© © 2024 S-B-E Ltd

2022 yılında neler değişti?

2022 yılında neler değişti?

Bruxelles Korner

Kadir Duran

2022 yılında neler değişti?

 

1 Oçak 2022 yılından 31 aralık tarihine kadar Belçika'da olan bütün değişikliklerinin tümü bir arada.

 

Umarım yeniden tümünü okuduktan sonra bütün değişiklerin önemini ne kadar hayatımızı etkilediğini düşünürsünüz.

 

Bu bedenden bütün değişiklikler çok önemli ve bir yıl içinde tahmin edemiyeceklerimizin ve düşünemiyeceklerimizin olduğunu görüyoruz.

 

Her ay yeni değişiklikleri yayımlamaya devam edeceğim.

 

Yeni yılınız kutlu olsun.

 

Duran Kadir ve Bruxelles Korner ailesi

 

 

01/01/2022 - 31/12/2022

Yeni yıl, yeni önlemler. İşte 2022'de Belçika'da neler değişecek.

 

Dizel araçlar, telefon operatör ücretleri, elektrik faturası..Uzman hemşireler için maaş eki.. analık ödeneğinde artış. Ücret endeksine doğru....

1 Ocak'ta neler değişecek?

1 - Euro 4 standardı dizel araçlar artık Brüksel'de sürülmeyecek

 

Bu arabalar, kamyonetler, otobüsler ve minibüsler artık Brüksel'in 19 belediyesini kapsayan LEZ içinde sürülmeyecek. Belçika'da kayıtlı ve Brüksel Bölgesi'nde dolaşan 11 yaş ve üstü yaklaşık 76.500 araç (Brüksel'de kayıtlı 25.000 dahil) söz konusu.

"Bruxelles Environnement"'a göre bu, partikül filtresi takılmaması gereken en yeni nesil dizel araçlardır.

Bu nedenle daha fazla kirletirler ve büyük miktarlarda ince parçacıklar yayarlar.

1 Nisan 2022'ye kadar üç aylık bir geçiş dönemi planlanıyor ve bu tarihten itibaren kusurlu sürücülere 350 avro para cezası verilecek.

Avrupa Çevre Ajansı'na göre, hava kirliliği her yıl Belçika'da, 1.000'i Brüksel'de olmak üzere yaklaşık 9.000 erken ölüme ve ayrıca kardiyovasküler veya solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.

2- Proximus ve Orange fiyatlarını artırdı

 

"Minimus" ve "Familimus / Tuttimus" internet ve televizyon paketlerine sahip olan Proximus müşterileri, ayda 1,5 Euro daha fazla ödeyerek, zamanla 62,5 'dan73,5 Euro'ya ulaşacak.

Sabit telefon ve televizyon, sabit telefon ve internet ve "Başlat" (sabit telefon, internet ve televizyon) içeren paketler için aylık ücret 1 euro artacaktır.

Bu paketler artık yeni müşterilere sunulmamaktadır veya artık aktif olarak tanıtılmamaktadır.

Flex paketlerinin miktarı değişmeyecek.

Ayrıca operatör, paketler hariç tüm İnternet aboneliklerinin fiyatını bireyler için ayda 1 euro artıracak ve bir pakete dahil olmayan Proximus sabit hattı olanlar ek 0,5 euro ödeyecek.

Son olarak, ikinci bir kod çözücünün fiyatı da ayda 6'dan 8 Euro'ya yükselecek ve TV Replay + ürünü ayda 5'ten 6 Euro'ya yükselecek.

Mobil abonelik fiyatları değişmeyecek.

Orange'da Love, Home ve Boost tekliflerinin fiyatları uyarlanacak.

Sabit internet dahil hizmetlerde artış ayda 2 avro, sabit internet ve televizyonda ayda 3 avro artış olacak. Diğer tüm fiyatlar değişmeyecek.

3- Basitleştirilmiş enerji faturası

 

İki sayfada sunulan bilgiler, bunları açıkça tanımlamak için beş farklı bölüme ayrılacaktır: "Temel sözleşme bilgileri", "Bir tutarı ne, nerede ve nasıl öderim veya geri alırım", "Bir sorum var", "Sözleşmeleri karşılaştırın" ve değiştirin" ve "Enerji tüketiminizi yönetin". "Küçük baskı" da kaldırılacaktır.

Bu basitleştirme, tüketicilerin, enerji faturasındaki karışıklık ve maliyetler nedeniyle daha önce daha zor olan enerji tüketimlerini daha iyi karşılaştırmasına ve kontrol etmesine olanak sağlamalıdır.

Elektrik ve Gaz Düzenleme Komisyonu'nun (Creg) bir raporuna göre, mevcut enerji faturası çok uzun ve özellikle enerji yoksulluğu içindeki birçok insan için okunamaz durumda.

Gaz ve elektrik için sosyal tarifeler yeniden yükselişte

Elektrik ve/veya doğal gaz için sosyal tarife, sosyal yardım alanlar gibi belirli kişi veya hane kategorileri için ayrılmış indirimli tarifedir.

Tüm enerji tedarikçileri için aynıdır ve enerji bileşenini, dağıtım bileşenini (dağıtım şebekesi tarifesi) ve iletim bileşenini (iletim şebekesi tarifesi) içerir. 1 Temmuz 2020'den bu yana, Creg her üç ayda bir sosyal tarife miktarını belirledi.

Yüksek enerji fiyatları nedeniyle, sosyal tarifeler bir süredir artıyor.

2021 yılının ilk çeyreğine kıyasla Ocak, Şubat ve Mart aylarında elektrik tarifesi %36, doğalgaz tarifesi ise %45 daha yükseldi. Dördüncü çeyreğe kıyasla, bu sırasıyla %8,2 ve %10,5'lik bir artıştır.

 

4- Sağlıkta "faturalanacak azami" tavan 250 Euro'ya sabitleşti

 

Bu düşüş, 250 avroya düşürülmesi sayesinde artık daha yüksek bir geri ödemeye güvenebilecek olan 96.000'den fazla haneyi ilgilendiriyor. Somut olarak, sağlık hizmetleri için 250 Euro'luk kullanım ücreti sayan en düşük gelirli aileler, geri kalanını devlet tarafından ödenecek.

Bu maksimumdan en üst faturaya 250 avroya geçiş, Ekim ayında 2022 sağlık bütçesinde Inami Genel Konseyi tarafından onaylandı.

5- Uzman hemşireler için maaş eki

 

Federal Halk Sağlığı Bakanı Frank Vandenbroucke (Vooruit) bu ek ile bir anormalliği düzeltmek istiyor. Yeni IFIC sınıflandırma sisteminin belirli hemşirelerin uzmanlığına yeterince değer vermediği veya yeterince değer vermediği görülmektedir. Bakanın ofisi, "Ve bu, diğerlerinin yanı sıra acil ve yoğun bakım hizmetlerinde uzmanlık sorunu ortaya çıkarken ve bu hizmetler bu salgın sırasında kilit bir rol oynuyor" diye açıkladı. Ek, toplu ödeme şeklinde olacaktır. Belirli bir mesleki yeterliliğe sahip uzman hemşireler için yıllık bazda brüt 2.500 Euro veya belirli bir mesleki yeterliliğe sahip uzman hemşireler için yıllık bazda 833 ek brüt Euro.

Paket 1 Ocak 2022'den itibaren verilecek.

6- Serbest meslek sahipleri için analık ödeneğinde artış

 

Doğum izninin ilk dört haftası için miktar, tam dinlenme durumunda 752,34 Euro'ya ve yarı zamanlı dinlenme durumunda 376,17 Euro'ya ulaşacak. 5. haftadan itibaren tam dinlenme durumunda 688,12 Euro'ya, devre arası dinlenme durumunda 344,06 Euro'ya kadar çıkabilir.

 

7- Pullar daha pahalıya mal olacak

 

Avrupa'ya gönderilen standart bir ürünün posta ücreti, en az beş posta pulu satın alındığında 2,09 Euro'ya ve tek bir satın alma için 2,23 Euro'ya yükselecek.

Avrupa dışına gönderilen ürünler için uluslararası kur, beş posta pulundan 2,31 Euro ve bireysel olarak 2,45 Euro olacaktır.

8- Eko-kupon için değişiklik

 

Şu anda, eko kuponları iki farklı biçimde düzenlenebilir. Federal hükümet, bu olasılığı değiştirmek için bir kararname taslağını onayladı.

Şu anda, kağıt üzerinde veya elektronik biçimde yayınlanabilirler.

1 Ocak 2022'den itibaren bu sadece elektronik olarak mümkün olacak.

31 Aralık 2021'e kadar düzenlenen kağıt eko çekler 31 Aralık 2023'e kadar geçerli kalacak.

Bu tarihten sonra kağıt eko çekler ortadan kalkacak.

9- Ücret endeksine doğru

 

Ülkenin en büyük ortak komitesi olan CP 200'ün çalışanlarının maaşlarının 1 Ocak 2022'de endekslenmesi, SD Worx tarafından yapılan son hesaplamalara göre %3,56'ya ulaşabilecek.

 

10- Yurtdışındaki gayrimenkuller kadastro gelirine göre vergilendirilecek

 

Yurtdışında gayrimenkul sahipleri, gelecek yıl vergi beyannamelerinde ilk kez kadastro gelirlerini bildirmek zorunda kalacaklar. Belçika'daki veya yurtdışındaki gayrimenkuller arasında başka bir ayrım yapılmamaktadır.

2022 vergi yılından itibaren, vergi beyannamesinde kadastro geliri talep edilecektir. Yeni kural tüm ülkelerde gayrimenkul için geçerlidir.

11- Konut kredisi almak için zorunlu mülk değerlemesi .

 

1 Ocak 2022'den itibaren, bankaların ipotek vermeden önce mülk değerlemesi yapması gerekecek. Ancak mutlaka sahada bir uzman tarafından yapılması gerekmiyecek, istatistiksel bir model de kullanılabillinecek.

Kredi tutarı artık satın alma fiyatı üzerinden değil, tahmini değer üzerinden hesaplanacaktır.

 

12- Belçika'da Banka gizliliği sona erdi: vergi makamları banka hesaplarınıza erişebilecek!

Vergi makamlarının ödenmemiş vergilerin yaklaşık 1 milyarını geri alması için 2022'den itibaren yürürlüğe girecek yeni bir uygulama geliyor.

 

 

Hükümet, sosyal ve vergi sahtekarlığına karşı mücadeleyi hızlandırmak istiyor.

Vergi kaçakcılığına ( kara para ) karşı mücadele: bankacılık sırrının sonuna doğru mu?

2022'de vergi kaçakçılığı şüphesi olması durumunda, vergi yetkilileri tüm hesaplarınızın verilerine erişebilecek.

Banka gizliliği yakında geçmişte kalacak.

En geç 31 Ocak'a kadar Cari hesapların, tasarruf hesaplarının, hayat sigortasının yanı sıra menkul kıymet hesapları ve borsa yatırımlarının miktarını da görebilecekler.

Özel hayata saygı ilkesi sorunu olabilir mi?.

Yetkili mi ve hangi bağlamda?

Febelfin'in sözcüsü Rodolphe Pierpont'un açıklamasına göre , vergi memurları banka verilerine yalnızca vergi dolandırıcılığı, kaçakcılığı şüphesi varsa erişebilecek, : "sadece hesaptaki miktarları görebilir, . işlemleri değil".

 

Otomatik bir veri kontrol sistemi ile vergi makamları tüm şüpheli işlemleri tespit edebilecek.

"Onlara kim erişebilecek? Vergi dairesi üyelerii ,Memurlar sulh hakimi değil. Mahremiyete izinsiz girişin maliyet ve faydalarını dengeleyecek eğitime sahip değiller. " Avukat Etienne Wery dedi.

"Şüpheli dolandırıcılık nedir?" Ona göre, vergi makamları ile ilgili olarak, tüm vergi mükellefleri şüphelidir. "

Maliye bakanlığı, her şeyden önce büyük balığı aradıklarını söylüyor.

 

Somut olarak, bankanızın 30 Haziran ve 31 Aralık tarihli hesap varlıklarınıza ilişkin bir beyanı iletmesi gerekecektir. Bu veriler Merkez Bankası'nın merkezi irtibat noktası tarafından toplanacaktır. Vergi idaresi, bir gerçek kişi veya şirketin bu elektronik veri tabanında ne kadar bulunduğunu bir bakışta görecektir.

 

Artı bir dizi değişiklikler var fakat bunları daha önceden yetınlanmıştı o nedenden sadece yenilikleri sunuyoruz

 

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

Belçika'da Aşı kartı, toplu taşıma, garantili gelir sigortası… işte 1 Şubat'ta değişenler

 

1-Aşı kartı (Pass Vaccinal)

 

Avrupa Birliği'nde seyahat etmeye devam etmek için iki doz covid-19 aşısı artık yeterli olmayacak

Avrupa Birliği içinde seyahat ederken aşı kartı istenmektedir.

1 Şubat'tan itibaren, bu geçişin geçerlilik süresi, 2. aşı dozundan sonra 9 ay (tam olarak 270 gün) ile sınırlıdır.

2021'de iki doz aşı olan kişiler için, aşı geçişinizin 2022'de hala geçerli olması için bir takviye ( Booster) doz almanız gerekir.

AB Covid sertifikasının geçerli olması için diğer iki seçenek devam ediyor:

yolculuktan en fazla 72 saat önce alınan bir PCR testinin veya yolculuktan en fazla 24 saat önce alınan bir hızlı antijen saptama testinin negatif sonucu,

ilk olumlu sonucun tarihinden itibaren 180 günden az bir süre geçtiğini gösteren geri alma belgesi.

Belçika, 2. dozdan sonra bu süreyi 5 aya indirmeye karar vermiştir.

2-Toplu taşıma

 

Tren biletleri "SNCB " her yıl fiyatlarını özellikle sağlık endeksine göre uyarlar.

1 Şubat'ta abonelikler ve okul abonelikler fiyatı böylece %2,14 arttı.

Abonelikler hariç diğer tüm ürünler ortalama %1,14 arttı.

Bununla birlikte, "SNCB'nin treni, geleneksel banliyö trafiğine ek olarak eğlence amaçlı seyahat eden insanlar için daha çekici hale getirme stratejisinin bir parçası olarak", gençler ve yaşlılar için eğlence ürünlerinin fiyatları (Youth Ticket , Youth Multi, Youth Holidays ve Kıdemli Bilet) fiyatlarda değişiklik olmayacak.

Son olarak, Brüksel'de seyahat etmek için toplu taşımanın kullanımını kolaylaştıran intermodal taşımacılık biletleri (SNCB, Stib, Tec ve De Lijn) de Şubat ayından itibaren tarife revizyonuna tabi olacak. 1 inci. Böylece bir Brupass XL artık yolculuk için 3 Euro yerine 3,1 Euro'ya mal olacak ve yıllık Brupass XL aboneliği 780 Euro'ya, yani 5 Euro'ya yükselecek.

 

Brupass'ın 1 gezi ve 12 ay için fiyatları, Brupass okulunda olduğu gibi değişiklik olmayacak.

Brüksel'de yıllık Stib aboneliği, sadece öğrenciler için değil, 18 ila 24 yaşındakiler için 12 Euro'dur.

12 Euro, 18 ila 24 yaşları arasında olmanız ve Brüksel'de yaşamanız koşuluyla, Brüksel Başkent Bölgesi'nde toplu taşıma ile seyahat edebilmek için yıllık geçiş ücretidir.

Bunlar sadece iki koşul. Daha önce de öğrenci olmanız gerekiyordu ama artık durum böyle değil.

Yıllık Stib aboneliğinin 499 Euro'ya mal olduğunu bildiğinizde güzel bir tasarruf.

Üstelik bu yeni abonelik azalıyor: 1. ve 2. abonelik 12 €'dur ve aynı aile içinde satın alınan 3. abonelikten ("Okul" ve/veya "12-24 Brüksel") ücretsizdir.

Aynı şekilde : Brüksel Havalimanı'na yolculuklar. Her zaman ekstra ödemek zorunda kalacaksınız.

3-"aşırı mesleki stres ve tükenmişlikle mücadele bağlamında" genelgesi

Federal memurlar için mesai saatleri dışında patronunuza artık yanıt vermeme hakkı

1 Şubat itibariyle, Kamu Hizmeti Bakanı Petra De Sutter'ın (Groen) bir genelgesi uyarınca, federal memurlar artık normal çalışma saatleri dışında üstleri tarafından çağrılamayacaktır.

Bu genelge, 65.000 federal memur için "bağlantıyı kesme hakkını" düzenlemeyi amaçlıyor ve "aşırı mesleki stres ve tükenmişlikle mücadele bağlamında" bir parçası.

İkinci bir hüküm ayrıca, federal bir memurun "telefona cevap vermemesi veya normal çalışma saatleri dışında bir mesajı okumaması durumunda herhangi bir dezavantaja maruz kalamayacağını" öngörmektedir.

4-Garantili gelir sigortası

 

Garantili gelir sigortası için kansere yakalananlar için unutulma hakkı

Maluliyet sigortası olarak da adlandırılan garantili gelir sigortası, hastalık veya iş göremezlik durumunda belirli bir miktar para almanızı sağlayan sigortadır.

Normal maaş ile karşılıklı alınan miktar arasındaki farkı telafi eden sigorta.

Böylece gelir kaybını telafi edecek.

Şimdiye kadar, kanserli kişilerin garantili gelir sigortası talebi reddedilebiliyordu.

Artık 1 Şubat'tan itibaren geçerli olmayacak.

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

Balçika'da 1 Mart'ta değişen her şey burada

İşte 1 Mart 2022'den itibaren geçerli olacak ana değişiklikler.

 

Mart ayı geçen aylar kadar çok değişiklik yaşamıyacak,

Belçika'nın son aylarda yaşadığı enflasyon sorunu yeni değişikleri getirdi.

Enflasyonun 6-8 arası yükselmesi, masşları etkiledi, o nedenden maaşların 2% indekselmesine vesile oldu.

Maaşlar, emekli maaşları, ödenekler: 1 Mart'ta değişen her şey

 

1- Emekli maaşları ve ödenekler %2 artacak.

 

Mart ayında emekli maaşları ve ödenekler yüzde 2 artacak.

Ödenekler ve emekli maaşları %2, ardından kamu sektörü ücretleri iki ay sonra endeksleniecek.

 

2-20 yıl sonra askeri ücrette ilk artış

 

Yirmi yıl sonra ilk kez asker maaşları 1 Mart'tan itibaren artacak. Yükseltme, bu yıl Mart ile Ocak 2024 arasında aşamalı olarak uygulanacaktır.

Önümüzdeki Kasım ayından itibaren orduya yemek kuponları da verilecek.

3-"Avrupa İlaç Ajansı" yetkilerinin güçlendirilecek.

 

1 Mart'tan itibaren, Covid krizinin başlangıcından bu yana geniş bir ün kazanan Avrupa İlaç Ajansı'na, ilaç ve hayati tıbbi cihaz kıtlığını daha iyi önlemek için yeni yetkiler verilecek.

Kurum bünyesinde, biri uyuşturucu, diğeri tıbbi malzeme için olmak üzere iki "kıtlık üzerine yönlendirme grubu" kurulacak. Bilgi toplanmasını kolaylaştırmak için yeni bir Avrupa kıtlık izleme platformunu yönetecekler.

Lisans sahibi, hasta dernekleri veya sağlık profesyonelleri de dahil olmak üzere üreticiden distribütöre kadar tedarik zincirindeki tüm aktörlerden tavsiye alabilecekler.

Fikir aynı zamanda şeffaflığı artırmaktır: ajans, eksiklikler hakkında bilgi içeren halka açık bir web sayfası oluşturacaktır.

Pazarlanan ilaçlar için klinik deney verileri ve ürün bilgilerinin daha hızlı bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerekecektir.

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

1 NİSANDAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

Belçika’da maaş artışı, asgari ücret, gaz, elektrik ve güneş panellerindeki ücretler, internet ve televizyon ücretleri, dilencilikte düzenleme, kısa uçuşlar vergisi konularında önemli değişiklikler gerçekleşiyor.

 

1-)Asgari ücret

En önemli değişikliklerden birisi Belçika'daki aylık asgari ücretin 1 Nisan'dan itibaren 1.806.16 avroya yükselmesi. Belçikada asgari ücret 1 Nisan'dan itibaren 76.28 (indekslemeden önce miktar) artacaktır.

2-)Maaş artışı

Memurlar için yüzde 2 yeni maaş artışı geliyor. Kamu sektörü maaşları Nisan ayından itibaren yüzde 2 oranında artacaktır.

3-) -Gaz ve elektrik, güneş panelleri

Güneş panelleri, gaz ve elektrik faturaları için KDV oranı %21den yüzde 6'ya düşürülecektir,

 

4-) VOO (internet-tv)

VOO tarifeleri yükseliyor.

5-) 16 yaş altı dilencilere yasak geldi.

1 Nisan'dan itibaren Brüksel'de, başkentin kalbinde 16 yaşın altındaki çocuklarla dilencilik yapmak suç oluyor. Brüksel Şehri Kent Konseyi, bu yönde yeni bir düzenleme kabul etti. Brüksel'de 16 yaşından küçüklere dilencilik yasaklanmıştır.  Yeni hükümlere uymayanlar 350 euro para cezası ile cezalandırılacaktır.

6-) Kısa uçuşlar vergisi

500 kilometreden fazla olmayan uçuşlar vergileniyor. Vergi 10 euro olacak.  Varış yeri daha uzakta olan ancak Avrupa içi, İngiltere veya İsviçrede kalan yerlere seferler için vergi iki euro olacaktır. Vergi, diğer destinasyonlar için dört euro tutarında olacak.

 

7-) Petrol tankı sızıntılarıyla kirlenen toprağı temizlemek için bir fon

1 Nisan'dan itibaren faaliyete geçen Promaz fonu, arızalı petrol tankerlerinin sahiplerine toprağı temizlemeleri için mali destek sağlayacak.

8-) BNP Paribas Fortis tasarruf hesabını

sınırlamaya karar verdi.

BNP Paribas Fortis, düzenlenmiş tasarruf hesabının izin verilen maksimum tutarını, şu anda sınırsız olan miktara 1 Nisan'dan itibaren 250.000 avro olarak sınırlamaya karar verdi.

9-) Benzin istasyonları 100 km başına ortalama yakıt maliyetini göstermek zorunda kalacak.

Benzin istasyonu sahipleri, 1 Nisan'dan itibaren 100 kilometre başına ortalama maliyeti gösteren bir afiş yayınlamak zorunda kalacaklar.

 

10-) Son olarak, 1 Nisan'da Belçika'ya Kar Yağdı.

 

11-) Bruxelles Korner imtiyaz sahibi Kadir Duran 50 yaşına girdi, bir çınar oldu

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran 

 

1 MAYİS'TAN İTİBAREN BELÇİKA'DA NELER DEĞİŞİYOR?

 

Belçika'da 1 Mayıs'ta neler değişiyor?

 

1-) Yeni Park alanı

 

1 Mayıs’ta Brüksel Şehri sınırları içerisinde yeni bir park planı yürürlüğe girecek. Düzenleme, bazı komşu belediyelerde olduğu gibi akşam 18.00'e kadar olmayacak süre Brükseldeki bütün belediyeler için 21.00'e kadar uygulanacak. İkinci ev aracı için ikamet kartının fiyatı 50 eurodan 110 euroya yükseltilecek. Yeni araç park planı şöyle: Bölge, dört araç park alanına bölünecek: mavi, yeşil, gri ve kırmızı. Araç Park kartı olmayanlar için gri ve yeşil bölgeler ücretli sayılacak ancak mavi bölgede park iki saat için ücretsiz olacak. Araç park diskinin ibraz edilmesi gerekecek.

2-) Proximus'ta fiyat artışları

 

Telekom Şirketi Proximus, Mart ayında yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ta fiyatlarını daha da artıracağını duyurdu. Şirket, bu yeni fiyat artışını maaşlar ve teknolojik ekipmanlar dolayı bu yükselişi belirtiyor. Proximus, Ocak ayında bir dizi paketin fiyatlarını zaten artırmıştı. Yeni tarifeyle Mayıs ayında, "Flex" ve "Epic" tekliflerinin yanı sıra "Business Flex" paketleri, yüzde 6’dan fazla artışla ayda yaklaşık 3 ile 4 euro olacak.

3-) Tüketim

 

Yeni kuralların yürürlüğe girmesi, Avrupa Omnibus Direktifinin Belçika Yasası'na yansıması olacak. Belçika tüketicilerinin daha iyi korunması için 28 Mayıs 2022'den itibaren mağazalar, indirimlerin yanına referans fiyatı yazmak zorunda kalacak. Bu, indirimden önceki 30 günlük süre boyunca satıcı tarafından görüntülenen en düşük fiyatlar.

 

 

 

 

 

 

 

4-) Tüketicinin ürün yorumları

 

Şirketlerin yorumların gerçek tüketicilerden geldiğini doğrulamak için makul ve orantılı adımlar atması gerekecek.

5-) Emeklilik Tatil primi

 

Resmi olarak çalışan emekli gibi her yıl Mayıs ayında, emekli maaşına artı olarak tatil primi alıyor. Bu yıl prim yüzde 2,7'artış olacak.

6-) Kriptopara

 

 

1 Mayıs'tan itibaren bazı servis sağlayıcılar için yeni kurallar getirildi

Belçika'da sanal ve yasal para birimleri ile ilgili belirli servis sağlayıcıların faaliyetleri düzenlenecek. Bu sağlayıcılar, mesleki onurları ve kara para aklama mevzuatına ilişkin saygılarıyla ilgili bir dizi koşullara uyacak. Sağlayıcıların (FSMA) kayıtlarına dâhil edilmesi gerekecek. Şartlar müşterileri için belirli bir koruma veya kalite şemasını garanti etmiyor.

7-) Flexi-Job sisteminde değişiklik

 

Flexi-Job nedir? Esnek işler, özellikle emekliler veya en az dört bölü beşinde çalışan işçiler için uygulanır. Somut olarak esnek çalışanınız işin en az dört beşinde çalışmış olmalıdır. 7 Mayıs 2022'den itibaren Flexi-İş Mevzuatında Değişimler geliyor, bir işveren X , aynı işciyi hem dört bölü beş zamanında çalıştırıp hem Flex-Job sistemi altında aynı işçiyi çalıştıramaz.

8-) BNP Paribas Fortis Ödeme planı

 

BNP Paribas Fortis çalışanlarının ödenmesi ayın sonunda değişecek. Ödemeler şimdiye kadar ay başında gerçekleşiyordu. Mayıs ayı seçildi çünkü hem tatil prim ücretinin ödenmesi ve başka primlerin ödenen ayı olduğu için hem primler ve maaşların ödemesiyle çakışıyor. Bu kararla ücretsiz neredeyse iki aylık maaş olacak. İki ay maaşsız sorun yaşayacak çalışanlar için bir avans sistemi düşünüldü.

Bunun yanında, BNP Paribas'ın personeline 350 euroluk "Ecocheque" verilecek. 

2022'de 250 euro ve 2023'te artı 100 euro sağlanacak.

9-) Flanders Hal-Vilvoorde bölgesinde cep telefonu kullananlara ehliyet aldırma ve ağır ceza uygulanacak

 

1 Mayıs ve 30 Haziran arasında cep telefonlarını kullanan sürücülere 240 ile 4 bin euroluk para cezası verilecek. Ayrıca 8 gün ile 5 yıla kadar ehliyetleri alınacak.

10-) Huzur evleri için artış

 

Flanders'ta bulunan bazı Huzur evleri yüzde 8,04 fiyatını endeksleyecek. Ortalama fiyat 60.80 euro yerine 65.70 euro'ya yükselecek.

11-) Wallonia

 

27 Nisan 2022'den bu yana koronavirus ile ilgili verilen yeni primler için 31 Mayıs'a kadar istek yapılabilir. Covid-19’dan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinde zorla kapalı kalan şirketler için walon ödeneğini talep etmek mümkündür. Ödenek ilk çeyrekte zorunlu kapalı gün sayısına göre hesaplanacaktır. İlgili bağımsız kuruluşlar ve şirketler olan diskolar, subtropikal havuzlar, oyun odaları için çeyrek yerine tam ödenek, ETP sayısına bağlı olarak 8 bin ile 24 bin euroya kadar olacak.

12-) Seyahat

 

Tayland'daki en son kısıtlamaların sonu

1 Mayıs'tan itibaren aşılanmış gezginler için en son kısıtlamalar uygulanacak. Sonuçları beklerken bir otelde kendini izole etme yükümlülüğünün sonu. Ziyaretçiler, sadece en az 10 bin dolar tutarında tıbbi sigortaya ulaşmak zorunda kalacaktır. Tam bir aşılama planı veya aşılanmayan turistlerine varıştan önce üç gün içinde yapılan bir PCR testi veya beş günlük karantina uygulanacak.

 

 

 

13-)Seyahat: Yunanistan

 

Seyahat: Yunanistan'da aşılama sertifikasının 1 Mayıs-31 Ağustos 2022'den itibaren geçerliliği bitiyor. Şu ana kadar restoranlar, barlar ve dükkanlarda zorunlu olan aşı sertifikası artık Yunanistan'da talep edilmeyecek.

Maske, 1 Haziran 2022'den itibaren kapalı alanlarda artık zorunlu olmayacak.

14-) Sosyal Maaşlara Zam

 

Emekli ve sosyal maaşlara yüzde 2 zam yapıldı.

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

1 HAZİRAN DEĞİŞİKLİKLERİ

Küresel düzeyde ekonomide meydana gelen enflasyona bağlı olarak birçok ülke değişik alan ve kalemlerde fiyat artışı yaşıyor. Bu doğrultuda. Belçika ekonomisinde Haziran ayında önemli ücret değişiklikleri meydana gelecek. Vatandaşların bütçesini olumsuz etkileyecek bu değişikliklerin yanı sıra cinsel ceza hukukunda yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor. Değişiklikleri ve yeni uygulamaları keşfedelim:

1-) Isıtm sistemleri:Valonya bölgesinde, ısıtma pompası dâhil olmak üzere bir ısıtma sisteminin zorunlu denetim olmadan değiştirilmesi için prim isteklerine başvurabilecek.

 

 

2-) Garantiler:

1 Haziran 2022'den itibaren satın alınan ürünler için yeni yasal garanti düzenlemesi getirilecek. Yasal garanti kapsamında, garanti süresi için satın alma tarihinden itibaren iki yıl süre verilecek. Ayrıca bugüne kadar geçerli olan iki yıllık yasal dönem uygulaması, kullanılmış ürünler için gerekçeli satış şartlarla bir yıla düşürüldü.

 

3-) İnternet:

ORange Belçika, 1 Haziran'dan itibaren bazı tarifeleri 1 ile 3 euro aralığında artıracak. Sabit internet aboneliği olan müşterilere mobil aboneliklerinde 1 euro indirim uygulanacak. Uluslararası aramalar ve dolaşımlar da ise fiyatlar yükselecek. Şu anda ücretsiz olan MMS için 0,24 euro ödenecek.

 

4-) Sağlık hizmetleri:

Sağlık hizmetleri ücretlerine zam geldi. Doktorlar ile aile hekimleri için muayene ücreti 1 Haziran 2022'den itibaren yüzde 2 artacak.

 

5-) Kamu hizmetleri:

Kamu hizmetindeki maaş ücretleri 1 Haziran'dan itibaren yüzde 2 artacak.

 

6-) -Cinsel ceza hukukunun reformu:

Uzun bir çalışma sürecinden sonra cinsel ceza hukukunda reform niteliğindeki düzenlemeler 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor.

Tecavüz suçu işleyenler 5-10 yıl yerine, 15-20 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Buna karşılık röntgencilik kapsamında değerlendirilen sözcükler ve ifadeler değiştiriliyor, şu ana kadar geçerli olan bazı sözcük ve ifadeler hafifletiliyor.

16 yaş olan cinsel reşit olma yaşına indiriliyor. Buna göre kimi durumda 14 yaşından itibaren cinsel ilişki toleransla yasal sayılacak.

Aynı zamanda fuhuşla ilgili yeni hükümler getirildi. Fuhşa aracılık eden kişiler için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 500 ile 25 bin euro para cezası uygulanacak. Rızaya bağlı fuhşun yasallaşmasının önü açılıyor.

 

 

1 TEMMUZ DÜZENLEMELERİ

Belçika’da hayatı etkileyecek birçok konuda önemli değişik ve düzenlemeler 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe girdi.

Belçika’da, 1 Temmuz’dan sonra birçok alanda önemli değişiklikler meydana gelecek. Elektrik, gaz, telefon, ödemeleri, çalışma hayatı, turizm, bankacılık, hayvan hakları, çevre ve otomobillerle ilgili değişikliklerin ayrıntıları şöyle:

 

1-) Zorunlu elektronik ödeme yürürlüğe girdi

Elektronik ödeme sistemi yaygınlaşıyor. Yeni düzenlemeye göre hiçbir satıcı, elektronik olarak ödemeyi reddetme hakkına sahip olmayacak. Satıcılar, müşterilerine banka kartı ya da akıllı telefonla ödemesinden en az birini sunmak zorunda kalacak. Elektronik ödeme sistemi kapsamına, doktorlar ve avukatlar gibi serbest meslek sahipleri de dâhil olacak. Bu arada nakit ödeme de her zaman yapılabilecek.

2-) Sosyal tarifelerde artış

Elektrik ve gaz kalemlerinde; entegrasyon geliri, toplumsal konut kiracıları, yaşlı gelirinden yararlanan insanlar veya hane kategorileri için ayrılmış oran anlamına gelen sosyal tarifeler yükseltildi.  Buna göre elektrik, sosyal tariflerde ortalama yüzde 7,4 artırıldı. Böylece yılın ikinci çeyreği 22.907 kuruş olan KDV dahil kilowatt saat ücreti 24,613 kuruşa ulaştı. Şu anda 2,846 kuruş olan doğal gaz sosyal tarifesi ise yüzde 8,7 yükseltilerek 3.093 kuruşa getirildi.  

3-) Gaz faturasında indirim

Gaz depolama, dağıtımı ve taşımacılığı ücretleri yüzde 10 oranında düşürüldü. Bu düşüşün tüketicinin gaz faturası üzerindeki etkisi yılda ortalama 3 euro indirim olarak yansıyacak. Büyük şirketler için bu miktar bin euroyu bulabilecek.

4-) Evcil hayvanlar düzenlemesi

Valon Bölgesi’nde hayvanseverlere evcil hayvanları için izin almak zorunluluğu getirildi. 

Belçika’nın Valon Bölgesi’nde, evcil hayvan sahiplenecek kişiler için geçerli yasada değişiklik yapıldı.

Buna göre 1 Temmuz'dan itibaren Valon Bölgesi'nde evcil hayvan edinmeden önce izin alınması gerekiyor.

Valon Yeşillerden Bakan Céline Tellier (Ecolo), Walonda bir hayvan edinmek isteyen kişilerin, 1 Temmuz'dan itibaren izinden mahrum olmadığını kanıtlaması gerektiğini belirtti. Telllier, hayvanseverlerin izne alabilmesi için 1 Ekim'e kadar süreleri olduğunu duyurdu.

Değişiklikle hayvan istismarı, terk ve kaçakçılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Buna göre hayvanlara şiddet uygulayan kişiler belirlenerek merkezi bir dosyaya kaydedilecek. Böylece bu kişiler artık hayvan sahiplenemeyecek.

Reformun en iyi koşullarda uygulanması için uyum süreci kararlaştırılırken 30 Eylül'e kadar izinsiz hayvan sahiplenilebilecek.

Hayvan sahiplenmek isteyenler, en geç 1 Ekim'e kadar bir hayvanı besleme hakkından mahrum edilmediğini kanıtlamak zorunda. Dükkânlar, barınaklar ve besi çiftlikleri ve belediye idareleri de Valon Bölgesi tarafından web sitesinde konuyla ilgili sunulan resmi bilgileri hayvanseverlere iletmekle sorumlu tutuldu. 

 

5-) Rabobank Belçika’dan ayrılıyor

2002 yılından itibaren Belçika'da faaliyet gösteren Hollanda merkezli RaboBank Grubu, Belçika'dan ayrılma kararı aldı.

RaboBank.be, Belçika'daki faaliyetlerini kademeli olarak azaltmak için yeni bir adım atıyor. Böylece müşterilerin bu bankadaki tasarruf hesaplarında olan meblağ otomatik olarak cari hesaplara aktarılacak. Müşteriler daha sonra paralarını başka bir bankaya aktarmak için ekstra süreye sahip olacak.

RaboBank.be, tasarruf fonu, müşterilerine bugüne kadar yüksek faiz oranlarına sahip tasarruf sağladı, son yıllarda ise tasarruf fonu faaliyetleri yavaş yavaş kaldırıldı. 2018'de bankanın yatırım ürünleri KeyTrade Banka dâhil edildi ve 2019 yılında kurumsal hesaplar kaldırıldı. Banka, büyük şirketlere hizmet vermeye devam edecek.

 

6-) Taşımacılıkta kilometre vergisine düzenleme

Brüksel ve Flanders'ta ağır vasıtalara kilometre başına uygulanan vergi güncellenecek.

Bu doğrultuda, 3,5 tondan fazla olan Belçika menşeili ve yabancı tüm ağır vasıtaların yollarda seyahat ettiği kilometre sayısı otomatik olarak yeni oranlara endekslenecek. Valon Bölgesi, 1 Ocak'ta oranları endekslemişti.   

7-) Teknik kontrolde test ekleniyor

Belçika’da otomobiller için teknik kontrol aşamasına yeni bir kontrol unsuru ekleniyor. Bu çerçevede, partikül filtresi için yeni bir test getiriliyor. Teknik kontrolü geçen Euro 5 dizel arabaları incelemesinde, partikül filtreleri için yeni bir test uygulanacak.

8-) Valon Bölgesi için 1 Temmuz'dan itibaren yeni bir turist kartı

Valon Bölgesi’ne gelen turistler için yeni bir kart yürürlüğe girdi. Valon Bölgesi Bakanı Valérie De Bue (MR) yaptığı açıklamada, VisitWallonia isimli turist kartının, turizm sektörünü dijitalleştirme projesi kapsamında kâğıt versiyonuyla hizmete sunulacağını söyledi. 

VisitWallonia kartı, 2020'de başlatılan 80 euroluk çek uygulamasının başarılı olması üzerine getirildi. Yeni kart, dört dille erişim sağlarken kişi, sayı veya zaman sınırlılığına sahip olmayacak. 

9-) Esnek geçici işsizlik prosedürü sona erdi

Koronavirüs pandemisi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklar için Mart 2020'den beri yürürlükte olan esnek geçici işsizlik prosedürü ortadan kalktı. Bu kapsamda, geçici işsizlik için pandemi öncesi geçerli olan klasik prosedürler yeniden geçerli olacak. 

10-) Brüksel'de Euro 4 dizel araçlar için tolerans süresinin doldu

Brüksel'deki Euro 4 dizel araçlar için tolerans süresi, Ocak 2018'de uygulanan yeni LEZ (Düşük Emisyon Bölgesi) gereklilikleri uyarınca 1 Temmuz'da sona erecek.

Başkentte, Euro 4 dizel araç kullanan sürücüler, 350 euro para cezasına çarptırılacak.

 11) Voo telefon operatörü bazı ücretleri yükseltti

Valon telekom operatörü Voo, enflasyonun hızlanmasına uyum sağlamak için 1 Nisan'dan itibaren bazı tarifelerini yüzde 35 oranında arttırdı. Böylece fiyat artışları, aylık 1 ile 2,50 euro aralığında gerçekleşti.  

12) Elektrikli scooterlar için yeni trafik kuralları geld.

Belçika’da elektrikli scooterlar için yeni trafik kuralları getirildi.

Brüksel Bölgesi’nde elektrikli scooter kullanıcıları, bisikletçiler için geçerli olan kurallara uymakla zorunlu kılındı. Brüksel Bölgesi’nde, özellikle servis scooterların maksimum hızını azaltıldı. Böylece self servis scooterların maksimum hızı, şehir merkezinin yaya bölgesinde ve Chaussée de Wavre ile Place Fernand Cocq arasındaki Chaussée d'Ixelles'in yaya bölgesinde saatte 8 kilometre ile sınırlandırıldı.

Brüksel Bölgesi sınırları içerisindeki diğer yerlerde ise self servis scooterların hızı saatte 20 kilometre ile kısıtlandı.

Elektrikli scooterlara 16 yaşından küçüklerin binmesi ve bu araçlarda yolcu binmesi yasak.

 Ağustos ayında değişiklikler ne olacak?

 

 

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

AĞUSTOS AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK DEĞİŞİKLİKLER

 

Belçika’da bugünden itibaren birçok alanda yeni değişikliklere gidiliyor.

Yıl içinde her ay mevzuat değişiklikleri uygulanıyor, bu değişiklikler, gündelik hayatımızı doğrudan etkiliyor. 

1 Ağustosta yürürlüğe giren ve önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya başlanacak konut hizmetleri ve sosyal ödenekler, sağlık, telekomünikasyon, bankacılık, enerji ve ulaşım alanlarındaki değişiklikler şöyle:  

1-) Brüksel'de konut yenileme kredi faizi düştü

 

Brüksel Bölgesi'ndeki ev sahipleri ve kiracılar için iyi haber. Ev sahipleri ve kiracılar, bugünden itibaren konut yenileme için indirimli krediden yararlanabilecek. Ecoreno olarak adlandırılan bu kredinin oranı, başvuranın gelirine göre yüzde 0 veya yüzde 1 olarak belirlenecek. 

Kredi kapsamında, bina yalıtımı, güvenlik, dayanıklılık ve yenileme tadilatlarının finansmanı yer alacak. Kredinin verilebilmesi tek bir şarta bağlanıyor: Yenileme finansmanı, hane halkının azami gelir miktarını aşamaz.   

Tek bir kişi veya tek ebeveynli en fazla dört kişilik bir aile için verilecek kredi miktarı 61 bin 049 euro ile 81 bin 049 euro ile sınırlandırılacak.

Diğer haneler için verilecek kredi tavanı, hanedeki kişi sayısına bağlı olarak 77 bin 699 euro veya 97 bin 699 euro olarak belirlenecek.

2-) Uzaktan tıbbi konsültasyonlar yeniden düzenlendi

 

Koronavirüs pandemisinden bu yana uzaktan tıbbi danışma hizmetleri çoğalmasıyla özel tıbbi konsültasyonların ücretleri ve geri ödenmesi için yeni bir çerçeve oluşturuluyor. Birinci aşamada, pandemi sırasında oluşturulan ilk teledanışma kodları, telefon ve video danışmalarını yöneten diğer kodlarla değiştirilecek. İkincisi aşamada ise tıbbi danışmanlık ücretlerinin artırılması ve hastanın konsültasyon masraflarına katkıda bulunmak zorunluluğu değişiklikleri yer alıyor.

Tarifeler, görüntülü konsültasyon için dört euro, telefonla konsültasyon için ise iki euro olarak belirleniyor. Her iki yöntemde de Ulusal Hastalık ve Maluliyet Sigortası Enstitüsü’nün (INAMI) müdahalesinden yararlanan bir hasta sadece bir euro ödeyecek.

Belga basın ajansına göre uzaktan danışmanlık hizmetinin geri ödenmesi için dört koşulun yerine getirilmesi gerekiyor: Bu koşullar; hastanın daha önce danıştığı bir doktorla ya da başka bir doktorun sevk ettiği bir uzmanla ya da bir genel tıp nöbetçi servisi ile görüşmesi, konsültasyonun hasta tarafından talep edilmesi, doktorun onayına sahip olması ve doktorun bu konsültasyon sırasında hastanın dosyasına erişmesi olarak sıralanıyor.  

3-) Logopedeslerin (konuşma terapisti) fiyatları yükseliyor

 

1 Ağustos 2022'den itibaren konuşma terapistlerinin ücretleri yükseliyor. Yeni R/22 sözleşmesini kabul etmeyen konuşma terapistleri hizmetlerinin fiyatını yükseltebilecek.

Şu anda sözleşmeli konuşma terapistlerinin, yarım saatlik oturumun ücreti 29,28 euro. Bu ücretin 5.50 euroluk kısmı hasta tarafından karşılanırken 23,78 euroluk kısmı ise zorunlu sağlık sigortası üstleniyor. Sözleşmeye tabi olmayan konuşma terapistleri, kendi ücretlerini belirleyebilir ve hastadan bu ücreti talep edebilir fakat sözleşmedeki resmi tarifeleri uygulamakla yükümlü.

 

4-) Çocuk yardımı artırılıyor

 

Devlet tarafından vatandaşlara sunulan sosyal ödenekler çerçevesinde yer alan çocuk yardımı artırılıyor. Çocuk yardımı, enflasyon oranın yüzde 10 civarında olduğu Belçikada yalnızca yüzde 2 oranında yükseltilecek. Ödemelerin 8 Ağustosta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

5-) Bankalarda belli bir limite kadar depozito ücretsiz olacak

 

Bankalarda 1 Ağustos 2022'den itibaren belli bir limite kadar depozitolar ücretsiz olacak. 500 bin euroyu aşan kurumsal mevduatlarda ise BNP Paribas Fortis, KBC Grubu ve Fintro bankalarında depozito ücretleri yüzde 0,50, şirketler için depozito ücretleri de yüzde 3 civarında olacak.

6-) İnternet hizmetlerinde düzenleme

 

1 Ağustos'tan itibaren telekomünikasyon şirketi Scarlet, sınırsız internet için yenilik getirdi. Buna göre Scarlet'te internet hizmetlerinin şu anda 500 GB olan sörf hızı 3 bin GB olarak belirlenecek. Sörf hızı limitinin aşılması durumunda ücrete Scarlet Comfort, her bir TB başına 5 euro ekleyecek.

7-) Isınma primi ödemeleri 

 

31 Temmuz 2022 tarihinden itibaren enerji aboneleri, Belçika Federal Hükümeti tarafından ödenen ve enerji faturalarında kullanılabilen 100 euroluk primlerini aldı. Henüz Federal Isınma Primi almayan kişilerin, taleplerini 15 Ekim 2022 tarihinden önce Federal Kamu Hizmeti (SPF) arama merkezinde bulunan form aracılığıyla iletmesi gerekiyor.

 

 

8-) Octa + hesap numaralarını değiştirdi

 

Octa + enerji şirketi, abonelerinin elektrik veya gaz faturalarının ödemesini gerçekleştireceği hesap numaralarını değiştirdi. Aboneler ödemelerini kurum tarafından duyurulacak yeni hesap numaralarına yapabilecek.   

9-) Seyahat: Air Belçika uçuş ücretleri yükseldi

 

Artan yakıt fiyatları nedeniyle Belçika havayolları şirketlerinden Air Belçika uçuş ücretlerini arttırdı. Uçuş ücretlerine gelen zam miktarı en az 25 euro olarak gerçekleştirilecek. Yeni fiyat tarifesi 1 Ağustos'tan tüm destinasyonlar için satılan biletlerde uygulanacak.

1 Ağustos'tan önce rezervasyonu yaptırmış ve biletini ödeyen yolcular yeni fiyat tarifesinden etkilenmeyecek. Şirket yetkilileri, 1 Eylül'den itibaren ise tek yön için en az 50 euroluk bir artış öngörüldüğünü belirtiyor.   

 

10-) Şirket Hisse Vergisi ödemeleri başladı

 

Şirket Hisse Hesap Vergisinin ilk taksit ödemelerine başlandı.

11-) Hız cezalarına düzenleme

 

129 kilometreyi geçen hız cezalarına tolerans olmayacak.

Belçika Flaman Bölgesi’nde 129 kilometreyi geçen hız cezalarına tolerans uygulanmayacak, para cezası getirilecek. Ağustos ayının sonunda, Belçika karayollarındaki tüm tolerans marjları 129 kilometre/saniyeye düşürülecek.

Valon Bölgesi’nde ise 129 kilometre/saniyeden daha büyük tolerans marjına sahip olan son dört radar önümüzdeki haftalarda yeni düzenleme çerçevesinde uyarlanacak.  

12-) Flanders’ta teknik kontrol

 

1 Ağustos'tan itibaren Flanders'ta yaşayan araç sahiplerinin, bölgede bulunan teknik kontrol merkezlerine randevu alma zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

1 EYLÜL DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Tatilin sona ermesinin ardından iş ve eğitim hayatına yoğun bir şekilde katılacağız. Bu alanda meydana gelen değişiklikleri sizin için derledik.

Kısa bir tatil sürecini geride bıraktık. Hayat yeniden başlıyor âdeta. Sonbaharın ilk ayına daha çok Flaman Bölgesi’nde geçerli olacak değişikliklerle gireceğiz. 1 Eylülden itibaren yaşamımızı etkileyecek telefon operatörleri aboneliğinden ulaştım sektörüne, finanstan enerjiye, eğitimden sağlığa uzanan çok boyutlu değişiklikler şöyle:  

 

1-) Telefon aboneliğindeki değişimler

Telefon operatörleri Proximus, Orange, Base ve VOO’da, müşterileri ilgilendiren değişiklikler gerçekleşti.  

Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olan 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti 5G Valon Bölgesi’nde geçerli olacak. 5G kurulumunda, özellikle büyükşehir merkezlerine ve sanayi bölgelerine öncelik verilecek.

Telefon Operatörü Voo, internet ve televizyon abonelik ücretlerini yeniliyor. Relax aboneliği Super Relax oluyor. Kuruluş, abonelerine saniyede 200 megabit (Mbps) indirme hızı ve 10 Mbps yükleme hızının yanı sıra, sınırsız indirme olanağı da sunuyor. Bu hizmetler, ayda 52 euroya ücretlendiriliyor.

Max aboneliği ise 400 Mbps ile 1 Gbps arasında indirme hızı, 20 Mbps yükleme ve 63 euroya aylık sınırsız indirme hacmi ile Giga Maxa dönüştü.

Yeni bir abonelik olan TV Light iseVoo TV+ uygulaması aracılığıyla kısıtlama olmadan 21 kanal sunuyor. Programları kaydetme özelliği ortadan kalkarken yedi günlük yeniden oynatma özelliği sürüyor.

Proximus ise yaptığı açıklamada, barındırma hizmetine son verdiklerini belirterek “Web barındırma alanındaki pazar gelişmeleri nedeniyle 1 Eylül 2022'den itibaren paylaşılan web barındırma teklifini kaldırmaya ve hizmeti sunmayı kalıcı olarak durdurmaya karar verdik. ifadelerini kullandı.

2-) 18-24 yaş arası TEC aboneleri için düzenleme

Valon Bölgesel Taşımacılık Şirketi (TEC) 18-24 yaş arasındaki ve 65 yaş üzerindeki abonelerinden yılda 12 euro alacak.

3-) Unutulmaya yüz tutmuş meslekler için işsizlik yardımına devam edilecek 

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerde işsizlik maaşı verilme uygulaması sürüyor. Bu tür mesleklerde çalışanlara üç ay boyunca maaşının yüzde 25i ek olarak verilecek. 

4-) Boş konutlara karşı Valon Bölgesi planı

Boş konutlara karşı Valon planı yürürlüğe giriyor. Uygulama kapsamında, yılda 15 metreküp su veya yılda 100 kilowatt saatten daha az elektrik tüketimi olan mekânlar boş olarak değerlendirilecek.

Boş olduğu beyan edilmeyen konutlar için 500 ile 12 bin 500 euro arasında ceza uygulanacak. Bina cephesinin uzunluğu idari para cezasının miktarını belirleyecek.

5-) Eğitim ve öğrenim yılı takvimindeki değişiklik

Fransızca eğitim ve öğrenim veren okullar, diğer dillerdeki okullardan farklı olarak ağustos ayının son pazartesi günü olan 29 Ağustos Pazar günü açıldı. Eğitim ve öğrenim yılı da haziran ayının sonu yerine temmuz ayının ilk cuma günü olan 8 Temmuz 2023'te sona erecek. Flaman bölgesindeki okullar için eğitim ve öğrenim yılı takviminde hiçbir değişiklik olmayacak, Okul yılı 1 Eylül'de başlayıp ve haziran ayı sonunda sona erecek.

6) Flamanca eğitim ve öğrenim verecek yeni öğretmen adaylarına prim verilecek

Flamanca eğitim ve öğrenim vermek üzere yetiştirilen öğretmen adaylarına prim verilecek. Bu öğretmenler, haftada üç saat öğretmenlik eğitimi için izin alabilecek ve ücretlerinde bir kesintiye uğramayacak.

7-) Flaman bölgesinde eğitim yaşı yeniden düzenlendi

Flaman Bölgesi’nde ilkokul yaş sınırında değişikliğe gidildi. Buna göre beş yaşın altındaki çocuklar, sınıf konseyi veya Çocukları Yönlendirme Merkezinden (CLB) olumlu bir görüş alırsa ilköğretim okuluna başlayabilecek. Daha önce çocuklar, ilköğretime beş yaşında başlayabiliyordu. +

8-) Flaman Bölgesi’nde okullara dışarıdan psikolog katılacak

Flaman Bölgesi’nde okullar, CLB tarafından takip ediliyordu. 1 Eylül'den okullarda görevli olmayan psikologlar da çocukların ve gençlerin zihinsel sağlığının bozulmasında önleyici olarak çalışabilecek.  

9-) Flaman Bölgesi’nde ucuz tadilat kredileri başlıyor

Flaman Bölgesi’ndeki vatandaşlar, düşük maliyetli bir yenileme kredisi talep edebilecek. Düşük ve ortalama gelir gurubundaki kişiler, uygun koşullar altında konutlarını yenileme için 60 bin euroya kadar kredi alabilecek. Yasal faiz oranı yüzde 3'ün altında seyredecek kredi taksitlerinin ödenme süresi en fazla 25 yılı bulabilecek.

Flaman bölgesinde bulunan evlere veya dairelere verilebilecek tadilat kredisi en az 15 yıldan fazla ömrü olan konutlar için kullanılabilecek.  

10-) Rabobank.be son hesapların kapatılması

Hollanda merkezli RaboBank Grubu’na bağlı olarak Belçikada faaliyet gösteren ve geçen yılın haziran ayında faaliyetleri sona eren RaboBank.be'de son hesaplar kapatıldı. Tasarruf hesapları 1 Temmuz'da kapatılmıştı.  

11-) Kaftrio Mukovissidosise ilacında iade

Kaftrio Mukovissidosise ilacı için geri ödeme yapılacak. Kistik fibroza karşı pahalı bir ilaç olan Kaftrio için ödeme yapan 12 yaşın üzerindeki hastalara ücretleri iade edilecek. Kaftrio, hastanın geri ödeme koşullarını karşılamak zorunda. Kaftrio, akciğer fonksiyonunu optimize ederken antibiyotiklerin kullanımını azalttığını ve hastaların ömrünü artırdığını savunuyor. Bununla birlikte ilacın uzun vadeli etkinliği ve güvenliği kanıtlanmış değil.  

12-) Belçika da inşa edilmesi gereken sekiz hapishanenin yapımı sürüyor  

Belçika’da Haren ve Terminde bölgelerinde inşa edilen yeni hapishanelerin sonbahara yetiştirileceği planlanmıştı. Mevcut olan Saint-Gilles ve Terminde'deki hapishanelerin bakımlarının da uzun süre alacağı belirtiliyor.

 

 

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

 

BELÇİKA'DA 1 EKİM'DEN İTİBAREN NELER DEĞİŞİYOR?

Her ay olduğu Belçikada hayatın belli alanlarını değiştirecek yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

 

 

Belçika’da 1 Ekim'den itibaren önemli değişiklikler gündeme gelecek. Trafik kuralları, konut kredisi, elektrik ve gaz ücretleri, aşılama, bahis oyunları konusunda yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler şöyle:

1-) Koşullar altında kabul edilen emlak kredilerinin ödenmesinin ertelenmesi

Getirilen yeni düzenlemeyle çeşitli koşulların kabul edilmesiyle meydana gelen emlak kredilerinin ödenmesi ertelenecek.

 

1 Ekim'den itibaren enerji fiyatlarındaki sürekli artış nedeniyle bankalar, koşullara bağlı olarak bireyler için konut kredisi ödemelerinin genel olarak ertelenmesine izin verecek. Bu ödeme ertelemesi, 1 Ekim 2022-31 Mart 2023 arasındaki dönemi kapsayabilecek.

Bir ipotek ödemesinin ertelenmesi, uygun kabul edilen kişiler için on iki ay boyunca bir geri ödeme yapmak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor. Bununla birlikte faiz ödemesi sürecek. Kredinin süresi, daha sonra belirlenecek erteleme süresi kadar uzatılacak.

2-) Enerji tüketiminin önemli kalemlerinden olan elektrik ve doğalgaz sosyal tarife ücretlerinde artış gerçekleşti. Buna göre elektrik ücretleri ortalama yüzde 7,8 yükselirken doğal gaz ücretleri yüzde 9,9 oranında zamlandı.

 

Şu an kilowatt saat başına KDV dahil 24 bin 613 sent olan elektrik ücreti 26 bin 510 sent olacak.

Doğal gaz için sosyal tarife ise kilowatt saati KDV dahil 3,093 sentten 3.4 sente yükseltildi. Piyasa fiyatları ise kilowatt saat başına 10 ile 12 sent civarında bulunuyor.

3-) Trafik kurallarına bazı yenilikler geliyor

 

Trafik kurallarına eklemeler yapıldı. Bu paralelde, her gün 07.30 ile 18.00 saatleri arasında sadece bisikletlerin park edebileceğini, 18.00den sonra ise otomobil sürücülerinin park edebileceğini gösteren yeni bir işaret oluşturuldu. İlgili alanlara 07.30 ile 18.00 saatleri arasında park eden otomobil sürücülerine ise 58 euro para cezası kesilecek.

Bisikletlerle ilgili olarak hız ise 50 kilometre/saat ile sınırlandırıldı.

4-) Bahis acentelerine oyuncuların kimliklerini kaydetme zorunluluğu getiriliyor

 

Yürürlüğe girecek düzenlemeyle bahis acentelerine, müşterilerinin kimliklerini kaydetme ve müşterilerinin kumar oynaması yasaklanmış kişiler listesinde (EPIS) olup olmadığını kontrol etme zorunluluğu getirildi.

Ayrıca şans oyunları için haftada 200 euro olarak belirlenen bir harcama limiti uygulanacak.

 

 

 

 

5-) Covid-19'a karşı sonbahar aşısı başlıyor

 

Brüksel’de yaşayan 18 yaş ve üzerindeki kişiler başkentte kurulan sonbahar aşı kampanyasından yararlanabilecek.

 

 

Buxelles Korner 

Kadir Duran 

 

1 KASIM'DA BELÇİKALILAR İÇİN NELER DEĞİŞİYOR?

Belçika’da, her ay olduğu gibi kasım ayında da yaşamı etkileyecek değişiklikler gerçekleşti.

 

1 Kasım’dan itibaren enerji, ulaşım, sağlık, bilişim ve sosyal yardımlar alanında önemli düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler şöyle:   

1-) PEB Enerji Sertikasıyla kiralarda endeks sınırlaması

 

Valon Bölgesi'nde kiraların endekslenmesi PEB Enerji Sertifikası’na bağlı olarak sınırlanacak.  

PEB A, B ve C sertifikasına sahip binalar endeksleme sınırlamasından etkilenmeyecek. 

PEB D ve E sertifikasından yararlanan konut sahipleri, sırasıyla en fazla yüzde 50 ile yüzde 75 oranında endeksleme ile sınırlanacak.  

Son olarak PEB F ve G binalarının kiraları ile belgesi olmayan binaların kiraları endekslenmeyecek.

Enflasyona ve enerji krizine bir yanıt olarak geliştirilen bu sistemin her yıl yenilenebileceği ve yıllık olarak uygulanacağı öngörülüyor.

2-) Ecopower'da sabit fiyatlı sözleşmeler sona erdi

 

Flaman Bölgesi’nde yeşil enerji sağlayan enerji kooperatifi Ecopower, sabit fiyatlı enerji sözleşmelerinden vazgeçiyor.

Ecopower, yaklaşık 56 bin iş birlikçisine bir e-posta gönderdi. Kuruluş, iş birlikçilerinden ücretleri artırmasını ve fiyat listesini mevcut piyasa koşullarına göre ayarlamasını istedi.   

İş birlikçiler bir yandan sabit, diğer yandan değişken parametrelere göre hesaplanan bir oran ödeyecek.

Engie ve Eneco başta olmak üzere birçok enerji tedarikçisi, sabit fiyatlı sözleşmeler sunmayacağını açıkladı.

3-) Flaman bölgesinde eczanelerde aşı yapılabilecek

 

Flaman aşı merkezleri daha seyrek açılacak. Bu nedenle isteyen vatandaşlar, eczacılar ve pratisyen hekimler tarafından aşılanabilecek.

4-) Fransa'da  kış lastikleri takma zorunluluğu ertelendi

 

 

Bir yıl önce, 1 Kasım 2021'de Fransa'da Dağ Yasası yürürlüğe girmişti. Bu yasaya göre sürücüler araçlarını kışın Fransa'nın yüksek dağlık bölgelerinde kar lastikleri veya zincirle donatmak zorundaydı. Bu zorunluluk, 31 Aralık 2022'ye kadar durduruldu.

Dağ Yasası, 1 Kasım'dan itibaren, kış döneminde 1 Kasım-31 Mart arasını kapsayan kış döneminde, Alpler, Korsika, Massif Central, Massif Jura, Pyrenees, Massif Vosgien’in içinde bulunduğu Fransız Bölgesindeki 48 yer için geçerliydi. Sürücüler, bir ihlal durumunda 135 euro para cezasına çarptırılabiliyordu ve aracı trafikten men edilebiliyordu. Ehliyetten ise puan düşülmüyordu.

ş lastiği veya kar zinciri zorunluluğu, kışın bireylerin güvenliğini artırmayı ve zorlu iklim koşullarına bağlı kazaları azaltmayı amacıyla getirildi.

Bu tedbir, hafif ve ticari araçlar, karavanlar, ağır vasıtalar ve yolcu otobüslerine yönelik olarak uygulanıyordu. 

5-) Google Hangouts ortadan kalkıyor

 

Google Hangouts mesajlaşma uygulamasına erişim kaldırıldı.   

Google Hangouts, Amerikan şirketi Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulaması. Uygulama yine Google’ın geliştirdiği iletişim yazılımı olan Google Chat'e dönüştürülüyor.

6-) Ordu için yemek kuponları

 

Belçika ordusu üyesi yemek kuponu alacak. Düzenleme, geçen şubat ayında alınan bakanlar kurulu onayıyla yürürlüğe girdi. 

7-) ORES’ten belediyelere aydınlatmanın kesilmesi önerisi 

 

Valon Bölgesi'ndeki 197 belediyenin kamu aydınlatmasını yöneten ve işleten ORES Elektrik Operatörü, sokak aydınlatmasının kesilmesi önerisini 164 belediyeye sundu. 

Öneri, belediyelerinin her birinin 1 Kasım 2022'den 31 Mart 2023'e kadar gece yarısı ile 05:00 arasında belediye kamu aydınlatmasını kesmesini içeriyor.

Öneriyle tüketimin azaltılması ve elektrik maliyetindeki artışın belediye bütçeleri üzerindeki etkisinin düşürülmesi hedefleniyor.

Belediyeler, gecenin bir bölümünde sokak aydınlatmasının durdurulması önerisini kabul etti. 

 

8-) Eczanelerde Covid-19 testi yapılabilecek

 

Covid-19 semptomları yaşayan kişiler, eczanelerde test yaptırabilecek.

Altı günden daha kısa bir sürede koronavirüs semptomları yaşayanlara eczanede hızlı bir antijen testi yapılabilecek. Bu testin sonuçları 15-30 dakika içerisinde alınabiliyor.

9-) Valon Bölgesi’nde Covid Safe Bileti uygulaması

 

Brüksel Başkent bölgesinden sonra Covid Safe Bileti, 1 Kasım-15 Ocak 2022 tarihleri ​​arasında Valon Bölgesi genelinde geçerli olacak.

Bu sağlık kartı, dans salonlarında ve gece kulüplerinde, barlarda, kafelerde ve restoranlarda, iç spor merkezlerinde ve fitness salonlarında kullanılacak.   

Ayrıca parti ve performans salonları, hastanelere ve bakım evlerine gelen ziyaretçiler, 50’den fazla kişiyi bir araya getiren iç mekânlar ile 200'den fazla kişinin bulunduğu dış mekânlardaki etkinlikler için sağlık kartı istenecek.   

Covid Safe Bileti, toplu taşıma araçlarında, kamu hizmetlerinde, okullarda, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde ve yerel makamların yetkilendirdiği etkinliklerde geçerli olmayacak. 

10-) WhatsApp bazı akıllı telefonlarda kullanılamayacak

 

Android 4.1, iOS 10 veya KaiOS 2.5.1'den daha eski bir işletim sistemi çalıştıran akıllı telefon sahipleri WhatsApp'ı kullanamayacak. 

11-) İş göremezlik yardımlarının ödeneği ve miktarı sınırlanacak

 

İş göremezlik ödeneği ve miktarına sınırlama getiriliyor. İş göremezlik bağlamında alınacak tazminatlar özel duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.

12-) Doğum veya evlat edinme ödeneği ve miktarı kısıtlanacak

Doğum veya evlat edinme ödeneği ve miktarının sınırlandırılmasına karar verildi. Hamilelik veya evlat edinmeyle ilgili yardımlar özel duruma bağlı olarak değişebiliyor.

Ödenekle ilgili tutarlar ve tavanlar 1 Kasım 2022 tarihine kadar güncellenmişti.

 

 

 

 

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

ARALIK AYINDA BİZİ HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLİYOR?

 

Aralık ayında da hayatımızı etkileyecek önemli düzenlemeler yürürlüğe giriyor.

Belçika’da vatandaşlar her ay olduğu gibi aralık ayında da çeşitli alanlarda yapılan değişikliklerle karşılaşacak. Aralık ayında finans, sağlık, enerji, trafik ve çalışma hayatına yönelik değişiklikler şöyle:

Faiz oranlarındaki değişimler

Keytrade Bank, 1 Aralık'ta iki tasarruf hesabının faiz oranını artıracak. Bu artışın oldukça önemli sayılabilecek yüzde 1 düzeyine ulaşabileceği bekleniyor.

Azur isimli tasarruf hesabı için taban oran yüzde 0,01'den yüzde 0,50'ye ve High Fidelity içinse yüzde 0,30'a düşecek. 

Ayrıca Azur için yüzde 0,20 ve High Fidelity içinse 0,70 sadakat bonusu eklenecek.

300 binden fazla müşterisi bulunan Keytrade Bank, Belçika'da müşterilerine avantajlı bir düzenleme uygulayan ilk büyük banka konumunda. Bankanın faiz değişikliği kararı, Avrupa Merkez Bankası'nın (BCE) son aylarda yaptığı faiz oranı ayarlamasının ardından geldi.

Santander Consumer, NIBC Direct, CKV ve MeDirect gibi daha küçük bankalar ise daha önce bu kararı aldı.

Uzun Covid-19 hastalarına destek 

Koronavirüs enfeksiyonu sonrasında uzun süreli sağlık sorunları yaşayan hastalara artık nöropsikolojik bakım için de geri ödeme yapılacak. Uzun süreli semptomları olan birçok hasta, konsantrasyon, hafıza kaybı ve diğer bilişsel sorunlar yaşadığı için nöropsikolojik bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda, hastanede ikinci basamak mesleki terapi de artık geri ödenebilecek.

Yaz aylarından itibaren Covid-19 hastalığını atlatamamış hastalar, pratisyen hekim ve ilgili diğer bakım sağlayıcıların tedavi planı çerçevesinde hazırladığı kişiselleştirilmiş bakım kursundan da yararlanabilecek. Bu kursta fizyoterapi ve psikolojik bakım hizmetleri, büyük oranda mesleki terapi ve bir diyetisyenle tedavi ile destekleniyor.

Enerji primi

Kasım ayı ortasında, Başbakan Alexander De Croo, elektrik ve gaz için federal ikramiyelerin kasım ayında dağıtılmayacağını belirtmişti. Kasım ayı için planlanan indirimin aralık ayına ekleneceği duyurulmuştu.

Buna karşın bazı tedarikçi kuruluşların kasım ayındaki bu indirimi uygulayabileceği belirtiliyor.  

Enerji ödemeleriyle ilgili bir değişiklik de şu: 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren mazot yakıtı fatura ödemeleri artık BE89 0689 4691 9885 numaralı yeni hesap numarasına yapılacak.

Krediler

Aralık ayı ortasına kadar KBC bankası yeni bir ipotek kredisi türü başlatacak.  Bu kredi türü yedi yıl içinde B veya A puanı alarak evinde enerji performansını (PEB) iyileştiren müşterilerin kalan kredilerinin vadesinde indirim sağlayacak.  Detaylar aralık ayı içinde açıklanacak.

Tüketici kredisinde azami oranlarda artış olacak

FPS Economy'ye göre tüketici kredisi için azami oranlar 1 Aralık'ta artacak.

Federal yönetim, taksitli geri ödemeli kredi kartları ve bir cari hesapta eksiye gitme olasılığı durumunda kredi tesisleri için yasal maksimum yıllık yüzde oranlarının (APR) yüzde 2 puan artacağını açıklıyor. Buna göre banka hesabında 0'ın altına inmek daha pahalı olacak.

Trafik cezaları için ödeme planları

Çok fazla sürücü trafik cezalarını ödemekte zorlanıyor. Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, 2022'nin sonuna kadar küçük meblağlar için bile olsa sürücüye ceza ödeme planlarının sunulacağını duyurdu.

Ceza ödeme planından yararlanma her vatandaşın hakkı olacak. Başvuru sahibi kendi vade tarihini seçebilecek ve tutarı en fazla altı aya yayabilecek.

Uzaktan çalışma ödeneği

Normal koşullarda işveren tarafından üstlenilen evden çalışanların masraflarını karşılamayı amaçlanan ve ofis ödeneği olarak da adlandırılan uzaktan çalışma ödeneği, 1 Aralık 2022'den itibaren aylık 142, 95 eurodan 145,81 euroya çıkacak. Bu miktar, bu yıl beşinci kez değişmiş oldu.

Velomobillere şerit takma uygulaması

Polinfo.be'ye göre, 1 Aralık 2022'den itibaren velomobillere (bisiklet araba) kalıcı olarak yanlarda sarı veya turuncu bir dış şerit takılmalıdır.

Kuponlarda düzenleme

Yemek kuponları, eko-kuponlar ve tüketim kuponlarından yararlanan işçilerin, kuponların sona erme tarihinden itibaren üç ay içinde yeniden etkinleştirilmesini talep etmesi artık mümkün olacak.a

Yeniden etkinleştirme prosedürü, çeşitli kupon veren sitelerde mevcuttur.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER