© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA VERGİ REFORMUNA HAZIRLANIYOR

BELÇİKA VERGİ REFORMUNA HAZIRLANIYOR Belçika’da çalışanların enflasyon karşısında ezilmemesi için Vergi Reformu Paketi hazırlanıyor.

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran 

 

BELÇİKA VERGİ REFORMUNA HAZIRLANIYOR

Belçika’da çalışanların enflasyon karşısında ezilmemesi için Vergi Reformu Paketi hazırlanıyor.

Belçika’da federal hükümeti oluşturan yedi partili Vivaldi Koalisyonu, ardı sıra reformlara imza atıyor. Bu doğrultuda, emeklilik reformundan sonra vergi reformu da masaya geldi.

Yeni vergi reformu projesi önemli tartışmalara yol açıyor. Tartışmaların ana eksenini Yeni Vergi Reformu Paketi’nin ekonomiye zarar verip vermeyeceği oluşturuyor.

Belçika Maliye Bakanı Vicent Van Peteghem tarafından gündeme getirilen Vergi Reformu Paketi adil ve modern olarak tanımlanıyor.  

Reform paketi, son dönemde yükselen enflasyonla başa çıkmak adına çalışanların net maaşının artırılması düşüncesiyle vergi oranını azaltmak amacıyla hazırlandı.

Belçika şu anda mali baskıyı en çok hisseden üçüncü Avrupa ülkesi konumunda. 100 euroluk satın alma gücüne sahip olmak için Belçika halkı, 155 euro vergi ödeme durumunda. Bu miktarın yüzde 53,5’i devlete ödeniyor.

 

YENİ DÜZENLEMELER

 

 

Vergi reformuyla yaşama girecek düzenlemeler şöyle:

Yeni reform paketi kapsamında, gelirde muafiyet için belirlenen 9 bin 720 euroluk kota 13 bin 390 euroya çıkarılacak. Bu miktar, bir kişinin yaşaması için kazanması gereken minimum gelir olarak belirleniyor.

 

Buna göre 13 bin 390 euro üstü gelirde uygulanan yüzde 40’lık oran yüzde 35’e, 24 bin 480 euroluk gelirde geçerli olan 45’lik oran yüzde 40’a, 42 bin 370 euro üzeri gelirden alınan yüzde 50’lik oran da yüzde 45’e düşürülecek.   

Böylece beş dilimde şekillenen vergi oranı şöyle olacak: Gelirlerin 0,01 eurodan 13 bin 390 euro arasındakilere yüzde 25, 13 bin 870 eurodan 24 bin 480 euro arasındakilere yüzde 35, 24 bin 480 eurodan 42 bin 370 euro arasındakilere euroya denk gelen yüzde 40, 42 bin 370 eurodan 84 bin 740 euro arasındakilere yüzde 45 oranında vergi uygulanacak. 84 bin 740 eurodan fazla gelir ise yüzde 50 oranında vergilendirilecek.

Örneğin 45.000 euro brüt kazanan bir çalışan eski sistemde 15 bin 269 euro vergi öderken reform paketine göre 12 bin 221 euro vergi ödeyecek.

Reform, 3 bin 048 euro olan satın alma gücünün artırılmasını öngörüyor. Böylece bazı ödeme sistemleri yürürlükten kaldırılacak.

Bakan Van Peteghem, çalışanların maaşlarına ek maliyetini getirmeden kişiselleştirilmiş maaş paketlerini sınırlandırmak istiyor. Bu çerçevede, brüt maaşın bir parçası veya işçi tarafından tatil günleri, emeklilik tasarrufu veya şirket araçlarının uzun yolculuk veya tatil için kullanılması, en yüksek vergi miktarında vergilendirilecek.  

KDV oranlarında değişiklik

Vergi Reform Paketi’nde KDV oranlarında da değişiklikler düşünülüyor. Bu çerçevede, yüzde 0, yüzde 9 ve yüzde 21'lik olmak üzere üç farklı KDV oranı planlanıyor. Satın alımlarda şu anda yüzde 6 ve 12 olan KDV oranları yüzde 9 olarak belirlenecek.

Meyve ve sebzeler, ilaçlar, çocuk bezleri ve hijyenik korumalar üzerinde KDV yüzde sıfır olacak. Belçika’da ilaç tüketimi hane halkı bazında yılda ortalama bin 100 euro civarında gerçekleşiyor.  

Küçük miras sahipleri vergiden muaf

 

Hisse ve hisse satışında kâr vergisi yüzde 30'dan yüzde 25'e düşürülürken diğer finansal ürünler üzerindeki sermaye kazançlarıyla ilgili olarak yüzde 15'lik bir vergi oranı belirleniyor. 

6 bin euro altındaki küçük miras sahipleri vergiden muaf olacak.

Yeni bir vergi: Kira vergisi

Bakan Van Peteghem ayrıca gerçek bir kira sisteminin yürürlüğe girmesini istiyor. Bu kapsamda, küçük mal sahibi kiraladığı yer için 30’luk yenileme muafiyetinden yararlanabilir veya 6 bin euroluk muafiyete başvurabilir.

Öte yandan, tuğla binaların performanslarını en aza indirerek ev sahibini kayba uğratacak durumlar, kira fiyatlarını yükseltebilecek.

Şirket vergisi

KOBİ'ler için verginin yüzde 20'den yüzde 15'e düşürülmesi öngörülüyor ( Kar = /max 100.000 EUROS) .

Sıfır emisyonlu araçlar için vergi düzenlemesi reform paketinde yer almıyor.  

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER