© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA ÇALIŞMA SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Belçika’da 20 Kasım 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni çalışma sistemine göre işçiye haftada dört gün çalışma olanağı sağlandı.

Bruxelles Korner 

Kadir Duran 

 

BELÇİKA’DA ÇALIŞMA SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Belçika’da 20 Kasım 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni çalışma sistemine göre işçiye haftada dört gün çalışma olanağı sağlandı.

Belçika'da, yeni çalışma sistemini belirleyen 3 Ekim 2022 Tarihli Kanun, 10 Kasım 2022 tarihli resmî gazetede yayımlandı.

Buna göre haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma imkânı sistemi 20 Kasım 2022 tarihinde başladı.

Yeni sisteme göre tam gün çalışanlar, işverenin onayıyla haftada beş gün yerine dört gün boyunca haftalık çalışma süresini tamamlayabilecek.  

Düzenleme çerçevesinde, tam zamanlı bir işçi, günde 9,5 saat çalışarak haftalık çalışma süresi olan 38 saati doldurabilecek.  

Haftada en fazla 40 saat olan işler içinse haftalık çalışma süresi dörde bölünecek. Böylece bir işçi, 40 saatlik haftalık çalışma süresine erişmek için on saat çalışacak.

Amaç: İstihdamın iyileştirilmesi

İstihdamın iyileştirilmesi amacıyla getirilen yeni çalışma sistemiyle işçilerin haftada dört gün çalışarak iş ve yaşam dengesini oluşturması hedefleniyor. Bazı uzmanlar, yeni çalışma sisteminin, işçinin bir gün daha az çalışmasını sağlayacağı için ekolojik bir niteliğe sahip olduğunu savunuyor. 

Nasıl uygulanacak?

Dört günlük çalışma rejimi şöyle işleyecek:

Bu sistemden yararlanmak isteyen işçi, ilk önce işverenine yazılı altı aylık bir süre için geçerli talepte bulunacak. Altı aylı süre sonunda talep yeni bir altı ay için yenilenebilecek. İşveren, işçinin talebini kabul ederse işçi ile işveren arasında yeni çalışma sözleşmesi yapılacak. Bu sözleşme, yeni çalışma rejiminin başladığı andan itibaren en fazla altı ay geçerli olacak. İşveren, işçinin isteğini reddetme hakkına sahip ancak gerekçelerini bildirmekle yükümlü.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER