© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika’da 1 Mart'ta neler değişti

Yeni ay, yeni önlemler. 1 Mart'ta, elektriğin fiyatı birkaç euro daha pahalandı, e-ticarete tercihli vergi rejimi düşünülüyor, sürücülük imtihanlarında tercüman yardımı dört dil ile sınırlandı, Vallon bölgesi plastik poşet kullanımını yasakladı ve beş federal kuruluş bir araya gelerek aynı çatı altında kapsamlı bir kamu hizmeti oluşturdu.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Elektrik fiyatları bir kaç euro daha pahalandı

Yüksek iletim fiyatları dağıtım sistemine bağlı olan (hem aileler hem de küçük ve büyük işletmeler içeren) tüm müşterileri için geçerlidir.

Yüksek iletim fiyatlarının artmasından dolayı Flaman bölgesinin elektik faturaları 1 Mart’tan itibaren tekrar pahalandı. Yılda 3500 kWh (kilowatt) enerji tüketen ortalama bir ailenin, elektrik faturalarına her yıl 5,26 euro ekleniyor ya da elektrik faturaları yüzde 0.5 ile artıyor.

Iletim fiyatları şebeke tarifelerinin bir parçasıdır. Şebeke, tarifeleri dağıtım sistemi olan Eandis ve InfraX ‘a ödüyor.

e-ticaret'te mali fayda

E- ticaretin, Deliveroo, Airbnb, Uber ve benzerleri gibi çevrimiçi platformların üzerinden kazanç sağlayanlara 1 Mart’tan itibaren yüzde 10 oranında bir stopaj vergisi uygulanabilir. Uygulanabilir çünkü Maliye Bakanlığı henüz bu platformlara gerekli izinini vermedi. Cuma günü dört başvuru daha yapıldı, ama Maliye sözcüsü Francis Adyns’e göre, henüz hiçbir tanımlama teslim edilmedi.

Vergi bu platformlar aracılığıyla elde edilen brüt gelirler için geçerlidir. 2017 yılında geçerli olan ödemesiz mali faydalar 5100 euro tutarına kadar geçerlidir, ama pratikte gerçek gelirler daha düşük olacaktır. Onaylanacak olan platformlar tarafından kazanç sağlayanların brüt gelirlerinden yüzde 10 oranında bir stopaj vergisi kesilecek ve maliyenin hesabına yatıralacaktır. Ancak, gelirlerin yinede yıllık beyannamede bildirilmesi gerekecektir.

Maliyenin websitesinde sertifikalı platformların bir listesi yayınlanacaktı, ancak tanımlanan platformların yokluğundan dolayı bu liste henüz yayımlanamadı. Federal hükümet böylece devlet kasasına 20 milyon euro bir kazanç sağlayacağını umuyordu.

Tercüman aracılığıyla sürücü imtihanlar dört dil ile sınırlandı

Hollandaca veya Flamanca konuşmayı bilmeyen ama yinede sürücü ehliyet sınavına girmek isteyenler, 1 Mart’tan itibaren sadece Almanca, İngilizce veya Fransızca dilinde bir yeminli tercüman yardımı ile sınava katılabilecekler. Bu yeni kural sürücü sınav reformunun bir parçasıdır. Diğer önlemler ise 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak. Ancak bu reform, sadece Flaman Bölgesi'nde ikamet edenler için geçerlidir, çünkü Flaman Bölgesi altıncı devlet reformundan beri trafik güvenliğinin yetkisine sahiptir.

Sürücü ehliyet sınavında 1 Haziran dan itibaren, diğerlerinin yanı sıra, ciddi hata yapanlar daha ağır cezalanacak, örneğin sürücüler iki manevra yerine altı manevra yapmak zorunda kalacaklar. Ancak buna nazaran, geçici sürücü ehliyetinin gününü geçirenlerin yeniden sınava katılmalarına verilen üç yıllık ceza süresi kaldırılıyor.

"Sınav merkezleri mantıklı olarak örgütsel ve mali anlamda bazı sorunların yasandığını farkettiler," diyor sınav merkezlerinin sözcüsü Marie De Backer. "Buna ek olarak, tabiki hile riski de var. Bir imtihan rektörü sinav sırasında diğer dilleri anlamazken, bir İngiliz tercümanını normalde gayet iyi anlayacaktır ve yanında neler konuşulduğundan haberdar olacaktır."

Brüksel'de de, aynı zamanda Flamanca ve Fransızca dışında bir dilde sınava girmek isteyenler için reformlar gelecek. Ancak bu reform, yıl sonlarında veya gelecek yılın başlarında uygulanmaya geçecektir.

Valon bölgesi plastik poşetleri yasakladı

1 Mart’tan itibaren artık Valon süpermarketlerinde, meyve ve sebze taşımak için hiçbir plastik poşet bulunmayacak. Sıradan taşıyıcı plastik torbalar veya poşetler aslında, geçen yıl 1 Aralık tarihinden beri yasaklanmıştır. Çevre Bakanı Joke Schauvliege Flaman bölgesinede böyle bir yasak getirmek istiyor, ancak ne zaman uygulanılacağı henüz belli değil.

Valon bölgesinde ise hiçbir alternatifi yoksa eğer hijyen nedenlerden ötürü bazı istisnalar kaideye alınacak. Brüksel'de de bu yıl 1 Eylül’den itibaren plastik alış veriş poşet yasağı konulacak. Bir yıl sonra, meyve ve sebzelerin ambalaj edildiği şeffaf poşetlerin yasağı da takip edecek.

Beş federal kuruluşlar kapsamlı bir Federal Kamu Hizmetinde birleşti

1 Mart’tan itibaren  beş federal kuruluşlar, yeni kapsamlı bir kamu hizmetinde birleşti. Federal Politika ve Destek Kamu hizmeti. Kamu İşleri Bakanı Steven Vandeput’te (N-VA) göre, federal kamu hizmetinin yeniden çizilmesi, tasarımı ve yapılandırılması önemli bir adımdır.

Yeni kurulan kamu hizmetinin amacı, birçok alanda diğer kamu hizmetlerini desteklemektir. Burada dijital dönüşümünden personel yönetimine,  ayrıca satın almadan bütçe ye kadar  hizmet verilecek. Yapıya uyumlu organizasyonlar, Federal kamu hizmeti Personel ve Organizasyon, Federal kamu hizmeti Bütçe ve Yönetim Kontrolü Fedict, Selor ve Empreva hizmetleridir.

Aynı zamanda üç servis merkezi kuruldu. "Persopoint"  hizmeti, hükümet için bir sosyal sekreter olarak görev yapacak, "İşe Alım ve Kalkınma"hizmeti,  kamu görevlilerinin kariyerlerini yönlendirmekten sorumludur ve "Federal Muhasebeci / Tedarik" hizmeti zamanla hükümetin bir muhasebe merkez ofisine gelişebilir. "Dijital Dönüşüm Ofisi" dijital dönüşümden sorumludur.

Özellikle, beş kuruluşlar birleşerek 1 Mart 2017 tarihinden itibaren Federal Politika ve Destek kamu hizmeti olarak devam ediyor. Personeller Brukselde WTC III binasına taşındı. Kamu hizmetinin başında 662 tam zamanlı çalışanı var. Destek hizmetlerini birleştirerek, oniki yönetici yerine sadece yedi yöneticinin olması yeterli kılındı. Yönetim kurulu neredeyse yarı yarıya indirildi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER