșüreceğini duyurdu. Meclis Bürosu, 2012 yılından bu yana yürürlükte olan yüzde 5 parlamento ödeneği kesintisinin, gelecek yılın bașından itibaren veda ödeneklerinde de uygulanmasına karar aldı. Aynı zamanda, 1 Ocak'tan itibaren komite toplantılarına katılmayarak oy kullanmaktan kaçınan milletvekillerinin mali yönden cezalandırılmasına karar alındı. Parlamenterler șu ana kadar istedikleri gibi oy kullanmakta büyük ölçüde serbestti.                              

Görev sürelerinin sonunda milletvekillerine ödenen veda ödeneği bundan kısa bir süre önce ilk kez ele alınarak 24 aylık görev süresi ile sınırlandırılmıștı.  Bu bağlamda milletvekillerinin toplam görev süresine bakılmaksızın, veda ödeneğinin sadece 24 aylık görev süresi üzerinden hesaplanmasına karar alınmıștı. Buna ilaveten, parlamento tarafından onaylanan ikinci katı düzenlemeyle veda ödeneğinin aynı zamanda Ocak 2020'den itibaren yüzde 5 kesintiye tabi tutulmasına karar alındı.

Genel kurul toplantılarına katılmayarak oy kullanmaktan kaçınan milletvekillerinin maașına, bir süredir kesinti yapılabiliniyor. "Siyasi yenileme" çalışma grubu önceki yasama sırasında, bunun komite toplantılarındaki oylamalar için de uygulanması gerektiğine karar verdi. Daimi üyesi olduğu komitenin oturumlarının yüzde 80'ine katılmayan milletvekillerinin maașına yüzde on kesinti yapılacaktır.

Sentetik yabani ot öldürücülerin kullanımı yasaklandı

Sentetik ot öldürücülerin kullanımı 1 Ocak'tan itibaren yasaklandı. Daha önce de, tartışmalı Roundup gibi glifosat içeren tüm herbisitlerin kullanımı yasaklanmıştı. Yasak ihlali tespitinde yerel polis veya belediye tarafından para cezası uygulanacağı duyuruldu.  Bu yasak bitki lisansına sahip olan profesyonel kullanıcılara geçerli değildir.

Taksi şoförleri Flamanca dilini konuşabilmeli

1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni bir taksi kararnamesi ile düşük tarifeli taksilerin çoğalması amaçlanmaktadır. Kararnamede sabit tarife ve bir takım kurallar silinirken, aynı zamanda yeni bir kural getirildi: her taksi şoförü müşterileriyle Flamanca dilini konuşabilmelidir. Kararnamede ayrıca Uber gibi yeni konseptlere de yer verildi.

Eski hareketlilik bakanı Ben Weyts, yeni kararname ile Flaman bölgesindeki taksileri "demokratikleştirmek" istediğini açıklamıștı. Eski sabit tarife yerine, taksi esnafları gelecekte kendi fiyatlarını kendileri belirleyebilecektir. Çalıșma alanının belediye sınırları ile sınırlandırılması ve 1.000 kişi başına 1 taksi kotası da kaldırıldı. "Anvers'ten Gent'e müşteri taşıyan bir taksi Gent'ten artık yeni müşteri alamayacaktır. Weyts karanameyi ayrıntılarken: "Dönüş istikametinde yolcu alamamaları hususunda, taksinin boş dönüş yolculuğu müşteri tarafından karșılaması gerekmektedir" açıklamasını yapmıștı. Taksi esnafları artık tüm Flaman bölgesi genelinde çalışabilecekler.

Yerel yetkililerin onayıyla bir eğlence alanı veya bir tren istasyonu veya havaalanı gibi bir hareketlilik noktası yakınında özel bir taksi durağına ek ruhsatlar verilebiliniceği duyuruldu.

Akaryakıt,  biyoyakıtların artan payı yüzünden biraz daha pahalanıyor

Dizel ve benzindeki biyoyakıtların payı 1 Ocak'tan itibaren hafif artırıldığından dolayı akaryakıt fiyatı da litre başına yaklaşık 2 avrosent ile pahalandı. Bir AB yönergesi, üye ülkelerini dizel ve benzindeki biyoyakıt payını yüzde 8,5 oranına artırmak zorunda bıraktı. Belçika bir adım daha ileri giderek biyoyakıt payını yüzde 9.6 oranına artırdı. Ayrıca, üye ülkelerini 2020 yılında yakıtlardan kaynaklanan CO2 emisyonunu yüzde 6 oranıyla azaltmayı zorlayan ikinci bir Avrupa direktifi de dikkate alınması gerekmektedir.

Gent düşük emisyonlu bölgesini başlattı, Anvers ve Brüksel'e daha katı kurallar getirildi 

1 Ocak'tan itibaren, kirletici araçların Gent merkezine girmesine artık izin verilmiyor: Euro 4 motorlu dizel araç sürücülerinin, kent merkezine hala girebilmeleri için haftada 25 avro ücret ödemeleri gerekmektedir. Eski bir dizel aracı veya Euro 1 motorlu (veya daha eski) benzinli bir araba kullanan sürücüler 35 avro ücret karşılığında 1 gün geçerli olan LEZ geçiș kartı almak zorundalar. LEZ geçiș kartı yılda sadece sekiz kez alınabilir. 2025 yılında Gent'in LEZ koşulları daha da katılaşacaktır.

Aracıyla artık șehir merkezine giremediği için yeni bir araba almak zorunda olup bunu karșılayacak yeterli maddi güce sahip olmayan Gentlilere finansal destek sağlanacaktır. Ayrıca, dar gelirli sürücülerin daha düşük bir geçiș tarifesi ödemeleri mümkündür.  Aracı koşulları karşılamadığı halde izinsiz olarak Gent'tin LEZ bölgesine giren sürücülere, ihlal tespitinde 150 avro para cezası uygulanacaktır.

Brüksel Başkent Bölgesi'nde iki yıl önce bașlatılan LEZ bölgesi kuralları, 1 Ocak'tan itibaren daha da katılaşarak Euro 3 normlu dizel araçlarına da yasaklandı, ancak bu araçlara henüz para cezası uygulanmayan üç aylık bir geçiş süresi tanındı.

Düşük emisyonlu (LEZ) bölgesini 2017 yılında bașlatan Anvers kenti de, koşullarını daha da sıkılaştırdı. Gent'te olduğu gibi, dizel araçların en az Euro 5 normuna, benzinli araçların ise en az  Euro 2 normuna sahip olmalıdır. Euro 4 dizel motorlu araç sahiplerine ücret karșılığında geçiș izni verilebilir.

Flaman bölgesindeki elektrikli otomobillere verilen prim kaldırıldı

Flaman Enerji Bakanı Zuhal Demir (N-VA), 1 Ocak'tan itibaren Flaman bölgesindeki elektrikli araçlara verilen prim yardımını, '(hedefe ulașılamadığı için' geri kaldırdı.

2020'den itibaren kombinasyon öksürük şurupları piyasadan geri alınacak

1 Ocak 2020'den itibaren, sadece bir etken bileşen içeren öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları satılabilir. Birden fazla etken bileşen içeren ilaçlar piyasadan geri toplanılacak.

Piyasadan geri toplanılacak olan Acatar, Broncho-Pectoralis Pholcodine, Inalpin, Longbalsem, Noscaflex Expectorans en Toplexil adlı şuruplardır. Kombinasyon Pholco-Mereprine şurubu, 2020'nin Mayıs ayı sonuna kadar kullanılabilir. Bitkisel kombinasyon şuruplara ise 1 Ocak'tan sonra hala erişebilinir.  

Temizlik sektöründe çalısan ișçiler yeni yıla biraz daha düșük maașla başlayacak

Özellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında enflasyondaki düşüş eğilimi, temizlik sektöründeki maașların olumsuz endekslenmesine yol açtı. Sonuç olarak, temizlikci maașları Ocak ayında yüzde 0,02 oranıyla, çok az düşebilir. Ayrıca, maașlar ișveren ve sendikaların ortak anlașmasıyla yılda sadece iki kez Ocak ve Temmuz aylarında endekslenir. Olumsuz endeksleme böylece altı ay süresince devamlılığını korur. 

Ocak ayında bu sadece temizlik sektörü ișçilerini değil, aynı zamanda noter yanında çalıșan memurların maașını da olumsuz yönde etkiledi. Onların maașı da eğer işverenleri uygularsa,  yüzde 0,04 oranında, çok az düşebilir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER