© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika için oturum ve çalışma izni ...

Belçika için oturum ve çalışma izni ...

Bruxelles Korner

Hakan Erzurumlu 

Avukat

 

Belçika için oturum ve çalışma izni ...

 

 

Özel nedenlerden dolayı Belçika'da oturum alabilirsiniz :

 

Belçika'da akrabalarınız varsa, aile birleşimi yoluyla oturum hakkı elde edebilirsiniz.

 

Acil insani durumlarda, örneğin, uzun iltica prosedürlerinde, okul çağında çocuğu olanlar ve uzun süre Belçika'da ikamet eden ailelere insani düzenleme ile oturum hakkı tanınabilir.

 

Ağır hastaysanız ya da ihtiyacınız olan tedavi Türkiye'de mevcut değilse veya erişilebilir değilse tıbbi düzenleme için başvurabilirsiniz.

 

Belçika'ya eğitim için gelebilirsiniz. Eğer eğitim görmek amacıyla T.C. vatandaşı olarak ikamet aldıysanız, iş aramak veya şirket kurmak için mezuniyetten sonra en fazla 12 ay boyunca ikamet hakkı için başvurabilirsiniz

 

Belçika'yı 1 yıldan uzun süre terk ettiyseniz, ve Türkiye'de ikamet ediyorsanız, diplomatik veya konsolosluk aracılığıyla geri dönüş izni için başvurabilirsiniz.

 

Belçika'ya işçi olarak gelebilirsiniz: Single Permit

 

Single permit, istihdamla bağlantılı olarak verilen bir oturma iznidir. Single Permit ile Avrupa vatandaşı ve Avrupada oturum izni olmayanlara Belçika'da 90 günden fazla bir süre boyunca çalışmak için ikamet etmelerine izin verilir.

 

Şirketleşme ile Belçika'da oturum alabilirsiniz:

 

Belçika'da şirket kurmayı ve bundan dolayı oturum almayı arzuluyorsanız, öncelikle profesyonel veya meslek kartı sahibi olmanız gerekir. Profesyonel kart almaya hak kazanmak için, serbest meslek faaliyetinizin şu 3 kategoriden birine uyması gerekir:

 

  1. ekonomik katma değeri olan serbest meslek faaliyeti:

 

örneğin, doğrudan veya dolaylı olarak istihdam yaratmak ve yatırım içermek

 

2. yenilikçi bir katma değer ile bağımsız mesleki faaliyet:

 

örneğin; yeni ürünler, hizmetler veya süreçler geliştirmek ve bunları katma değere dönüştürmek veya yeni veya geliştirilmiş teknolojileri mevcut ürünlere, hizmetlere veya süreçlere uygulamak ve bunları katma değere dönüştürmek.

 

3. sportif, kültürel veya sanatsal katma değeri olan serbest meslek faaliyeti.

 

Belçika devleti ve özellikle bölge hükümetleri yeni gelenler ve gelecek olanlara olanaklar sağlıyor. Kendi ekonomisini güçlendirecek ve istihdam yaratacak çalışmalara her zaman kapısını açık tutuyor. Ama bu sunulan olanakların şartlar ve prosedürlerine uymanız gerekiyor.

 

Türkiye'deki ekonomik nedenlerden dolayı ceketini alıp çıkmak isteyenler çoğaldı. Arayan soran eksik olmuyor. Gürbetçiler nasıl vatana tatile gittiklerinde öpülmeden geri dönmüyorlarsa, aynı şekilde Belçika'ya gelmek isteyenler de öpülme tehlikesi ile karşılaşabiliyorlar.

 

Kararınızı verdiğinizde üfürükçü takımlara kendinizi kaptırmayın, öncelikle iyi bir araştırma yapın ve yetkili isimlere danışmanızı öneririm.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER