© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika’da emeklilik reformunda uzlaşma sağlandı

Belçika’da uzun süren tartışmalara yol açan emeklilik reformunda federal hükümet, bir karara vararak çalışanların ödüllendirilmesi yönünde bir rota çizdi. 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

Belçika’da emeklilik reformunda uzlaşma sağlandı

Belçika’da uzun süren tartışmalara yol açan emeklilik reformunda federal hükümet, bir karara vararak çalışanların ödüllendirilmesi yönünde bir rota çizdi. 

Belçika Federal Hükümeti, ocak ayından itibaren gündemde olan emeklilik reformunun kapsamını belirledi.

Çalışan insanların çalışmayanlardan daha çok ödüllendirilmesini öngören reformla asgari emekli maaşından yararlanmak için 20 yıl etkin çalışma gerekecek. Düzenlemeye göre asgari emekli maaşına erişebilmek için 20 yıl süresince yılda 250 gün çalışma zorunluluğu bulunuyor.

Ana fikri işin değerlemesi olan reform kapsamında, çalışanları erken emeklilikten vazgeçirmek için bir emeklilik ikramiyesi getiriliyor.

Bu miktar, erken emeklilik tarihinden sonra en fazla üç yıl çalışmaya devam edenler için yıl başına ek net 300 ile 500 euro arasında olacak.

Çocuklarına bakmak için çalışmayı bırakan kadınlara da fayda sağlamayı amaçlayan reform doğrultusunda, annelik, emzirme veya palyatif bakım izin günleri de fiili çalışma olarak kabul edilecek. Ayrıca Engelli işçiler için fiili çalışma koşulları azaltılacak.

Kısa çalışma saatleri

Ödenekli zaman kredisinin uygulamaya konduğu 2001 yılından önce yarı zamanlı çalışmaya başlayan herkes, asgari emekli maaşını alabilmek için daha kısa çalışma saatlerine hak kazanacak. Bu kişiler, 250 günlük fiili çalışmayı değil, 208 günlük çalışmayı gösterebilecek.

Düzenlemenin, 2024 yılında 55 yaşını dolduracak kişilere uygulanması için bir geçiş dönemi planlanıyor.

PS 10 yıl çalışma süresi talep etti

Belçika Sosyalist Partisi (PS), reformda belirtilen 20 yıl etkin süresinin 10 yıl olarak değiştirmek istese de hükümeti oluşturan yedi partili Vivaldi Koalisyonu 20 yıl etkin çalışma süresinde karar kıldı.

Anlaşma, bağımsızlar için de bazı büyük ilerlemelere işaret ediyor. Bağımsızlar Bakanı David Clarinval “Çalışanlar emekli ikramiyesi alabilecek.  Eşlere yardım konusunda da daha fazla hak vereceğiz.” dedi.

Önemli bir detay

Son hâlinde bazı değişikliklerin olmasının beklendiği emeklilik reformunda öne çıkan bir detay da 20 yıl çalışmış olma şartı içerisinde hem mesai yapmanın hem de hasta olmanın kabul edilmesi fakat işsizlik maaşı alanların çalışmış sayılmaması.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER