© © 2024 S-B-E Ltd

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE İNSAN TİCARETİ

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE İNSAN TİCARETİ

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE İNSAN TİCARETİ

(arşiv foto)

 

IREM-Ponticelli şirketi, yapımını üstlendiği Borealis AG’ye ait Antwerp Limanı’ndaki şantiyede insan ticareti yapmakla suçlanıyor. 

Belçika’nın Antwerp şehrindeki bir şantiyede, insan kaçakçılığı yapıldığı tespit edildi. Şantiyede kaçak olarak çalışan 100'den fazla Türk işçi yetkililere teslim edildi.   

İşçilerin yasa dışı yollarla çalıştırıldığı Antwerp Limanı’nın şantiyesi Avusturyalı kimya şirketi Borealis AG’ye ait. Şirket, şantiye yapımını üstlenen ve Fransız Ponticelli ile İtalyan IREM firması arasında geçici bir ortak girişimle kurulan IREM-Ponticelli şirketiyle sözleşmesini “Bir sonraki duyuruya kadar” askıya aldı.

Ponticelli ve IREM şirketleri, gelişmelerle ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.

(arşiv foto)

 

55 potansiyel insan ticareti kurbanının keşfedildiği Antwerp Limanı’nın şantiyesinin denetlemesini yapan Borealis’in yetkilileri, şantiyede insan ticareti mağdurları taahhüdüne ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, insan kaçakçılığı iddialarına şaşırdığını ve öfkelendiğini söyleyen yetkililer, "Borealis, tüm taşeronlarının ve iş ortaklarının iş kanunları da dâhil olmak üzere yasal gerekliliklere tam olarak uymasını şart koşuyor. Şirketle ve şirket için çalışan herkese saygılı davranmayı birinci öncelik olarak görüyoruz ve IREM-Ponticelli'den tam şeffaflık talep ediyoruz.” ifadesini kullandı. Yetkililer, bir iç soruşturma grubu kurulduğunu ve şantiyede çalışmaların üç gün süreyle durdurulacağını bildirdi.

“Eşi görülmemiş bir vaka”

Bu sürede Antwerp şantiyesinde gerçekleşen insan ticaretinde olası kurban sayısının 55'ten 174'e çıktığı belirtildi. Bu kişiler, potansiyel insan ticareti mağduru olarak kabul ediliyor. 

(arşiv foto)

Mağdurlar arasında Filipin, Bangladeşli, Türk ve diğer uluslardan kişiler yer alıyor. Gazet Van Antwerpen ve VRT NWS, Türkler ve diğer uluslara ait kişilerin şantiyede sömürüldüğünü yazdı. Şantiyede tespit edilen yüzden fazla Türk işçi, şikâyetlerini iletmek için bir Antwerp Polis Karakolu’nun önünde toplandı. Antwerp Polis Sözcüsü Wouter Bruyns, "Herkesin kimliği belirlendi ve savcılığa danışılarak eylemi gerçekleştiren bir kişiyle röportaj yapıldı. Bu bilgiyi davayı inceleyen iş savcısına iletiyoruz." açıklaması yaptı.

Antwerp Çalışma Müfettişliği'nden Pieter Wyckaert ise "Bizim karşılaştıklarımız arasında eşi görülmemiş ölçekte büyük bir vaka. Soruşturma olabildiğince iyi yürütülüyor ancak müfettişlerin kapasiteleri sınırlı." şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER