© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika’da 1 Nisan’da neler değişecek, gelin hep birlikte gözden geçirelim

Belçika’da 1 Nisan tarihinden itibaren yine günlük hayatımızı etkileyecek olan bazı yasalar değişiyor. Böylece, örneğin evinizin inşaat işleriyle uğmaşmak ya da bir dünya turuna çıkmak için, sebebi geçersiz sayılan zaman kredisi başvurusunda bulunmak artık mümkün değildir. Gent şehri 1 Nisan’da uzun zamandır üzerinde tartışılan hareketlilik planını başlatıyor. Tüm değişiklikleri sizin için sıraladık.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Sebebi Geçersiz Zaman Kredisi

Zaman kredisi bir iş yerinde çalışanların kendi özel işlerini yapabilmeleri için işyerlerinden uzun vadeli izin almaları anlamına geliyor. Sebebi geçersiz zaman kredisi alanlara,  2015 yılından bu yana zaten hiç bir sosyal ödeme yapılmıyordu, bir ihtimal belki yine eskisi gibi ödemeli olur diye bekleniyordu. Ama bunun ihtimali şimdi tamamen ortadan kalktı. Sebebi geçersiz sayılmasına rağmen, işinize uzun süreli ara vermek yine mümkün olacak, ancak bu sadece örneğin işverenin, sabit bir süre için işsözleşmesini askıya almayı kabul ettiği durumunda mümkün olacak, diye açıklıyor ACV sendika araştırma departman sözcüsü Piet van den Bergh.

Bakım motifli zaman kredisi

Bakım motifli zaman kredisi ise 51 aya uzatılıyor. Bu örneğin 1 ile 8 yaş arası bir çocuğun bakımı için, ya da ağır hasta bir aile üyesinin bakımı için olabilir. Ama bu plan hala askıda: 1 Nisan’dan itibaren, insanlar  36 ay yerine artık 48 ay bakım motifli zaman kredisinden sosyal ödemeli faydalanabilecekler, diye açıklıyor, Van den Bergh. Çalışma Bakanı Kris Peeters’in kabinesine (CD& V) göre,  51 aya kadar uzatılması hala onaylanmadı ama en geç 1 Haziran’a kadar onaylanması bekleniyor.  

Gent şehrinde hareketlilik veya  sirkülasyon planı

Nisan ayının ilk Pazartesi günü, 3 Nisan’da  Gent şehrinde merakla beklenen yeni hareketlilik planı yürürlüğe giriyor. Sirkülasyon planı, kentte daha az otomobil kullanımı sağlayarak, kenti daha yaşanır hale getirmelidir.  Gent belediyesi, kentin yayaları, bisikletlileri ve toplu taşıma araçlarının sayıları çoğalmasıyla, araç sürücü sayısının da 10 yıl içinde 17.000 ile artığını belirtiyor. En etkili değişiklik şehri altı sektöre bölen şehrin trafik akışını, zaten sıkışık olan  şehrin çevre yoluna yönlendiren sirkülasyon planıdır. 3 Nisan’dan itibaren otomobilinizle bir sektörden diğer bir sektöre gitmeniz imkansız hale getirilecek.

Hareketliliğin web sitesinde, "Şehir merkezinin yerel trafiğine kesinlikle öncelik verilmelidir", diye belirtiliyor. "Kent merkezinde aracı ile bir işi olmayanın,  artık aracı ile kent merkezinden geçemeyecek. Merkeze ulaşmak isteyen herkes, hem mantığını,  hemde iç çevre yolunu (R40) takip etmek zorunda kalacak."

İç-çevre yolu bölgesi içinde bulunan altı sektör dışında , şehir merkezinde ki  trafiksiz alanlar dahada genişletilecek.

Bu planın hedefinde,  ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması, uygun yerlere akıllı bisiklet ağlarının kurulması, trafiğe kapalı yaya yollarının yaygınlaştırılması, yüksek verimli araçların kullanılması yatıyor.

Kreşlere kalite kılavuzları

On sekizden fazla çocuk barındıran kreşlerin artık bir kalite el kılavuzu olması gerekiyor. Bu tedbir 1 Nisan 2014 yılında çocuk bakım kararnamesine yerleştirildi ve aynı zamanda 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren yürürlükte olmalıydı ama "baskıyı hafifletmek için" kreşlere bir yıl ekstra zaman tanınmıştı.

En az on sekiz çocuk barındıran kreşlerin organizatörleri kalite kılavuzlarında sunmak istedikleri kaliteyi ve bu kaliteyi nasıl elde etmek istediklerini tanımlamalıdırlar. Böyle bir el kılavuzu hazırlamaları için yeni organizatörlere izin ruhsatlarının tarihinden başlayarak iki yıl bir zaman tanındı. Çocuk ve Aile web sitesinde gerekli desteği bulabilirsiniz.   

Dijital iflas dosyaları

1 Nisan'da iflas dosyaları dijital olarak aktif olacak. Mahkemeler, mütevelliler ve alacaklılar tarafından en önemli belgelerin işlemi dijital olarak hazırlanması, alışverişinde bulunulması ve imzalanması mümkün olacak. Bu değişim, muazzam bir zaman tasarrufu olarak görünüyor.

Yeni iflas vakalarının yönetimi ve tahsil edilen borçların elektronik kayıdı,  resmi olarak 1 Nisan’da başlatılan (Kayıt Merkezi Solvency) RegSol platformu tarafından yapılması gerekmektedir.

Somut olarak alacaklılar iflas dosyalarında - kanunda belirlenenler dışında olmak üzere - gelecekte ki borç tahsilatlarını dijital olarak bildirmeleri gerekiyor. Mütevelliler iflas dosyalarını  yöneterek böylece mahkemelerin kayıt işlemlerinin yükünü hafifletmiş olacaklar. Mahkeme kararları otomatikmen RegSol programı içinde tahsil edilecektir.  

Alacaklılar ve mütevelliler RegSol programının kullanımı için ücret ödemek zorundalar. Yani onlar geçici olarak hukuki mesleğin savunma fonu tarafından finanse edilen,  yeni platformun maliyetini karşılamak zorundalar.   

RegSol platformunun gelişi,  Adalet ve Hukukun dijitallaştırma konusunda, yeni bir adım temsil ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER