© © 2024 S-B-E Ltd

Ağustos ayında değişiklikler ne olacak?

Ağustos ayında değişiklikler ne olacak?

Ağustos ayında değişiklikler ne olacak?

Bruxelles Korner

Kadir Duran

AĞUSTOS AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK DEĞİŞİKLİKLER

Belçika’da bugünden itibaren birçok alanda yeni değişikliklere gidiliyor.

Yıl içinde her ay mevzuat değişiklikleri uygulanıyor, bu değişiklikler, gündelik hayatımızı doğrudan etkiliyor. 

1 Ağustos’ta yürürlüğe giren ve önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya başlanacak konut hizmetleri ve sosyal ödenekler, sağlık, telekomünikasyon, bankacılık, enerji ve ulaşım alanlarındaki değişiklikler şöyle:  

1-) Brüksel'de konut yenileme kredi faizi düştü

Brüksel Bölgesi'ndeki ev sahipleri ve kiracılar için iyi haber. Ev sahipleri ve kiracılar, bugünden itibaren konut yenileme için indirimli krediden yararlanabilecek. Ecoreno olarak adlandırılan bu kredinin oranı, başvuranın gelirine göre yüzde 0 veya yüzde 1 olarak belirlenecek. 

Kredi kapsamında, bina yalıtımı, güvenlik, dayanıklılık ve yenileme tadilatlarının finansmanı yer alacak. Kredinin verilebilmesi tek bir şarta bağlanıyor: Yenileme finansmanı, hane halkının azami gelir miktarını aşamaz.   

Tek bir kişi veya tek ebeveynli en fazla dört kişilik bir aile için verilecek kredi miktarı 61 bin 049 euro ile 81 bin 049 euro ile sınırlandırılacak.

Diğer haneler için verilecek kredi tavanı, hanedeki kişi sayısına bağlı olarak 77 bin 699 euro veya 97 bin 699 euro olarak belirlenecek.

2-) Uzaktan tıbbi konsültasyonlar yeniden düzenlendi

Koronavirüs pandemisinden bu yana uzaktan tıbbi danışma hizmetleri çoğalmasıyla özel tıbbi konsültasyonların ücretleri ve geri ödenmesi için yeni bir çerçeve oluşturuluyor. Birinci aşamada, pandemi sırasında oluşturulan ilk teledanışma kodları, telefon ve video danışmalarını yöneten diğer kodlarla değiştirilecek. İkincisi aşamada ise tıbbi danışmanlık ücretlerinin artırılması ve hastanın konsültasyon masraflarına katkıda bulunmak zorunluluğu değişiklikleri yer alıyor.

Tarifeler, görüntülü konsültasyon için dört euro, telefonla konsültasyon için ise iki euro olarak belirleniyor. Her iki yöntemde de Ulusal Hastalık ve Maluliyet Sigortası Enstitüsü’nün (INAMI) müdahalesinden yararlanan bir hasta sadece bir euro ödeyecek.

Belga basın ajansına göre uzaktan danışmanlık hizmetinin geri ödenmesi için dört koşulun yerine getirilmesi gerekiyor: Bu koşullar; hastanın daha önce danıştığı bir doktorla ya da başka bir doktorun sevk ettiği bir uzmanla ya da bir genel tıp nöbetçi servisi ile görüşmesi, konsültasyonun hasta tarafından talep edilmesi, doktorun onayına sahip olması ve doktorun bu konsültasyon sırasında hastanın dosyasına erişmesi olarak sıralanıyor.  

3-) Logopedeslerin (konuşma terapisti) fiyatları yükseliyor

1 Ağustos 2022'den itibaren konuşma terapistlerinin ücretleri yükseliyor. Yeni R/22 sözleşmesini kabul etmeyen konuşma terapistleri hizmetlerinin fiyatını yükseltebilecek.

Şu anda sözleşmeli konuşma terapistlerinin, yarım saatlik oturumun ücreti 29,28 euro. Bu ücretin 5.50 euroluk kısmı hasta tarafından karşılanırken 23,78 euroluk kısmı ise zorunlu sağlık sigortası üstleniyor. Sözleşmeye tabi olmayan konuşma terapistleri, kendi ücretlerini belirleyebilir ve hastadan bu ücreti talep edebilir fakat sözleşmedeki resmi tarifeleri uygulamakla yükümlü.

4-) Çocuk yardımı artırılıyor

Devlet tarafından vatandaşlara sunulan sosyal ödenekler çerçevesinde yer alan çocuk yardımı artırılıyor. Çocuk yardımı, enflasyon oranın yüzde 10 civarında olduğu Belçika’da yalnızca yüzde 2 oranında yükseltilecek. Ödemelerin 8 Ağustos’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

5-) Bankalarda belli bir limite kadar depozito ücretsiz olacak

Bankalarda 1 Ağustos 2022'den itibaren belli bir limite kadar depozitolar ücretsiz olacak. 500 bin euroyu aşan kurumsal mevduatlarda ise BNP Paribas Fortis, KBC Grubu ve Fintro bankalarında depozito ücretleri yüzde 0,50, şirketler için depozito ücretleri de yüzde 3 civarında olacak.

6-) İnternet hizmetlerinde düzenleme

1 Ağustos'tan itibaren telekomünikasyon şirketi Scarlet, sınırsız internet için yenilik getirdi. Buna göre Scarlet'te internet hizmetlerinin şu anda 500 GB olan sörf hızı 3 bin GB olarak belirlenecek. Sörf hızı limitinin aşılması durumunda ücrete Scarlet Comfort, her bir TB başına 5 euro ekleyecek.

7-) Isınma primi ödemeleri 

31 Temmuz 2022 tarihinden itibaren enerji aboneleri, Belçika Federal Hükümeti tarafından ödenen ve enerji faturalarında kullanılabilen 100 euroluk primlerini aldı. Henüz Federal Isınma Primi almayan kişilerin, taleplerini 15 Ekim 2022 tarihinden önce Federal Kamu Hizmeti (SPF) arama merkezinde bulunan form aracılığıyla iletmesi gerekiyor.

8-) Octa + hesap numaralarını değiştirdi

Octa + enerji şirketi, abonelerinin elektrik veya gaz faturalarının ödemesini gerçekleştireceği hesap numaralarını değiştirdi. Aboneler ödemelerini kurum tarafından duyurulacak yeni hesap numaralarına yapabilecek.   

9-) Seyahat: Air Belçika uçuş ücretleri yükseldi

Artan yakıt fiyatları nedeniyle Belçika havayolları şirketlerinden Air Belçika uçuş ücretlerini arttırdı. Uçuş ücretlerine gelen zam miktarı en az 25 euro olarak gerçekleştirilecek. Yeni fiyat tarifesi 1 Ağustos'tan tüm destinasyonlar için satılan biletlerde uygulanacak.

1 Ağustos'tan önce rezervasyonu yaptırmış ve biletini ödeyen yolcular yeni fiyat tarifesinden etkilenmeyecek. Şirket yetkilileri, 1 Eylül'den itibaren ise tek yön için en az 50 euroluk bir artış öngörüldüğünü belirtiyor.   

10-) Şirket Hisse Vergisi ödemeleri başladı

Şirket Hisse Hesap Vergisi’nin ilk taksit ödemelerine başlandı.

11-) Hız cezalarına düzenleme

129 kilometreyi geçen hız cezalarına tolerans olmayacak.

Belçika Flaman Bölgesi’nde 129 kilometreyi geçen hız cezalarına tolerans uygulanmayacak, para cezası getirilecek. Ağustos ayının sonunda, Belçika karayollarındaki tüm tolerans marjları 129 kilometre/saniyeye düşürülecek.

Valon Bölgesi’nde ise 129 kilometre/saniyeden daha büyük tolerans marjına sahip olan son dört radar önümüzdeki haftalarda yeni düzenleme çerçevesinde uyarlanacak.  

12-) Flanders’ta teknik kontrol

1 Ağustos'tan itibaren Flanders'ta yaşayan araç sahiplerinin, bölgede bulunan teknik kontrol merkezlerine randevu alma zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER