© © 2024 S-B-E Ltd

ARALIK AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

ARALIK AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

ARALIK AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

Aralık ayında da hayatımızı etkileyecek önemli düzenlemeler yürürlüğe giriyor.

Belçika’da vatandaşlar her ay olduğu gibi aralık ayında da çeşitli alanlarda yapılan değişikliklerle karşılaşacak. Aralık ayında finans, sağlık, enerji, trafik ve çalışma hayatına yönelik değişiklikler şöyle:

Faiz oranlarındaki değişimler

Keytrade Bank, 1 Aralık'ta iki tasarruf hesabının faiz oranını artıracak. Bu artışın oldukça önemli sayılabilecek yüzde 1 düzeyine ulaşabileceği bekleniyor.

Azur isimli tasarruf hesabı için taban oran yüzde 0,01'den yüzde 0,50'ye ve High Fidelity içinse yüzde 0,30'a düşecek. 

Ayrıca Azur için yüzde 0,20 ve High Fidelity içinse 0,70 sadakat bonusu eklenecek.

300 binden fazla müşterisi bulunan Keytrade Bank, Belçika'da müşterilerine avantajlı bir düzenleme uygulayan ilk büyük banka konumunda. Bankanın faiz değişikliği kararı, Avrupa Merkez Bankası'nın (BCE) son aylarda yaptığı faiz oranı ayarlamasının ardından geldi.

Santander Consumer, NIBC Direct, CKV ve MeDirect gibi daha küçük bankalar ise daha önce bu kararı aldı.

Uzun Covid-19 hastalarına destek 

Koronavirüs enfeksiyonu sonrasında uzun süreli sağlık sorunları yaşayan hastalara artık nöropsikolojik bakım için de geri ödeme yapılacak. Uzun süreli semptomları olan birçok hasta, konsantrasyon, hafıza kaybı ve diğer bilişsel sorunlar yaşadığı için nöropsikolojik bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda, hastanede ikinci basamak mesleki terapi de artık geri ödenebilecek.

Yaz aylarından itibaren Covid-19 hastalığını atlatamamış hastalar, pratisyen hekim ve ilgili diğer bakım sağlayıcıların tedavi planı çerçevesinde hazırladığı kişiselleştirilmiş bakım kursundan da yararlanabilecek. Bu kursta fizyoterapi ve psikolojik bakım hizmetleri, büyük oranda mesleki terapi ve bir diyetisyenle tedavi ile destekleniyor.

Enerji primi

Kasım ayı ortasında, Başbakan Alexander De Croo, elektrik ve gaz için federal ikramiyelerin kasım ayında dağıtılmayacağını belirtmişti. Kasım ayı için planlanan indirimin aralık ayına ekleneceği duyurulmuştu.

Buna karşın bazı tedarikçi kuruluşların kasım ayındaki bu indirimi uygulayabileceği belirtiliyor.  

Enerji ödemeleriyle ilgili bir değişiklik de şu: 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren mazot yakıtı fatura ödemeleri artık BE89 0689 4691 9885 numaralı yeni hesap numarasına yapılacak.

Krediler

Aralık ayı ortasına kadar KBC bankası yeni bir ipotek kredisi türü başlatacak.  Bu kredi türü yedi yıl içinde B veya A puanı alarak evinde enerji performansını (PEB) iyileştiren müşterilerin kalan kredilerinin vadesinde indirim sağlayacak.  Detaylar aralık ayı içinde açıklanacak.

Tüketici kredisinde azami oranlarda artış olacak

FPS Economy'ye göre tüketici kredisi için azami oranlar 1 Aralık'ta artacak.

Federal yönetim, taksitli geri ödemeli kredi kartları ve bir cari hesapta eksiye gitme olasılığı durumunda kredi tesisleri için yasal maksimum yıllık yüzde oranlarının (APR) yüzde 2 puan artacağını açıklıyor. Buna göre banka hesabında 0'ın altına inmek daha pahalı olacak.

Trafik cezaları için ödeme planları

Çok fazla sürücü trafik cezalarını ödemekte zorlanıyor. Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, 2022'nin sonuna kadar küçük meblağlar için bile olsa sürücüye ceza ödeme planlarının sunulacağını duyurdu.

Ceza ödeme planından yararlanma her vatandaşın hakkı olacak. Başvuru sahibi kendi vade tarihini seçebilecek ve tutarı en fazla altı aya yayabilecek.

Uzaktan çalışma ödeneği

Normal koşullarda işveren tarafından üstlenilen evden çalışanların masraflarını karşılamayı amaçlanan ve ofis ödeneği olarak da adlandırılan uzaktan çalışma ödeneği, 1 Aralık 2022'den itibaren aylık 142, 95 eurodan 145,81 euroya çıkacak. Bu miktar, bu yıl beşinci kez değişmiş oldu.

Velomobillere şerit takma uygulaması

Polinfo.be'ye göre, 1 Aralık 2022'den itibaren velomobillere (bisiklet araba) kalıcı olarak yanlarda sarı veya turuncu bir dış şerit takılmalıdır.

Kuponlarda düzenleme

Yemek kuponları, eko-kuponlar ve tüketim kuponlarından yararlanan işçilerin, kuponların sona erme tarihinden itibaren üç ay içinde yeniden etkinleştirilmesini talep etmesi artık mümkün olacak.a

Yeniden etkinleştirme prosedürü, çeşitli kupon veren sitelerde mevcuttur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER