© © 2024 S-B-E Ltd

1 ŞUBAT'TAN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?

1 ŞUBAT'TAN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?

Bruxelles Korner

Duran Kadir

Duran BK Kadir

Ka Duran Ka

www.bruxelleskorner.com

1 ŞUBAT'TAN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?

Belçika’da ulaşımdan sağlığa, enerjiden finansa kadar yenilikler 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

Belçika’da toplumsal ve kültürel hayatımızda bizi etkileyecek yeni değişiklikler şubat ayında da yürürlüğe girecek. Mevduat faizlerinde, telekom tarifelerindeki artış, sağlık, ulaşım enerji alanında pelet ikramiyesinin devreye girmesi gibi değişiklikler bizi bekliyor.

2023 Şubat ayından itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler şöyle:

1-) Beobank, tasarruf hesaplarında faiz oranlarını yükseltiyor

Birçok bankanın uyguladığı tasarruf hesaplarında faiz artırımına Beobank da katıldı. Beobank, düzenleme kapsamına giren tasarruf hesaplarında taban oranlarını ve sadakat bonuslarını artıracak.

Böylece Taban Ücret Sadakat Bonusu yüzde 0,25 ve yüzde 0,30 oranında yükselecek.

2-) SNCB tren fiyatlarına zam

Belçika Ulusal Demiryolu Şirketi (SNCB), tarifelerine zam yapacak. Kurum, enflasyon ve enerji fiyatlarının neden olduğu işletme maliyetlerindeki artışın sınırlı bir kısmını karşılamak için tarifelerinde ortalama yüzde 8,73 oranında bir artış gerçekleştirecek.

3-) Premium peletler primi uygulanacak.

Konutlarının ısınmasını ağırlık olarak sıkıştırılmış organik malzemeden yapılmış bir katı yakıt türü olan peletle sağlayan kişilere ikramiye verilecek. Pelet kullanan kişiler, 250 euroluk ikramiyeden yararlanabilmek için başvuru yapabilecek.

4-) VOO VE SCARLET bazı servislerde ücretleri yükseltiyor

Belçika’nın mobil telefon operatörlerinden VOO, birçok operatör gibi aboneliklerin ücretine yüzde 6 oranında artış yapma kararı aldı.

VOO, bu artışı ekonomik nedenlere bağlıyor. Açıklamada ücret artırımı; enerji ücretlerindeki yükselme, yüzde 10’un üzerinde enflasyon, fiyatları artan belirli elektronik bileşenlerin tedarikindeki zorluklar gibi etkenlere bağlanıyor.

5-) Kistik fibrozis tedavisi için geri ödeme

Kistik fibrozis doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sisteminde bulunan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır.

Belirlenen koşullar kapsamında yer alan 6-11 yaşındaki çocuklar için kistik fibrozis tedavisinde kullanılan Kaftrio ilacının ücreti ailelere geri ödenecek.

Geri ödeme, dört aylıktan itibaren hastalar için uygulanan Kalydeco monoterapisi için de geçerli olacak.

6-) Rus rafine petrol ürünlerine ambargo

5 Şubat'tan itibaren, artık bir damla Rus petrolü deniz yoluyla Belçika'ya girmeyecek.

Rusya, Avrupa Birliği (AB), G7 ve Avustralya Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına kararı almıştı. Rusya, kara altınının fiyatına tavan yapan bu ülkelere satışını yasaklayacak.

7-) Geriatri uzmanlarına prim

Hastanede geriatri servislerinde yatan bir hastanın ilk altı günü izleyen geriatri uzmanlarının ücreti yaklaşık 50 euro artırılacak. İzleme süresinin artması durumunda da prim yükselecek.

8-) Çalışanları için kredi süresini azaltan önlemler yürürlüğe girdi

Kredi sürelerini azaltmak isteyen çalışanlar için düzenleme başlıyor. Şartları çok ağır olan düzenlemeden faydalanmak isteyen çalışanların, taleplerini işverene iletmesi gerekiyor.

9-)- Brüksel hükümeti, şirketleri enerji krizi bağlamında desteklerken enerji türü geçişlerini hızlandıracak yardım planlarını onayladı

Enerji yatırımı yardımından yararlanmak için belirlenen koşullar şöyle:

Aydınlatma tesisatlarının LED ampullerle yenilenmesi, ısı geri kazanımlı havalandırma, kendiliğinden kapanan kapılar, bir fırın veya buzdolabı gibi önemli ölçüde daha düşük enerji performansına sahip bir makine veya ekipmanın yerini alan ve yararlanıcının ana faaliyetiyle doğrudan bağlantılı diğer enerji tasarrufu yatırımları.

Enerji yatırım yardımı, enerji faturasının yüzde 50’sini karşılama ile 2 bin euro ödenmesini içeriyor. Enerji yatırımları yardımı 50 bin euro ile sınırlı tutuldu.

10-) Hız cezaları: Valon Brabant'ta hıza sıfır tolerans

Valon Brabant Valiliği, yol güvenliğini güçlendirmeyi amaçlı bir uygulamaya imza atıyor.

Uygulamaya göre izin verilen hızın 1 ila 30 kilometre/saat aşılması durumunda, suçun ciddiyetine bağlı olarak 80 ila 400 euro para cezasının hemen tahsil edilmesi sağlanacak.

İzin verilen hızın saatte 30 kilometreden fazla aşılması, polis mahkemesi önünde doğrudan celp konusu olacak.

Uygulama, 1-28 Şubat 2023 tarihleri ​​arasında polis teşkilatı ve savcılığın inisiyatifiyle gerçekleştirilecek.

11-) Tren biletine zam

Tren bilet fiyatları 7 eurodan 9 euroya yükseltildi. Tiren bilet tarifesi Şubat 2015'ten itibaren değişmemişti.

12-) Microsoft, Windows 10 satışını durduruyor

Microsoft'tan yapılan bir duyuru şöyle: "31 Ocak 2023'ten sonra Windows 10 artık satışa sunulmayacak. Windows 10, 14 Ekim 2025'e kadar bilgisayarınızı virüslerden, casus yazılımlardan ve diğer tehditlerden korumaya yardımcı olan güvenlik güncellemeleriyle desteklenmeye devam edecek."

Windows 10 aile sürümü 145 euro civarında satışa sunuluyordu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER