© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA EN PAHALI EVLER BRÜKSEL’DE, EN UCUZ EVLER VALON BÖLGESİ’NDE

BELÇİKA’DA EN PAHALI EVLER BRÜKSEL’DE, EN UCUZ EVLER VALON BÖLGESİ’NDE

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

BELÇİKA’DA EN PAHALI EVLER BRÜKSEL’DE, EN UCUZ EVLER VALON BÖLGESİ’NDE

Belçika'da, Brüksel Bölgesi her tür konut için en pahalı bölge olurken Valon Bölgesi ise fiyatların en düşük olduğu bölge konumunda.

Belçika'da “En pahalı ve en ucuz evler nerede?” sorusuna cevap vermek çok zorlaştı. Ev fiyatlarının bölgelere ve şehirlere göre çok farklılaştığı ülkede, bir evin fiyatı 130 bin eurodan 800 bin euroya kadar değişiyor. Dolayısıyla bir evin ortalama fiyatını belirlemek çok zor.

Belçika genelinde emlak fiyatları artmaya devam ediyor. 2021'e kıyasla Brüksel'de dört cepheli bir müstakil evin fiyatı 50 bin euro artarken Valon Bölgesi’nde 20 bin euro yükseldi.

Belçika'da bir ev veya daire satın almak için hangi bölgenin daha uygun olduğuna bakıldığında Brüksel Başkent Bölgesi’nin her tür konut için en pahalı bölge olduğu, Valon Bölgesi’nin ise fiyatların en düşük olduğu bölge olduğu ortaya çıkıyor.

İstatistik ofisi Statbel'in verilerine göre ülkedeki en pahalı evler Başkent Brüksel’in merkez ve sahilinde sıralanıyor. Ixelles Belediyesi’nde ve sahilde yer alan Knokke-Heist semtinde ülkedeki en pahalı evler bulunuyor. 2022'nin ilk yarısında, bu semtlerde evlerin medyan fiyatı 750 bin euro civarına ulaştı. İki ve üç taraflı evler, son bir yılda 52 bin euro artışla 486 bin euroya satılırken dört cepheli evlerin ortalama fiyatı yine son bir yılda 50 bin euro yükselerek 1 milyon 150 bin euroya seviyesine geldi. Dairelerin medyan fiyatı ise son bir yılda 11 bin euro artarak 250 bin euro oldu.

Ev fiyatlarının ülkede en düşük düzeyde olduğu Valon Bölgesi’nde ise 2022'nin ilk yarısında, iki veya üç cepheli evlerin ortalama fiyatı son bir yılda 10 bin euro artarak 170 bin euroya, dört cepheli evlerin ortalama fiyatı ise son bir yılda 20 bin euro artarak 285 bin euroya ulaştı. Daireler, iki veya üç cepheli evlere göre daha pahalı hâle gelirken son bir yılda 12 bin euro artışla ve 172 bin euroya yükseldi.    

Ülkenin orta düzey ev fiyatlarına sahip olan Flaman Bölgesi’nde ise iki veya üç cepheli ev fiyatları, son iki yılda 43 bin euro artarak 280 bin euro düzeyine çıkarken dört cepheli ev fiyatları ise ise yine son iki yılda 50 bin euro artışla 390 bin euroya yükseldi. Daireler ise 25 bin euro yükselerek 230 bin euro düzeyine ulaştı.

En pahalı belediye Lasne, en ucuz belediye Hastière

Valon Bögesi’ndeki ev fiyatının 657 bin euroluk medyan fiyatının en yüksek olduğu yer, Valon Branbant’taki Lasne Belediyesi oldu. Bu belde, Brüksel’e yakın olduğu için ev fiyatları açısından bölgenin en yüksek düzeyine sahip. İki ve üç cepheli evlerin satış fiyatı 310 bin euro iken dört cepheli evler ortalama 465 bin euro ya alıcı buluyor. Dairelerin fiyatı 250.000 euroya ulaştı. Flaman Brabant'ta yarı müstakil veya yarı müstakil bir evin medyan fiyatı 335 bin euro düzeyinde.

Valon Bölgesi’nde yer alan Namur eyaletindeki Hastière Belediyesi ülkenin en ucuz evlerin satıldığı yer. Ev fiyatları 73 bin 500 euro civarında. Hainaut’ta ise iki ve üç cepheli evler 150 bin euroya satılırken daireler 145 bin eurodan alıcı buluyor. Dört cepheli evlerin 245 bin euroya satıldığı Namur eyaleti bu açıdan da ülkenin en ucuz eyaleti sayılıyor.

Flaman Bölgesi’nde yer alan Limburg’da ise üç cepheli veya teraslı bir evin ortalama fiyatı 237.000 euro. Ülkenin kuzeyinde, Flaman Bölgesi’nde yer alan Batı Flandre kentindeki Menen Belediyesi’nde ise ortalama evler ortalama 180 bin euroya satılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER