© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da alkol ve uyușturucu etkisi altında araç kullanmaktan günde 155 sürüş yasağı

Belçika polisi her gün, alkol ya da uyuşturucu etkisinde olan sürücülere en az 155 geçici araç kullanma yasağı veriyor. Bu sayının giderek yükseldiği bildirildi.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Polis kontrolünde alkol ya da uyuşturucu etkisinde olduğu tespit edilen sürücü, kanında (yasal sınır olan) 0,5 promil alkol üzerinde ölçüldüğünde, sürücü belgesini, üç saat süreyle teslim etmelidir. Kanındaki alkol promili 0,8'in üzerinde ise, bu altı saattir ve aşırı alkollü veya uyuşturucunun etkisinde olduğu tespit edilen sürücüler,  sürücü belgesini on iki saat süreyle teslim etmelidir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, teknik cihazlar kullanılır.

Polis memurları 2016 yılında,  56.671 sürücü belgesini geri çektiler. Bu günde 155 sürücü belgesi anlamına gelir. Dört sürücüden üçü altı saat, beş sürücüden biri üç saat, diğerilerinin ise on beş saat süreyle sürücü belgelerine el konuldu. Bu son kategori de 2015 yılında bu sayı sadece 9.979 iken, bir yıl sonra 11.181’e (+% 12 ile) yükseldi. Parlamento üyesi olan Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) "bu endişe verici bir trend" diyor. Buna ek olarak, Güvenlik Enstitüsü Vias, alkol ve uyuşturucu denetim sayısının önemli ölçüde arttığına, dolayısıyla pozitif test sayısının da arttığına, işaret ediyor.

Dikkat çeken bölgesel farklılıklar

Ayrıca, bölgesel farklılıklar dikkat çekmektedir. Örneğin, Anvers'te geri çekilen ehliyet sayısı 1.612 iken bunun biraz altında olan Valon Brabant'ta bu sayı 10.941’dir. Flaman bölgesinin Limburg eyaleti, ehliyetini teslim etmesi gereken 3.812 sürücü ile, bölgelerin en alt sırasında yer alıyor. Lahaye-Battheu daha etkili bir politika yürütmeyi savunuyor, ancak İçişleri Bakanı Jan Jambon'dan (N-VA) hiçbir destek alamıyor. Jambon, polis bölgelerinin ve savcıların özgürlüğünü savunuyor. "Yerel mücadelemiz sistemimizin bir parçasıdır. Örneğin, bazı belediyelerde diskotek bulunur bazılarında bulunmaz. Yerel olarak ayrı ayrı ele almalıyız " ifadesinde bulundu Jambon.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER