© © 2024 S-B-E Ltd

Avrupa'daki kurulu düzenimizi Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşması tehdit ediyor ...

Avrupa'daki kurulu düzenimizi Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşması tehdit ediyor ...

Bruxelles Korner 

Av. Hakan Hüsnü ERZURUMLU

 

Avrupa'daki kurulu düzenimizi Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşması tehdit ediyor ...

 

Belcika'da her yıl kişisel gelir vergi beyanında bulunuyoruz, bazen unuttuğumuz veya bildirmediğimiz (belçika dışındaki) varlıklarımız olabiliyor tabii ki. Ama artık Otomatik Bilgi Paylaşımı Anlaşması bu unutkanlığımızı ortaya çıkardığında bedeli maalesef vergi artışı ve ek para cezası olacaktır.

 

Türkiye'de taşınır (banka hesabı, ... ) ve taşınmazlarımız (ev, arsa, tarla ...) olabilir...

 

Otomatik bilgi paylaşımı anlaşması ile artık taşınırlarımızı (banka hesap numaralarındaki gelirler) unutamayacağız. Taşınmazlarımızı bir süreliğine yine unutabiliriz, ama tavsiye etmiyorum, dinç olmanız fiziksel ve maddi sağlığınız için daha doğrudur, Parkinson için daha çok erken  ...

 

Bu anlaşma vergi kaçaklarını en aza indirerek ülkeler arasında vergide şeffaflık sağlanmasını amaçlıyor, burada esas olan, vergi amaçları yönünden yerleşikliktir, yani yaşam merkezi olarak ifade edilen yaşadığı yer veya ikametgâhıdır.

 

Otomatik bilgi paylaşımında Belcika'da ikamet eden kişilerin Türkiye'deki banka hesap bilgileri artık her yıl düzenli şekilde Belcika ile paylaşılacak.

 

Bu bilgiler şunlardır :

 

 

Hesabınızdaki hareketlerin detayı (örneğin emekli aylığı ödemeleri, kira geliri gibi bilgiler) paylaşım dâhilinde degildir. Ayrıca taşıt, gayrimenkul gibi bilgiler de anlaşma kapsamında değildir.

 

Ancak, bu anlaşmanın Belcika'da yaşayanlar icin önemli dört etkisi muhakkak :

 

  1. Türkiyede elde ettiği gelirleri beyan etmeyenler, faizi ile birlikte vergi cezaları ödeyecek;
  2. yaşadığı ülkede tabi olduğu vergi dilimlerindeki artışı nedeni ile ek vergi ödeyecek;
  3. yaşadığı ülkede sosyal yardım alanların gelirlerinde artış olacak ve sosyal yardım alamayacaklar;
  4. vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık gibi ağır suçlamalarla karşılaşılacak ve geriye dönük incelemelere de maruz kalabilecek.

 

Önemli başka bir konu ise, bu çalısmalarda çifte vergilendirmenin yapılmayacağıdır, yani Türkiyede ödenen vergi Belcika'da ödenecek tutardan düşecektir. Bunu yapabilmeniz icin Türkiye'de bu hesapla ilgili gelirlerin vergilendiğini belirtmeniz gerekir.

Eğer Belcika'da ikamet etmiyorsanız ve hesabınızın bu vesile ile bildirim kapsamından çıkmasını istiyorsanız bankanıza hesap sahibi olarak Türkiyede yerleşik olduğunuzu beyan etmeniz ve bu beyanın teyit edilmesi gerekecektir.

 

İyi ki, hatırlayanlar için Kombassan ve Yimpaş gibi oluşumlar geçmişte kaldı, ... alamadıklarınızın üzerine bir de ek vergi ve ceza ödeyecek olsaydınız işin içinden hiç çıkılmazdı maalesef, ama yine de herşeyde bir hayır vardır ...

 

Bu vesile ile bir hatırlatmada bulunarak Kur Korumalı Vadeli Mevduat hesap faizinize dikkat etmenizi tavsiye etmek isterim, seneye veya bir sonraki sene başınız ağrımasın, vergi dairesine karşı şeffaf olunuz ...

 

Sevgi ve selamlarımla

 

Av. Hakan Hüsnü ERZURUMLU

Hakan H. ERZURUMLU Advocaat - Bemiddelaar Tour & Taxis Gare Maritime - Spaces Rue Picardstraat 7, Blok 6 1000 Brussel T. (0032) (02) 786 43 68 GSM (0032) (0)486 51.82.98

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER