© © 2024 S-B-E Ltd

Avrupa’da otonom araçlar trafikte boy gösterilebilecek

Avrupa’da otonom araçlar trafikte boy gösterilebilecek.

Bruxelles Korner

Kadir Duran

Avrupa, otonom araçların dolaşımına izin verdi

Avrupa’da otonom araçlar trafikte boy gösterilebilecek.

Avrupa'da, otonom (sürücüsüz) araçların halka açık yollarda dolaşımına, Viyana Sözleşmesi'nin yinelenmiş 34’üncü maddesinin yürürlüğe girmesiyle 14 Temmuz 2022'den itibaren izin verildi.

Bu kararın işlerlik kazanması için her ülkenin Viyana Sözleşmesi’nin 34’üncü maddesini kendi ulusal mevzuatına dâhil etmesi önem taşıyor. 

34. madde açıkça “Sürücünün gözünü sürekli yoldan ayırmaması gerektiği” ifadesini içeriyor. Bu madde, ek olarak sürücünün direksiyon simidini bırakmak için şeritte yayaların ve bisikletlilerin bulunması, iki trafik yönü arasında fiziksel bir ayrım olması ve maksimum hızın saatte 60 kilometre olması koşullarının yerine getirmesini öngörüyor.  

İstenen seviyeye gelinemedi

Otonom araç kullanımında istenen seviyeye gelinmediğine dikkat çekilirken bugüne kadar bir araç için otonom teknoloji kullanmanın, sürücünün ellerini direksiyonda tutmak anlamına geldiğine vurgu yapılıyor.  

Belçika uygulamaya daha önce başladı

Belçika’da otonom araçların trafiğe çıkması daha önce başlamıştı. 14 Temmuz'dan beri ise Belçika’da otonom araç kullanımı üçüncü seviyeye aktarıldı. Bu seviyenin, Tesla, Mercedes veya Volkswagen gibi bazı markalara uygun olduğu belirtiliyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER