© © 2024 S-B-E Ltd

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

T.C. Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy’un 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

T.C. Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy’un 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Mesajı

Bundan tam 6 yıl önce, 15 Temmuz gecesi, Fetullahçı Terör Örgütü’nün demokrasimizi ve anayasal düzenimizi hedef alan kanlı darbe girişimi Milletimizin kararlı duruşu sayesinde akamete uğratıldı. Demokrasimizin maruz kaldığı bu hain teşebbüsün planlayıcıları, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin her kesimi  ve devletimizin demokrasiyi koruma yönündeki ortak azmi ve canlarını hiçe sayarak kahramanca direnişi sayesinde başarısız oldular. Demokrasimiz uğruna yaşamlarını yitiren aziz Şehitlerimizi bu vesileyle bir kez daha anıyor, Gazilerimize minnet duygularımızı sunuyoruz.

Darbe girişiminin FETÖ’nün sinsi bir plan dahilinde yıllar içinde ordumuza sızdığı unsurları tarafından planlandığı ve icra edildiği bağımsız Türk mahkemelerince geçen zaman içinde ortaya çıkarılmıştır.  Bu hain teşebbüsün sorumluları adalet önünde hesap vermektedir. Geçen süreçte, FETÖ’nün “paralel devlet yapılanması” da çökertilerek, ekonomiden medyaya, eğitimden sivil topluma uzanan paravan oluşumları da ortadan kaldırılmıştır.

Akamete uğratılan FETÖ darbe girişimi sonrası darbe suçu ve bağlantılı suçlarla ilgili olarak   başlatılan hukuki süreçler özgürlük/güvenlik dengesi gözetilerek, demokratik hukuk devleti ilkesi çerçevesinde yürütülmüştür. Alınan kararlara karşı iç hukuk yolları ve idari başvuru mekanizmaları açıktır. Bu süreç, başta kurucu üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi olmak üzere, ilgili uluslararası örgüt ve mekanizmalarla düzenli işbirliği içinde yürütülmektedir. Darbenin planlayıcısı olduğu bütün delilleriyle ve mahkeme kararlarıyla ortaya konan, Fetullah Gülen ve terör şebekesi FETÖ’yle, diğer organize suç ve terör örgütleriyle olduğu gibi, devletimizin mücadelesi aralıksız ve kararlılıkla sürmektedir.

 

 

15 Temmuz menfur darbe girişimi Milletimizin dirayetli duruşuyla boşa çıkarılmış olsa da FETÖ yapılanması yurtdışında farklı oluşumlar altında etkinliğini sürdürmektedir. Bulunduğu ülkenin resmi makamlarına yanaşarak, devlet mekanizmasını etkilemek, siyasi ve ekonomik nüfuz elde ederek ülkemiz karşıtı faaliyetlerde bulunmak, FETÖ yapılanmasının temel amacıdır. Bu menfur emellerini gizlemek ve bulundukları ülkelerde kabul görmek adına “dinler arası diyalog”, “insani yardım” ve “sosyal dayanışma” gibi söylemleri öne çıkaran FETÖ STK, dernek, okul ve ticarethane gibi yapıları paravan olarak kullanmaktadır. Adeta bir suç ve istihbarat örgütü gibi çalışan FETÖ yapılanması sadece ülkemiz için değil bulunduğu her ülkenin kamu düzeni ve geleceği için en büyük tehlikeyi teşkil eden uluslararası bir tehdittir.

Birçok ülkede FETÖ’ye yönelik farkındalığın artarak sözkonusu terör örgütüyle bağlantılı oluşumlar ve mensuplarına yönelik gerekli tedbirlerin alınması memnuniyet vericidir. Demokrasiye ve ortak değerlerimize tehdit oluşturan bu sinsi yapılanmaya karşı tüm dost ve müttefiklerimizin uyanık olmasını ve benzer adımları atmasını bekliyoruz.  Adli makamlarımızca aranan FETÖ unsurlarının iltica başvurularına uluslararası hukuk ve adli işbirliği prensipleri hilafına olumlu yanıt vermemeye, adli süreçler ve idari tedbirler konusunda işbirliği yapmaya davet ediyoruz.

 

Geçtiğimiz ay sonunda Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi bu bakımdan önemli bir dönüm noktası olmuştur. NATO müttefikleri sözkonusu zirvede terörizmin her şekli ve tezahürüyle mücadele konusundaki kararlılıklarını dile getirmenin yanısıra, Zirve Bildirisi’nde ülkemiz ile İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra’dan duydukları memnuniyeti vurgulamışlardır. NATO müttefikliği  adayı konumundaki sözkonusu iki ülkenin sözkonusu Muhtıra çerçevesinde, diğer hususlar yanında, FETÖ’ye destek verilmeyeceğini kayıt altına alarak, ülkemizin talep ettiği sınırdışı ve iade taleplerinin süratle ve titizlikle ele alınacağı taahhüdünde bulunmaları hiç kuşkusuz önemli bir adım olmuştur. Bununla birlikte, uluslararası düzende krizler, çatışmalar ve istikrarsızlığın öne çıktığı bu dönemde  tüm dost ve müttefik ülkelerden beklentimiz ülkemizin FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı yürüttüğü haklı ve meşru mücadelesinde daha fazla dayanışma ve işbirliği göstermeleridir. Bu süreçte, Belçika’da yaşayan ve aynı zamanda Belçika vatandaşı da olmuş bulunan insanlarımızın da yaşadıkları yerlerde FETÖ yapılanmalarına karşı dikkatli olmaya ve  FETÖ’nün gerçek yüzünü,   çevrelerine  anlatmaya devam edeceklerinden eminiz.

 

Sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi hayata yaptıkları katkılarla Belçika toplumunda müstesna bir yer edinen  vatandaşlarımıza bugüne kadar sergiledikleri duruş ve  duyarlılık için şükranlarımı sunuyor, dost ve müttefik ülke Belçika ile ilişkilerimizin temel unsurlarından biri olan Belçika Türk toplumunun her bir ferdini en içten duygularımla selamlıyorum.

 

Dr. Hasan Ulusoy

T.C. Brüksel Büyükelçisi

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER