Belçika'da hayali faturalara dikkat edin: Bu yıl neredeyse 2000 şikayet alındı
HABERBelçika'da Federal Ekonomi Kamu Hizmeti geçen yıl sözü geçen "hayali faturalar" içeren dolandırıcılıktan yaklaşık 1.695 şikayet aldı. Kriminaller bir şekilde insanların faturalarını ele geçirip üzerinde ki hesap numarasını değiştirerek sahiplerine geri ulaştırıyorlar. Böylelikle mağdur fatura miktarını asıl gönderene ödemek yerine dolandırıcıya ödüyor.
Bruxelles Korner
Zehra Özer
Mağdur ancak haftalar sonra posta kutusunda aniden ikici bir ödeme hatırlatması bulduktan sonra dolandırıldığını anlayabiliyor.
Belçika'nın Federal Ekonomi Kamu Hizmetinin yeni merkezinde dolandırıcılık, sahtecilik, ya da aldatma kurbanı olan her dolandırılan tüketici şikayetini bildirebilir. Kamu hizmetinin yeni rakamlarına göre 2016 yılında zaten 20.000 Belçikalı ‘meldpunt.belgië.be’ merkez sitesinde şikayette bulundu, diye yazıyor De Standaard gazetesi. Bu demek oluyor ki dolandırıcılar 20.000 hayali faturanın miktarını ceplerine indirmeyi başardılar. Bu oldukça yüksek bir rakamdır.
Peki kriminaller faturaları nasıl ele geçiriyorlar? Faturalar postane şirketi ‘bpost’tun kırmızı posta kutularından, şirketlerin posta odalarından ya da bireylerin evlerinin posta kutularından da alınabilinir. Faturaları nasıl ele geçirdikleri tam olarak tespit edilemedi.
Genellikle ele geçirilen faturalar taranıyor (scan) ve özel bir yazılım programı ile banka hesap numaraları titizlikle silinerek yerine dolandırıcının banka hesap numarası yazılarak değiştiriliyor. Bazende zarfı açtığınızda faturanın yanına ilave edilmiş nazik bir yazı bulabilirsiniz, ‘hesabımız değişmiştir lütfen şu hesabımıza yatırınız’ tarzında. Bu konu da uyanık davranın.
Bunun yanı sıra gün geçtikce daha da fazlalaşan elektronik fatura dolandırıcılığı var, dolandırıcılar hack yoluyla dijital faturaları ele geçiriyorlar.
Ekonomik denetimden alınan rakamlar bu dijital dolandırıcılığın ortalama 12.000 euroluk faturalar ile ilgili olduğunu göstermektedir. Bunların arasında zirve yapan yüz bin euroluk faturalarda var ve en az miktar olan 1.000 euroluk faturalar da bulunuyor.
İpuçları:
'Hayalet faturalara yakalanmayın. İşte bazı ipuçları:
1. Sipariş formunda ki hesap numarası ile faturada ki hesap numarasını her zaman karşılaştırın.
2. Özellikle zarfın içinden etiket halinde "hesabımız değişmiştir" veya ilave bir yazı çıkarsa uyanık davranın.
3. Tedarikçilerin verilerini veya hesap numaralarını tutun, böylece yeni faturada ki hesap numarasını hemen kontrol edebilirsiniz.
4. Faturanın tarihi ile faturanın posta kutunuza atıldığı tarih arasında uzun bir zaman farkı olup olmadığına dikkat edin.
5. Eğer e-posta yoluyla bir fatura alırsanız gönderenin e-posta adresini kontrol edin. www.whois.com aracılığıyla e-postanın gönderildiği IP adresini kontrol edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir