© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da miras ve vefat öncesi devir (bağış) vergileri

Belçika'da miras ve vefat öncesi devir (bağış) vergileri

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

Belçika'da miras ve vefat öncesi devir (bağış) vergileri

Belçika'da oturuyorsunuz, Türkiye'deki bir yakınızdan size miras kaldı, ya da Türkiye'de oturuyorsunuz Belçika'daki birisinden miras kaldı. Ya da bir yakınız vefatından önce menkul ya da gayri menkulünü size devretti (bağışladı)... Hangi durumlarda ne tür vergi alınıyor, ne tür muafiyetler uygulanabiliyor? Sıkça yaşanan problemler nelerdir? Vergi uzmanı muhasebeci Kadir Duran ve vergi uzmanı avukat Tayfun Anıl, Bruxelles Korner'in hazırladığı bu videoda örneklerle anlatıyor.

 

BELÇİKA'DA MİRAS VE VEFAT ÖNCESİ DEVİR (BAĞIŞ) VERGİLERİ

Bruxelles Korner Haber Sitesi’nin “Yaşam Vitrini” programının “Biliyor musunuz?” köşesinde, Vergi Uzmanı Avukat Tayfun Anıl, “Belçika'da Miras ve Vefat Öncesi Devir (Bağış) Vergileri” konusunda bilgi ve deneyimlerini aktardı.

Vergi Uzmanı Avukat Tayfun Anıl, Yaşam Vitrini isimli programda, Belçika’da miras ve vefat öncesi devir (bağış) vergileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Anıl’ın altını çizdiği başlıklar şöyle:

-Belçika’da vefat eden birisinin mal varlığı dünyanın neresinde olursa olsun vergiye tabi olur.

-Vefat eden kişiden miras kalan Türkiye’deki bir mal varlığının satılması durumunda elde edilen nakit Belçika’ya getirilebilir.

- Bu durumda Belçika bankaları Türkiye’den gelen miktarın kaynağını ve vergisinin ödenip ödenmediğini kontrol ediyor. 

- Nakdin kaynağının Belçika Vergi Dairesi’ne açıklanması gerekiyor.

- Türkiye’den ya da başka bir ülkeden Belçika’ya miras nedeniyle elde edilen nakdin getirilmesi durumunda bu nakdin vergisinin ödenmesi çok önemli.

-Miras vergisinin bu kadar önemli olmasının nedeni, Belçika’daki bankaların, Türkiye’den miras nedeniyle gelen miras beyannamesinin yapıldığının ve vergisinin ödendiğinin kanıtlanmasının istemesi. 

- Bu kanıtlanma gerçekleşmezse mirasçının belirli düzeltmeleri yapması ve çok ağır cezalarla karşı karşıya gelmesi söz konusu oluyor.

-Türkiye’de miras vergisi ödeniyorsa bu vergi miktarı, Belçika’daki miras vergisi miktarından düşürülebilir. Yine de mutlaka Belçika Vergi Dairesi’ne beyan edilmesi gerekiyor. 

- Türkiye’de ikamet eden birisi vefat ettiğinde Belçika’da miras vergisi alınmaz.

- Ayrıca vefat eden kişiden kalan mal varlığının geçmişte vergileri ödenmediyse bu konuda da sıkıntı yaşanabiliyor.

- Vefat eden kişi hayatta iken mal varlığının satılmasıyla oluşan nakdi mirasçılarına devretmesi durumunda da mirasçılar, Belçika bankalarına bu mal nakdin kaynağını açıklamak zorunda.

- Satılan mal varlığının geçmişteki vergilerinin ödenip ödenmediğinin kontrol edilmesi gerekiyor.

- Belçika’daki mal varlığının bağış yapılması durumunda bölgeden bölgeye değişen bağış vergisi ortaya çıkıyor. Yurt dışındaki mal varlığının bağış yapılması durumunda ise bağış vergisi ortaya çıkmıyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER